overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСЛЕ ОСВАЈАЊА ТРЕЋЕ УЗАСТОПНЕ ТИТУЛЕ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА ОГЛАСИО СЕ ПРЕДСЕДНИК ВСС ВИКТОР ЈЕЛЕНИЋ: Наш одговор на све је злато

19.08.2024. 17:33 17:38
Пише:
Извор: ВСС

Председник VSS Виктор Јеленић само се једном, током Олимпијских игара, огласио у јавности. Учинио је то после полуфиналне утакмице са САД и пласмана у финале.

Тада је рекао:

- Остала је још једна утакмица, Игре нису готове. Али, лепо је када знаш да је медаља освојена, седма у низу, пета када је само Србија у питању.

Ватерполисти Србије су 11. августа освојили златну медаљу на Олимпијским играма у Паризу, пошто су у финалу победили Хрватску резултатом 13:11. Ово је била трећа узастопна златна медаља за Србију на ОИ, након Рио де Жанеира 2016. и Токија 2021. године.

Славило се протеклих дана, ватерполисти су били и још су у жижи интересовања. Са правом, треће узастопно олимпијско злато је истински подвиг. У разговору за сајт VSS Јеленић је :

- Сви су видели како је ишло и докле смо дошли. Треба све да се заслужи, уосталом, као и у свакодневном животу.

Подсетио је Јеленић на почетак јуна.


Селектор је погодио са Герићем и Зоретићевом, као и са повратком Ћукаи Дедовића

Слаже се да је селектор погодио са Герићем, Дајаном Зоретић, са враћањем Ћука и Дедовића.

- Око психолога смо разговарали током светског првенства у Дохи. Јако је битан за целу причу. Дајана је урадила врхунски посао, сјајно је професорица темпирала њихову физичку припрему за завршницу такмичења. Дедовић и Ћук су дали оно што је требало. Био сам и за то да се врати Прлаиновић, предомислио се. Нико не може да каже да нисмо урадили велику ствар за српски ватерполо и српски спорт у целини. Мислим да је ватерполо, заиста, наш национални спорт - рекао је Јеленић.


- Пред старт припрема у Крагујевцу имао сам састанак са играчима и стручним штабом. Рекао сам да је наш циљ злато и да, ако размишљамо другачије, нећемо ништа да урадимо. То је обавеза према њима самима али и према свим prеthodnim великим генерацијама.

Поновио је ту изјаву и на конференцији за медије у Шапцу уочи почетка турнира. Мало ко је могао да верује да његове речи имају покриће.

- Знао сам како су радили. Ипак, спорт је спорт. Пред последњи тренинг сам рекао селектору Стевановићу, може да потврди, да ћу да поднесем оставку ако не освојимо медаљу. То је моја морална обавеза. Када сам их испраћао, на аеродрому, само сам му казао „ Борите се, бићемо или пуковници или покојници“. Урош ми је одговорио „ Бићемо пуковници“. Веровао је, био оптимиста, за разлику од многих.

Председник савеза подсетио је и на период после Токија.

- Знамо шта се догађало, променили смо селектора. Рекао сам тада Стевановићу да ће бити тешко, јако тешко. Ево, сада на крају, како све изгледа, треће узастопно олимпијско злато за Србију. Континуитет постоји, то је најважније. Три узастопна злата има у ватерполу Мађарска, ми смо као Американци у кошарци. Имамо седам у низу.

О самим Играма Јеленић каже да је било занимљиво и у Паризу али и у Београду.


Не говорим са Шапићем више од 12 година, трудим се да не завршим у деветом кругу пакла

Логично је питање да ли су та догађања имала неке везе и са познатом ситуацијом око Мандића и Шапића.

- Само Мандић зна како се осећао после свега што се догађало у Новом Београду. Показао је како је то превазишао и како је постао један од најбољих који су се икада бавили овим спортом. И ја сам био у Скупштини Београда и нисам пришао да се поздравим.

Уследило је објашњење.

- Александар Шапић и ја не говоримо више од 12 година. Заједно смо играли у три клуба и репрезентацији, били пет година цимери. Не би било примерено да коментаришем. Он зна да знам шта се догађало годинама уназад.  Можда једног дана решимо наше несугласице пре него што се преселимо на неко боље место. Верујем да постоји нека сила која те награди ако радиш добро и обрнуто. Живим како живим, моја супруга, са којом сам у браку 31 годину, каже да сам тежак човек. Трудим се да не завршим у деветом кругу пакла из Божанствене комедије. Тамо иду они који су преварили људе који су им веровали - казао је Јеленић.


- Из искуства знам да је најважније четвртфинале. Нормалан је био страх после Аустралије, али свака екипа има слаб дан. Сусрет са Француском је био као осмина финала и лагано смо добили. Дуел са Мађарима ништа није решавао.

Јеленић је затим указао и да су у Београду неки, није желео да помиње имена, тек што су изашли из базена, пожелели да преузму организацију.

- Игре се нису ни завршиле, а поделили су функције, разговарали са представницима клубова. Циљ је био да смене мене, селектора, комплетан врх савеза. Макар је требало да сачекају да се заврши такмичење. Прво скочи па реци хоп. Мој добронамерни савет је да се спусте у рудник, односно у клуб, да науче посао и потом да размишљају о преузимању савеза. Остаје ми још 18 месеци мандата и савез ћу оставити као успешан и резултатски и финансијски. После нека раде шта хоће, ако дођу на чело. Поносан сам, једини сам функционер у Европи који је као председник клуба освојио Лигу шампиона и Супер куп, а као председник савеза два олимпијска злата са двојицом селектора. Са млађим категоријама на последњих десет такмичења освојили смо девет медаља, седам светских и две европске. Покушавамо и да женски ватерполо подигнемо. Не заборавите, била је и година короне. Све то је домаћи задатак за наследнике, ко год то био.

Враћамо се Паризу, предстоји сусрет са селектором којем је истекао уговор.

- Наравно, имаћемо састанак, рекао бих про форме. Показао је Урош да зна како се води екипа, прави резултат и поред бројних проблема на које је наишао.У последњих 40 година само петорица тренера су освајали Игре, Урош је један од њих и то је за максимално поштовање.

Наредне године је светско првенство у Сингапуру, у јануару 2027. је Европско првенство у Београду.

- Светско је још у мом мандату. Настављамо да радимо, имамо одличну сарадњу са нашим људима у европској и светској федерацији. Хоћу још једном да се захвалим играчима, лавовски су се борили, Урошу и стручном штабу на сјајно урађеном послу, људима који су били са нама, председнику Вучићу на сталној подршци све време. Сваки плафон је нови под. Није лако али, ето, боримо се – завршио је Виктор Јеленић.

Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО, ВИДЕО) ЗЛАТНИ ЦАРЕВИ - ТРЕЋА ТИТУЛА У НИЗУ „ДЕЛФИНА” НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА: Ватерполисти Србије потопили Хрвате

(ФОТО, ВИДЕО) ЗЛАТНИ ЦАРЕВИ - ТРЕЋА ТИТУЛА У НИЗУ „ДЕЛФИНА” НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА: Ватерполисти Србије потопили Хрвате

11.08.2024. 13:50 16:56