СЛОБОДНИ У СПОРТУ Група фудбалера у БУНДЕСЛИГИ званично објављује да су "ГЕЈ"! Циљ: Подстаћи играче, тренере, судије и званичнике да се "отворе"

Група професионалних фудбалера у Бундеслиги планира да следећег месеца јавно призна своју геј оријентацију, према наводима из Немачке.
a
Фото: Youtube Printscreen

Медији у Немачкој преносе да група играча која планира да заједно у јавност следећег месеца, и то, истог дана, и објави своју оријентацију. Датум који наводе је 17. мај.

То је део иницијативе која има за циљ да подстакне играче, тренере, судије и званичнике да се "отворе". Такође,  неколико бундеслигашких клубова подржава пројекат који је осмислио Маркус Урбан, који је и сам изашао као и објавио да је геј током своје каријере.

Урбан и његова асоцијација су у контакту са играчима који планирају да јавно признају своју геј оријентацију.

17. мај је тај дан и датум који бисте могли користити као смерницу и окупити се као група.

Борусија Дортмунд, Унион Берлин, Ст. Паули, Фрајбург и Штутгарт су међу клубовима који финансијски подржавају пројекат.

Прошло је 10 година од када је Томас Хицлспергер јавно признао своју хомосексуалност, али још увек званично нема хомосексуалаца у мушком професионалном фудбалу у Немачкој.

Многи су се надали да ће признање бившег везисте Астон Виле покренути покрет.

Планирани групни излазак назван је 'Слободни у спорту', јер играчи и тренери могу признати своју сексуалност путем платформе која ће бити доступна на интернету у наредних неколико недеља. Спортски психијатар је рекао: "Около професионалног фудбала још увек влада тај хабитус да је спорт повезан са веома мушким карактеристикама, борбом, доминацијом, снагом, агресивношћу.

Ни случајно није да је хомосексуалност и даље огромна табу тема у мушком професионалном фудбалу, док је увек била део женског професионалног фудбала.

Као део иницијативе, биће снимљен документарни филм под називом 'Игра скривача' - који ће пратити индивидуалне процесе играча.

Урбан извештава да тренутно постоји интензивна комуникација о играчима који планирају да изађу као гејеви. "Постоји контроверза", рекао је. "Да ли и даље желим да чекам док се свет фудбала не обликује онако како ја желим? Зашто бих чекао? У игру је ушла занимљива динамика, можете видети да се људи почињу покретати и размишљати о томе да ли заиста има смисла наставити се крити и одрицати себе.

Дневник/Телеграф

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести