light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАЈАК КАНУ КЛУБ ВОЈВОДИНА ОВЕРИО ТРИ ОЛИМПИЈСКЕ КВОТЕ, НАЈВИШЕ ДО САДА У ЈЕДНОЈ СЕЗОНИ: Вођени правим вредностима стварају шампионе

28.10.2023. 12:12 12:21
Пише:
Извор: Анђело Џомбета (први слева) и Владимир Торубаров (први сдесна) Фото: Европска кајак федерација 

У овој години када се српски кајак после четворогодишњег међународног поста вратио на победничка постоља на великим такмичењима, чланови Кајак кану клуба Војводина из Новог Сада имали су великог удела у томе.

Најбоља кајакашица Србије Милица Новаковић тријумфални повратак после једногодишње паузе након порођаја украсила је двема медаљама на Европском првенству у Кракову (бронза у олимпијској дисциплини, једноседу на 500 м и сребро у К-1 200).

Четверац је узео историјску бронзу, прво одличје у олимпијској дисциплини на 500 м за наш кајак и прву после 11 година у четверцу. Владимир Торубаров и Анђело Џомбета, чланови Војводине, веслали су до овог успеха са Марком Новаковићем (KK Бечеј) и Стефаном Врдољком (Вал Сремска Митровица).

Као шлаг на торту дошле су и три олимпијске квоте изборене на Светском првенству у Дуизбургу, управо у поменутом мушком четверцу, али и женском који је предводила управо Милица Новаковић.

– Оно што је другачије од свих prеthodnih година је да смо континуитетом, знањем, радом и добрим одлукама направили амбијент у ком смо освојили три олимпијске квоте што никада до сада нисмо урадили. Три наша члана учествоваће на Олимпијским играма у Паризу 2024, што је пик који до сада нисмо имали – рекао је за „Дневник” председник KKK Војводина Бора Сибинкић. 

Клуб је имао представника и на прошлим ОИ у Токију 2021, Милицу Новаковић, Владимир Торубаров је био у Рију 2016, Антонија Нађ у Лондону 2012, Петар Сибинкић 1996. у Атланти, а давне 1960. у Риму Радован Божин.

– Ово је сада корак даље, што не мора ништа да значи, јер ми желимо и потајно се надамо да ће неко некад одавде да се врати са олимпијском медаљом, јер нам та једина недостаје. Сигуран сам да ћемо у наредном периоду доћи до тог резултата и када се то деси најпоноснији ћемо бити што је тај успех изашао одавде, из овог клуба, амбијента који смо годинама градили и наставићемо. То су права тежина и вредност тог одличја, а највећа је да такви људи остану овде, да проводе време у клубу, да их деца виде, па и веслају с њима – поручио је Сибинкић.


Пуно поверење Митјеву

У клубу раде три тренера, уз још доста ментора.

– Урош Митјев је главни тренер за све категорије сем мини-кајака. Одлично ради, улажемо у њега пуно поверење и то добро функционише, а тренер је и српског четверца који иде на Олимпијске игре у Париз. Никола Дамњановић ради са млађим категоријама, а Коља Рапајић је задужен за мини-кајак. Имамо талентоване деце, пред којим је светла будућност. На пример, Војин Рудовић и Александар Јовановић имају предиспозиције да у наредним годинама направе лепу причу – рекао је Бора Сибинкић.


KKK Војводина се држи провереног начина рада и функционисања како са сениорима, тако и млађим категоријама.

– Спроводимо сво наше знање уз велико залагање, јер смо ми овде и даље прегаоци, које воде љубав и страст према овом спорту. За репрезентативце се ослањамо на Кајакашки савез Србије и Кајакашки савез Војводине, као и Олимпијски комитет Србије, док су за подмладак највећи ослонац Градска управа за спорт Града Новог Сада и Покрајински секретаријат за спорт и омладину – навео је Бора Сибинкић.

Ове године KKK Војводина је имала и „налет” млађих, а свакако је један од циљева клуба и афирмација деце и мини-кајака како би се створила база да се убудуће настави са успесима на великим такмичењима.

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
СМЕШИ СЕ ОЛИМПИЈСКА НОРМА: Кајакашица Милица Новаковић у финалу Светског првенства у Дуизбургу

СМЕШИ СЕ ОЛИМПИЈСКА НОРМА: Кајакашица Милица Новаковић у финалу Светског првенства у Дуизбургу

24.08.2023. 16:11 16:41
Кајакашица Милица Новаковић пред СП: Подмлађени четверац вреди за олимпијску норму

Кајакашица Милица Новаковић пред СП: Подмлађени четверац вреди за олимпијску норму

21.08.2023. 10:16 10:21
ИСТОРИЈСКИ УСПЕХ СРПСКОГ ЧЕТВЕРЦА НА ЕП У КАЈАКУ Бронза у режији идеалне комбинације

ИСТОРИЈСКИ УСПЕХ СРПСКОГ ЧЕТВЕРЦА НА ЕП У КАЈАКУ Бронза у режији идеалне комбинације

02.07.2023. 15:04 15:13