Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОТВОРЕНА "СРПСКА КУЋА" У ПАРИЗУ, присуствовао и председник Србије Александар Вучић који је изјавио: Српска кућа је путовање у есенцију Србије (ФОТО И ВИДЕО)

27.07.2024. 15:57 18:40
Пише:
Извор: Instagram

У Паризу је данас свечано отворена "Српска кућа" у Паризу, у оквиру Олимпијских игара 2024. године, а отварању је присуствовао председник Србије Александар Вучић, који је пресекао црвену врпцу.

Пре уласка присутнима су послужени погача и со.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Српска кућа у Паризу есенција Србије и место где се виде сва наша достигнућа.

Он је приликом отварања Српске куће рекао да је то павиљон који представља срце Србије од јула 2024.

"То ће бити уникатни српски хаб како би се видело српско наслеђе. То је путовање у есенцију Србије где видите сва наша достигнућа. У срцу павиљона је скулптура, дрво живота у којој се налазе српски преци који су постали ослободиоци. Ово је круна свега нашег и дужност да представимо све наше корене који ће осликати нашу будућност и представљати нас", рекао је Вучић.

Он је казао и да је Српска кућа представљена са најбољом технологијом на најбољи могући начин.

"Овде видимо и слике Надежде Петровић, једне од најистакнутијих сликара, радове Тесле и Милутина Миланковића. Виде се наша најважнија достигнућа, као и достигнућа појединаца који представљају Србију. Можете да пробате и укусе Србије које су припремили млади и талентовани кувари, који ће спремити најпознатија јела и пића. Ово је незаборавно искуство укуса и мириса", рекао је Вучић.

Александар Вучић изјавио је у Српској кући у Паризу да је веома поносан на то како је наша земља представљена на Олимпијским играма у том граду.

"Баш сам поносан на то како је Србија представљена и имали смо привилегију да угостимо француског министра трговине, господина Ристера. Ту је био Рене Рокас, који је француски заступник за дијалог и један од блиских људи председника Макрона. Било је и више посланика из различитих политичких партија који су дошли у Српску кућу", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће Српска кућа бити дом, не само нашим спортистима већ и многим Србима који живе у Паризу.

"Тако да ће долазити у своју кућу. Драго ми је што данас можемо да угостимо овде и председника Републике Српске Милорада Додика.

Вучић је рекао да предстоји тешка утакмица наших кошакаша са Американцима и да ће председник Додик бити на тој утакмици.

Председник Вучић је додао да је спречен због политичких обавеза да присуствује тој утакмици.Поред Вучића присутни су председник Републике Српске Милорад Додик, француски министар за спољну трговину Франк Ристер, министар спорта Зоран Гајић, високе званице Француске и представници дипломатског кора.

Председник Александар Вучић изјавио је пред сутрашњу кошаркашку утакмицу између Србије и САД да имамо добру екипу у којој нема странца и нагласио да за нас играју само људи који воле Србију и да је поносан на то.

На питање да прокоментарише то што је дао допринос да Никола Јокић игра на Олимпијским играма, Вучић је рекао да га је само јавно молио и ништа више од тога.

"Не мислим да сам ја дао већи допринос. Он је сам одлучио, а ја сам могао само да га молим и то је све. И то сам радио", додао је Вучић.

На питање шта очекује од сутрашње утакмице, Вучић је рекао да пре свега хоће да пожели Јокићевој породици да буде на окупу.

"Да му брата не гоне Американци. Желао бих да његова породица буде увек на окупу, да буде здрава и да буде добро. Као и свим нашим кошаркашима. Мислим да имамо добру екипу. Једино ми не имамо странце у екипи. Нисмо куповали нечије држављанство, да неко не мисли да има везе са било чим другим. Јер сви који дођу од Хрвата, Црногораца, сви играју на позицији на којој им је дефицитарно. Ми једино нисмо никога куповали. Нисмо давали држављанство никоме. За нас играју они који су одрасли у нашој земљи, они који су одувек имали само држављанство Србије и који воле Србију", нагласио је Вучић и додао да је посебно поносан због тога.

Казао је да верује да ће они да дођу до злата или сребра, али је приметио да ће бити тешко.

Вучић је рекао да има пуно добрих репрезентација, попут Француске,  Немачке, Канадеи Аустралије.

"Више се плашем Канаде него Америке, да будем искрен. Али верујем у наше момке, они су већ једном победили Канаду", додао је Вучић.

Александар Вучић изјавио је да спортистима из региона жели успех на Олимпијским играма, али да навија само за Србију.

Вучић је, након отварања Српске куће у Паризу, навео да земље у окружењу имају сјајне спортисте.

"Мађари су светска велесила. Словенци и Хрвати су регионална велесила. Изузетно су снажни и у индивидуалним и колективним спортовима. Не заборавите да су они права сила у зимским спортима", казао је Вучић, одговарајући на питање каква су његова очекивања од спортиста из региона на Олимпијским играма, које су јуче почеле.

"Уздам се у Србију, навијам за њу и волим Србију, то је мој посао", рекао је Вучић.

Додаје да када мора да подржи неку другу репрезентацију, онда је то Мађарска.

"Волим наше мађарске пријатеље. Немам проблем да то кажем", навео је Вучић.

"Српска кућа" смештена у Парку Ла Вилет који ће за време Олимпијских игара понети име "Парк нација" јер је у њему смештено чак 15 националних кућа, представљаће јединствени центар који ће посетицима понудити богато и интерактивно искуство српске културе, историје, спорта и гастрономије.


Вучић присуствовао јединственом перформансу на отварању Српске куће у Паризу

Председник Србије Александар Вучић данас је заједно са француским министром за спољну трговину Франком Ристером присуствовао јединственом перформансу на отварану Српске куће у Паризу, којом је представљено уникатно српско културно наслеђе.

 Домаћин Српске куће Данијел Николић упознао је прве госте и представио поставку "Корени" аутора Душан Јововић  који је приказао оно  најбоље што је наша земља дала, као што су Никола Тесла, Милутин Миланковић, Милева Марић Ајнштајн и многи други уметници.

Вучић је комуницирао преко видео везе уживо у Кнез Михаиловој улици у Београду са неколико спортиста и са одиграо са њима игру "икс окс", како би се истакла тема предстојеће специјализоване изложбе Експо 2027. у Београду, чија је главна тема игра.

 

У Српској кући су на једном зиду представљени и сви најважнији спортисти из Србије.

Николић је рекао да су у Коренима представљени "савршени гени, дивни гени, који потичу од Милутина Миланковића, Надежде Петровића, који представљају корен од којег потичемо ми данас, као и нашу дивну земљу.

"Ово су наше будуће генерације. Наша нада је да задржимо ове дивне гене и да их проследимо наредним генерацијама, како бисмо се уверили да и те наредне генерације раде исте дивне ствари као и наши преци. И да наша будућност буде велика. На зидовима ове егзибиције можете видети да су прве српске медаље и од тада имали смо веома много успеха у спорту. А наши корени потичу још и од Николе Тесле", рекао је Николић.

На зидовима се може видети и игра са бојама наше заставе.

"Пре годину дана Београд и Србија су добили организацију Expo 2027. И надамо се да ћемо тако променити будућност, да буде много боље место за живот", рекао је Николић.

Вучић и гости су након тога присустововали уметничком перформансу током којег је изведена песма "Заспо Јанко под јабланом" из филма "Дара из Јасеновца".

Циљ поставке је, рекао је Николић, да се кроз уметничку причу уз савремене технологије исприча једна лепа прича о српском наслеђу, али исто тако да покажемо свету колико тога наша земља жели и може да пружи.


Овај мултифункционални павиљон осмишљен је као место где се традиција и модерност сусрећу, кроз иновативне мултимедијалне презентације и културне догађаје.

Централни део "Српске куће" чиниће уметничка инсталација "Корени", висока 6,5 метара, симболизујући "Дрво живота", која ће дочарати дубоке корене српског народа, и његове традиције, културе, историје.

Такође, посетиоци ће имати прилику да кроз напредне технолошке алгоритме виде анимације инспирисане нашим спортистима, радовима Надежде Петровић, као и да се упознају са великим српским научницима и иноваторима попут Николе Тесле и Милутина Миланковића.

Поред тога, "Српска кућа" ће представити и богат документарни фото-материјал из Архива Југославије, који ће по први пут бити приказан јавности.

Овај материјал укључује хиљаде артефаката везаних за учешће Србије на prеthodnim Олимпијским играма.

Гастрономски део павиљона омогућиће посетиоцима да уживају у традиционалним српским јелима припремљеним на модеран начин од стране најталентованијих младих кувара Србије из Јуниор Chefs Цлуба.

Уједно, истакнут је и значај српске туристичке понуде, економије базиране на модерним технологијама, иновације у науци, као и планова за EXPO2027.

Поред културних и гастрономских догађаја, планиран је и богат пратећи програм, укључујући наступе наших прослављених уметника.

"Српска кућа" биће отворена сваког дана од 10 до 22 часа, а улаз ће бити бесплатан за све посетиоце.

Носиоци пројекта "Српска кућа" су Влада Републике Србије и Привредна комора Србије, док су кључни партнери Амбасада РС у Паризу, Туристичка организација Србије и Олимпијски комитет Србије.

Николић: Српска кућа део пројекта представљања наше земље на Ол

Српска кућа заокружен је пројекат представљања наше земље на Олимпијским играма, а сав приход остварен од рада продавнице сувенира и ресторана у оквиру ње, биће искоришћен за подршку младим људима из Србије који уписују француске уметничке школе, изјавио је за Танјуг домаћин Српске куће Данијел Николић.

Српска кућа биће отворена до 11. августа, сваког дана од 10 ујутру до 10 увече, а улаз за посетиоце биће бесплатан.

"Аутор поставке 'Корени' Душан Јововић желео је да у Српској кући заједно са свима нама прикаже оно најбоље што је наша земља дала, као што су Никола Тесла, Милутин Миланковић, Милева Марић Ајнштајн и многи други уметници", рекао је Николић.

Додаје да се на зидовима Српске куће налазе и имена свих учесника Олимпијских игара који су кроз историју представљали нашу земљу.

"Овде смо на једном месту желели кроз једну уметничку причу, користећи савремене технологије, да испричамо ту лепу причу о нашем наслеђу, али исто тако да покажемо свету колико тога наша земља жели и може да да", казао је Николић.

Он истиче да ће у Српској кући бити представљен и Експо, али и домаћа кухиња.

"Приказећемо одличну српску храну са одличном ракијом, одличним пивом и вином из Србије", казао је он.

Наводи да су у сарадњи са Министарством културе обезбедили и културни програм за посетиоце Српске куће.

"Наступиће наши врло познати уметници попут Биље Крстић и Бистрика, попут наших најбољих трубача Дејана Петровића и његовог бенда. Наш чувени пантомимичар Марко Стојановић ће наступити, а имаћемо и концерт Вива Денс плесне академије", нагласио је Николић за Танјуг.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
СПЕКТАКЛ У ПАРИЗУ! ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ ЕМАНУЕЛ МАКРОН ОТВОРИО ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ, бакљом упаљен пламен који је покренуо балон (ФОТО и ВИДЕО)

СПЕКТАКЛ У ПАРИЗУ! ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ ЕМАНУЕЛ МАКРОН ОТВОРИО ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ, бакљом упаљен пламен који је покренуо балон (ФОТО и ВИДЕО)

26.07.2024. 19:11 23:58
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ПАРИЗУ Данас присуствује свечаном отварању Српске куће

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ПАРИЗУ Данас присуствује свечаном отварању Српске куће

27.07.2024. 10:56 11:00
Вучић поздравио олимпијски тим Србије: Изузетан је осећај видети наше спортисте на ОИ (ФОТО И ВИДЕО)

Вучић поздравио олимпијски тим Србије: Изузетан је осећај видети наше спортисте на ОИ (ФОТО И ВИДЕО)

26.07.2024. 23:44 23:53
ВУЧИЋ ЗАХВАЛИО МАКРОНУ НА ДОЧЕКУ У ПАРИЗУ: Олимпијске игре су симбол наде и уједињења

ВУЧИЋ ЗАХВАЛИО МАКРОНУ НА ДОЧЕКУ У ПАРИЗУ: Олимпијске игре су симбол наде и уједињења

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас председнику Француске Емануелу Макрону на срдачном дочеку у Јелисејској палати у Паризу.
26.07.2024. 17:37 18:08