clear sky
15°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АЛЕКСАНДАР ЈОВАНЧЕВИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР СПОРТСКОГ ДРУШТВА ЗА ДНЕВНИК: Пуним једрима – напред у будућност

29.05.2024. 15:38 17:09
Пише:
Фото: ФК Војводина

Три фудбалска терена у Бошков центру у Ветернику у фази су реновирања. Прецизније, терени се поново граде по светским стандардима, у духу захтева савременог тренажног процеса. И радови на терену „Кларађорђа“ само што нису почели. Брат брату, лаички на брзину помножено, цирка милион и по евра. План је да и фудбалери Војводине ускоро добију услове за рад какве одавно имају одбојкаши и рукометаши у пола белом, пола у црвеном. Радови на теренима су видљиви из аутомобила у покрету, улагања у опрему за тренинге и опоравак у објектима Центра барем дупло су тежи.

– Сведок сам и учесник у раду различитих издања Спортског друштва Војводина у минуле три деценије – вели генерални секретар СД Војводина Александар Јованчевић, док смо радове обилазили и бројке у еврима сабирали. – У три наврата покушавао сам да са истомишљеницима оживимо Друштво, да му удахнемо дух покретача спортских токова у новосадским колективима. Трећа срећа, не каже народ узалуд. Успели смо захваљујући двојици лидера који Друштво воде, Драгољубу Збиљићу и Душану Бајатовићу. Озбиљни су људи, још озбиљнији менаџери и убеђени спортски радници. Једноставно, морало је да успе.

Безмало две године је прошло од усвајања оснивачког акта. У односу на план, у ком проценту је уследила реализација на путу ка остварењу циљева?

– Резултати су видљиви на дневном нивоу. Рукометаши су потврдили примат у Србији и освојили први европски трофеј, одбојкаши су освојили Куп и Суперкуп и што је врло важно њихове млађе категорије су трофејима најавиле сјајкну перспективу, атлетичари су најбољи колектив по ренкингу САС–а, а фудбалери... Е, то је посебна прича. Фудбалски стручњаци и хроничари фудбалских збивања јединствени су у оцени да су наши фудбалери овог пролећа играли најлепши фудбал у држави. Гледаоци су то препознали и повратком на трибинме „Карађорђа“ дали подршку нашим напорима да им, улагањем у инфраструктуру, омогућимо максималне услове за припреме.

У којој је мери локална самоуправа препознала вредности садржаја у Спортском друштву Војводина, али и друштвени интерес за улагање Града у спорт и спортске клубове?

– Наравно, увек истичем улогу локалне самоуправе у Вошином препороду. Град Нови Сад је годинама већ партнер, али и звезда водиља комплетном новосадском спорту, па и фудбалском клубу. Свима нама је јасно да у систему функционисања савременог спорта многих клубова не би ни било, а многи би били на много нижем нивоу да немају подршку из града. Када то кажем, тврдим да од распада заједничке нам државе, у Србији није било значајнијих улагања у спорт него што је случај данас, како на републичком и покрајинском, тако и на нивоу локалних самоуправа.

Тим људи који раде на успостављању спортске институције, каква би СД Војводина и требало да буде, никада не даје обећања која не може да испуне. Преовлађује принцип да се капиталне одлуке не доносе преламањем преко колена.

– Не журимо нигде, али сви наши циљеви, заправо путеви који до циљева воде, морају да буду до детаља испланирани и морају да буду у складу са европским стандардима, којима стремимо. Радимо озбиљно, са професионалним приступом и логистиком за све клубове, чланове Друштва. Доста тога је већ урађено, потписан је спонзорски уговор са партнером нивоа друштвено одговорне компаније какав јесте „МоцартБет“. У најави је још сличних корака, тако да ћемо имати могућности да у периоду који следи ширимо и развијамо клубове понаособ, а тиме и само Друштво.

Тренутно је у спортској породици имена Војводине девет чланова. Да ли постоји могућност за проширење састава Друштва?

– Наравно, отворени смо за приступ са свим клубовима који поносно носе име Војводине. Са некима разговарамо око могућности да нам приступе. Принцип је исти за све, на бази „чист рачун, дуга љубав“: након што клуб затражи пријем у члаанство, наша служба затражиће увид у пословање тог клуба, како бисмо имали представу у којој је мери колектив здрав, да ли је његово пословање у складу са позитивним законским прописима, да ли и у кој мери постоји било какав проблем у функционисању клуба... На крају ревизор цени на чему смо. Потом следи састанак са спортским сектором, како бисмо дефинисали визију, да видимо која је идеја, које су потребе за реализацију свега, да утврдимо максимум који би колектив могао да донесе и Друштву и нашем граду уопште – оптимистички је разговор за Дневник завршио генерални секретар Спортског друштва Војводина, легендарни рвач и угладни спортски радник Александар Јованчевић.

Лазо Бакмаз


Двојац за европске домете

– На челу Друштва су двојицу искрених поштовалаца спортских вредности – искрен је Јованчевић. –Поштовалаца не само резултата на терену, него свега што спорт са собом доноси младима и друштву у целини. Много је људи деценијама дефиловало спортским колективима како би остварили личне амбиције, не би ли добили нешто од спорта просто речено. Ми смо имали ту срећу да су се појавила двојица који су дошли да спорту донесу, да пренесу силно знање и енергију, да донесу средства и идеје, визију... Благословени смо двојцем Драгољуб Збиљић и Душан Бајатовић, који воде новосадски спорт у тесној сарадњи  са градом. Захваљујући њима и њиховом тиму ми пуним једрима грабимо напред.  



Кошаркашки бум

– То што је заиста поштовања вредно јесте да је кошарка после дуго, дуго година напунила трибине велике Спенсове дворане за време финалних утакмица са Спартаком – подсетио је наш саговорник. – Застали су на само један корак до АБА 1 лиге и то за врло кратак временски период, од како је направљен план за опоравак колектива. Недостајао је тај један корак у овој сезони, следеће сигуран сам неће да зафали. 



Ђурић следи Вучевићеве принципе

– Градоначелник Милан Ђурић доследно следи принципе које је поставио премијер Милош Вучевић док је као градоначелник Новог Сада препознао потребе новосадских спортиста, али и вредности које спортисти доносе своме граду – цени Јованчевић. – По традицији, управа за спорт увек је на располагању свим нашим акцијама. Наилази ведро време за новосадски спорт и за све клубове који носе име Војводина – у даху је изговорио генерални секретар СД Војводина. 


 

Аутор:
Пошаљите коментар