overcast clouds
17°C
25.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0749
usd
105.3116
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТРЕЛАЦ ЛАЗАР КОВАЧЕВИЋ СУМИРАО УТИСКЕ: Олимпијско финале подстицај за напад на нове циљеве

03.08.2024. 20:10 20:11
Пише:
Извор: Стрељачки савез Србије

Још један члан српског олимпијског тима се вратио кући. Лазар Ковачевић је, заједно са тренером Стеваном Плетикосићем, у суботу слетео у Београд.

Једини дебитант у српској стрељачкој екипи на турниру у Шаторуу се није попео на постоље, али је у потпуности оправдао очекивања пласманом у финале малокалибарском пушком из тростава, у коме је заузео осмо место.

Prеthodno је у квалификацијама изједначио државни рекорд – 592 круга. Олимпијско финале и рекорд на највећој смотри спортиста су довољни разлози да нема места незадовољству

Лазара су између осталих, на београдском аеродрому дочекали председник SSS, Ненад Путник, шеф стручног штаба, Драган Доневић, представници Ковачевићевог клуба Јагодине 92...

Оцењујући свој учинак на олимпијском турниру, Лазар је прво споменуо такмичење ваздушном пушком, којом је заузео 37. место.

– Остаје жал за бољим наступом ваздушном пушком, али сам у троставу показао да сам се добро припремио за Олимпијске игре. Можда многи од мене нису пуно очекивали у троставу, с обзиром да сам у каријери најбоље резултате постизао ваздушном пушком. Међутим, током припрема смо се пођеднако тренирали у обе дисциплине. Резултати су показали да сам био спреман и за тростав – рекао је Ковачевић.

У финалу је заузео осмо место.

– Моји циљеви су увек највиши, на сваком такмичењу желим да идем до краја, али, ипак, нисам незадовољан. Олимпијско финале је прича за себе, то је јако стресна ситуација. О томе су причали и Зорана Аруновић и Дамир Микец. Најчешће тек после доста година и учешћа у великим финалима стрелац може да дође до жељених пласмана и медаља на Олимпијским играма. Када је реч о финалу у Šatorru, доста дуго су разлике у резултатима између нас осморице биле мале. Да сам био мало бољи у стојећем ставу и имао једну бољу серију из лежеег, сигурно бих остварио бољи пласман. Финале на првим Олимпијским играма је подстицај за даљи рад. И тренер и ја смо видели шта смо током припрема и такмичења добро радили и где смо грешили. Из тога ћу извући поуке и себи поставити задатке за следећу годину и олимпијски циклус – додао је Ковачевић.

Плетикосић: Лазар оправдао очекивања

Стеван Плетикосић, освајач бронзе на ОИ 1992, је седми пут био учесник Олимпијских игара, први пут као тренер. Задовољан је учинком свог пулена.

– Лазар је оправдао очекивања и испунио задатак – каже Плетикосић. – Ваздушном пушком није показао све што може, али први наступ на Олимпијским играма је увек стресан и трауматичан, чак и за стрелце који нису дебитанти. Видело се то и у Шатероу. Неки врхунски такмичари пушком су првог дана у такмичењу микс парова потпуно подбацили, али зато су тада „прегрмели“притисак првог наступа и дан касније у индивидуалном такмичењу били психички стабилнији и спремнији. Лазар је био наш једини стрелац пушком, па није учествовао у надметању микс парова. У дебију није успео да се избори са притиском. Тачно је да је могао боље ваздушном пушком, али ни резултат који је постигао није био толико лош.

Ипак, после такмичења ваздушном пушком, Плетикосић није губио наду да ће Ковачевић забележити добар пласман у првом учешћу на Олимпијским играма.

– У последњи два месеца посветили велику пажњу тренинзима малокалибарском пушком, Лазар је постигао и успео да одржава висок ниво резултата, па ни је нисам могао да оценим у којој дисциплини је бољи. Био је кадар да и ваздушном и малокалибарском пушком дође до финала. То је био и фактор растерећења, с обзиром да уколико у једној дисциплини не пружи све што може, имао је још једну шансу. У квалификацијама тростава је све урадио практично савршено, онако како смо се у договорили. Погодио је 592 круга, што је резултат за респект на сваком такмичењу, посебно на Олимпијским играма.

О финалу Плетикосић каже:

– Лазар до сада није имао много учешћа у финалима у троставу на великим такмичењима попут светских и европских првенстава и светских купова. Финала на међународним турнирима, домаћим такмичењима ипак нису та кроз која спортиста може да се спреми и стекне рутину за велике изазове. Почетак је био нешто лошији и после није успео да ухвати прикључак за ривалима. Није правио много грешака, али недостајала му је једна добра серија од четири, пет метака да сустигне ривале и дође до четвртог или петог места, што би био реалан пласман. Уз мало среће и неки „јак“ центар вероватно би се померио са осмог места, али све у свему, испунио је задатак.

 

Аутор:
Пошаљите коментар