light rain
15°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СУПЕРКОМПЈУТЕР ПРОГНОЗИРА ПОБЕДНИКA ЛИГЕ ШАМПИОНА Сити и Реал највећи фаворити, а ево где је Црвена звезда (ФОТО)

16.09.2024. 15:20 16:07
Пише:
zvezda
Извор: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Пред сваку сезону Лиге шампиона, бројне анализе предвиђају исход такмичења, а тако је и овог пута пошто је суперкомпјутер изнео свој резултат, у којем је износе мишљење и за Црвену звезду.

Наиме, све је спремно за почетак нове сезоне у којој ће 36 клубова, међу којима су и црвено-бели, покушати да се изборе за што више победа и нађу се у завршници и борби за трофеј. Ова сезона доноси промене у формату такмичења, са продужењем групне фазе на осам мечева, што додатно компликује пут ка нокаут фази.

Са великим амбицијама и снажним противницима, сваки бод ће бити од пресудне важности у борби за пролаз даље. Ривали "црвено-белима" ће бити Барселона, Бенфика, ПСВ, Штутгарт, Интер, Милан, Јанг Бојс и Монако.

Сходно правилима и променама, суперкомпјутер је симулирао такмичење за сезону 2024-25, и то, 10.000 пута и потврдио своје проценте  пре почетка турнира.

Фаворити

сити
Извор: Tanjug (AP Photo/Scott Heppel)

Најновије симулације Опта суперкомпјутера откривају који су тимови најближи освајању трофеја. Манчестер Сити предњачи с највећим шансама од 25.3 одсто захваљујући својој моћној екипи под водством Пепа Гвардиоле. Реал Мадрид је други фаворит са 18.2одсто шанси, ојачан доласком Килијана Ембапеа, што додатно повећава њихове изгледе за титулу.

Интер Милан долази на треће место са 10.9 одсто шанси, након што су прошле сезоне освојили Серие А и стигли до финала Лиге шампиона. У групи са шансама између 4.1 одсто и 6.3 одсто налазе се Арсенал, Барселона, Бајер Леверкусен, Бајерн Минхен, Ливерпул и ПСЖ.

Ко би могао да изненади

Према анализама Опта суперкомпјутера, тимови ван првих девет места у Лиги шампиона би изненадили ако би освојили титулу. Међутим, Атлетико Мадрид, Борусија Дортмунд, РБ Лајпциг и Спортинг имају боље шансе од један према педесет за освајање такмичења.

атлетико - јуве
Извор: Tanjug (Bjorn Larsson Rosvall/TT via AP) - Ко ће бити бољи, Атлетико или Јувентус

Аталанта и Јувентус су виђени као вероватни учесници осмине финала. Дортмунд, Атлетико и Аталанта су са шансама од 41,5%, 31,2% и 30,7% да заврше међу првих осам.

Атлетико има 30,5 одсто шансе да дође до четвртфинала, док Дортмунд има 35,4% одстошансе. Ипак, Дортмундова шанса да поново стигне до финала износи само 5,7 одсто. Остали тимови у такмичењу имају шансе испод 1% за освајање турнира.

Астон Вила, иако из Премијер лиге, рангирана је у средини у односу на Спортинг, Монало, ПСВ и Бенфицу. Имају 11,3 одсто шансе да се квалификују међу првих осам и 53,9 одсто шансе да заврше између деветог и 24. места.

Селтик је имао среће са жребом, јер су им противници најлакши међу свих 36 тимова, са просечном оценом од 87,4. Имају предвиђене 9,7 поена и 57,2% шансе да заврше међу првих 24 тима.

Милан, седмоструки шампион, мораће да изненади да би направио утицај, са само 44,7 одсто шанси за пролазак у осмину финала.

Суперкомпјутер и Црвена звезда

У прошлим сезонама, Црвена звезда је показивала срчаност и борбеност, али чини се да ће им овај пут бити потребно чудо да се пробију даље од групне фазе. Симулације су указале на то да ће Звезда највероватније завршити у доњих 12 екипа, што значи да ће бити елиминисана из европских такмичења већ на крају групне фазе.

црвена звезда
Извор: фк црвена звезда

Нажалост, Црвена звезда је један од четири тима који нису освојили титулу нити у једној од 10.000 симулација такмичења суперкомпјутера. Суперкомпјутер је показао да Звезда у 99.99% симулација није успела да се домогне финала, а шансе за освајање трофеја су готово непостојеће. Наиме, тим из Београда је у великој мери предвиђен да заврши у доњем делу табеле, с минималним изгледима за пролазак у нокаут фазу. Уз њих, ту су још, Слован Братислава Шахтар Доњецк и Јанг Бојс.

Изражено у процентима, Црвена звезда је на 33 месту са 6.2 одсто шанси да се нађе у најбољих 16 екипа, има 1 одсто шансе да дође до четвртфинала, 0.1 одсто шансе да уђе у полуфинале и нема шансе да се домогне финала и освоји такмичење.

Такође, три друга тима – Брест, Штурм Граз и Салцбург имају  само 0,01 одсто шанси да освоје Лигу шампиона.

Ипак, требало би напоменути и то да цифре умеју да преваре, и да је статистика једно, а крајњи резултат нешто сасвим друго. Уосталом, победа Звезде над Ливерпулом срушила је све прогнозе и потпуно демантовала суперкомпјутер, па је жеља навијача да се нешто слично и сада понови.

Да подсетимо, Црвена звезда игра први меч у Лиги шампиона против Бенфике овог четвртка од 18.45.

Извор:
Telegraf.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК СД ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ЗОРАН ТЕРЗИЋ: Звезда са рекордних 14 клубова у Европи, на понос Београда и Србије
crvena zvezda

ПРЕДСЕДНИК СД ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ЗОРАН ТЕРЗИЋ: Звезда са рекордних 14 клубова у Европи, на понос Београда и Србије

16.09.2024. 15:30 15:34
КРЕЋЕ НОВА ЛИГА ШАМПИОНА: Звезда у четвртак дочекује Бенфику, нови формат са 36 клубова
fk crvena zvezda

КРЕЋЕ НОВА ЛИГА ШАМПИОНА: Звезда у четвртак дочекује Бенфику, нови формат са 36 клубова

16.09.2024. 14:42 14:48