scattered clouds
8°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕП у Ђеру: Марији Малић бронза и светски рекорд квалификација

20.02.2018. 19:28 19:33
Пише:
Фото: Марија Малић (десно) на постољу, фото: Никола Марић

ЂЕР: Српска репрезентативка Марија Малић освојила је бронзану медаљу у првој дисциплини Европског првенства ваздушним оружјем у Ђеру, у гађању пушком за јуниорке.

За одличан старт српских репрезентативаца на шампионату заслужан је и Алекса Митровић, који је пријатно изненадио заузевши сјајно пето место у надметању јуниора пушком. Малићева је била најпрецизнија у квалификацијама за девојке „убивши” 625,7 кругова, што је аутоматски и нови светски јуниорски рекорд основног дела. Првенство у Ђеру је прво овогодишње такмичење на коме се признају светски и континентални рекорди, а на коме жене пуцају 60 метака у квалификацијама, по  правилима уведеним 1. јануара. Одлично остварење Марије Малић ће тако ући у историју као први светски рекорд по новим правилима. Међутим, њен резултат није и државни рекорд, који је управо она постигла недавно на финалу Купа Србије, када је погодила одличних 627,6 кругова.

До бронзе је дошла у узбудљивој и врло квалитетној финалној борби. Није сјајно почела па се у једном тренутку налазила на седмом, а на средини финала (12. серија) на шестом месту. Како се приближавао крај надметања млада такмичарка Јединства из Старе Пазове је гађала све боље и у 20. серији, после које испада четвртопласирана, стигла једну од три Рускиње у финалу, Татјану Харкову. У том тренутку делиле су трећу позицију, па је распуцавање одлучивало ко наставља борбу за одличја, а ко ће се опростити од медаље. Малићева је била прецизнија, задржала се на трећем месту, на коме је остала и до краја. Тријумфовала је Немица Ана Јансен са европским јуниорским рекордом финала (250,3), испред Рускиње Анастасије Деревијагине.

„Марија Малић је у досадашњем делу сезоне квалитетним резултатима показала да је у одличној форми. Вредела је за висок резултат, али нисмо знали да ли ће успети да издржи притисак великог такмичења, јер је врло млада, има тек 17 и по година. Успела је да се избори и са тим теретом и на сјајан начин заврши квалификације, а потом и у финалу постигне врхунски успех“, казао је Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србије.

Малићевој је одличје у Ђеру прва појединачна медаља на великим такмичењима у каријери. Прошле године била је чланица јуниорске селекције која је освојила екипно сребро на ЕП ваздушним оружјем у Марибору Солидне пласмане забележиле су и преостале две српске репрезентативке. Ивана Марић је заузела 14, а Марија Завишић 21. место у конкуренцији 69 такмичарки.

„У финале се улазило са 623,5 кругова, што је за јуниорке врло захтеван резултат и показатељ да су девојке на такмичење дошле врло спремне и да је конкуренција врло јака. По збиру резултата наша женска екипа је била друга, што би јој по старим правилима донело тимско сребро, а нову прилику да покажу колико могу имаће у екипном такмичењу по новом формату, у четвртак.“

Дебитант на великим такмичењима Алекса Митровић, стрелац Новог Београда – Ушће, је у финале ушао са осмог места у квалификацијама, у „фото финишу“. Погодио је 621,2 круга, исто колико и деветопласирани Лука Штребенац из Хрватске, али због боље последње серије наш стрелац је наставио такмичење. Митровић је сјајно отворио финале, после првих пет хитаца налазио се на челној позицији у друштву ривала од којих многи иза себе имају учешћа на сениорским Светским куповима, неки и на Олимпијским играма. Међутим, потом су трема и неискуство учинили своје, а свака мала грешка у изузетно изједначеном и квалитетном финалу се скупо плаћала. Дуго се Митровић борио за треће

место, али на крају је испао као петопласирани, после 18. серије. У том тренутку је за четвртим Кристијаном Фриманом (Финска) заостајао минимални један десети део, а за трећим Григоријем Шамаковим (Русија) 0,3 круга. Победио је Рус Иља Марсов. Вељко Илић се пласирао на 34, а Ђорђе Савић на 40. место.

„Изузимајућу Марију Малић сви чланови наше јуниорске селекције пушком су дебитанти на Европском првенству ваздушним оружјем, врло су млади, посебно мушки део тима. За већину њих Ђер је пре свега прилика да уче и стичу искуство. Међутим, одлично су отворили такмичење. Сјајан учинак првог такмичарског дана даје наду и охрабрење за целу екипу у наставку првенства“, поручио је Марковић.

У среду на програму је такмичење миксева ваздушном пушком, Србију представљају парови Марија Малић/Ђорђе Савић и Ивана Марић/Вељко Илић. На ватрену линију у појединачном такмичењу пиштољем излази Катарина Марицки. У четвртак ће бити одржана екипна такмичења јуниорских репрезентација.

Резултати - Ваздушна пушка, јуниорке, финале: 1. Ана Јансен (Немачка)  250,3 (европски јуниорски рекорд финала), 2. Анастасија Деревјагина (Русија) 249,2, 3. Марија Малић (Србија) 226,8, 4. Татјана Харкова (Русија) 206,4, 5. Софија Бенети (Италија) 184,7... Квалификације: 1. Марија Малић (Србија) 625,7 (светски јуниорски рекорд основног дела), 2. Дарија Болдинова (Русија) 625,6, 3. Стефани Лаура Грундсое (Данска) 625,4... 14. Ивана Марић 621,8... 21. Марија Завишић 620,4... Укупно 69 такмичарки. За финале 623,5.

Ваздушна пушка, јуниори, финале: 1. Иља Марсов (Русија) 249,2, 2. Филип Непејхал (Чешка) 249,0, 3. Григориј Шамаков (Русија) 226,8, 4. Кристијан Фриман (Финска) 205,1, 5. Алекса Митровић (Србија) 184,4... Квалификације: 1. Филип Непејхал (Чешка) 628,6, 2. Борна Петањек (Хрватска) 626,3, 3. Григориј Шамаков (Русија) 623,8... 8. Алекса Митровић 621,2... 34. Вељко Илић 614,9... 40. Ђорђе Савић 613,8... Укупно 61 стрелац. За финале 621,2.

Аутор:
Пошаљите коментар
Марицки 32. ваздушним пиштољем у квалификацијама за ОИ младих

Марицки 32. ваздушним пиштољем у квалификацијама за ОИ младих

18.02.2018. 21:09 21:13