light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ У ПОДРИЊУ: Пре краја године отвара се Шабац-Лозница; ШТО ХИТНИЈЕ решити листе чекања за операцију катаракте

04.09.2024. 12:15 12:30
Пише:
Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

ТЕКЕРИШ: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пре краја године бити отворена брза саобраћајница Шабац-Лозница.

"Пре краја године, пред Светог Николу, отварамо пут Шабац-Лозница, брзу саобраћајницу, а бићемо на тој деоници у наредним данима", рекао је Вучић.

Вучић је данас почео посету Подрињу, где ће боравити до 9. септембра, обиласком радова на реконструкцији пута Бојић - Текериш.

Вучић ће током боравка разговарати са грађанима, учествовати у различитим догађајима и посетити више села, општина и градова.

Отишао бих у Косовску Митровицу када би ми међународне снаге дозволиле

Председник Вучић је изјавио да није тачно да на Косову и Метохији не функционишу институције Србије и навео да функционису две најважније, а то су здравство и школство.

Он је одговарајући на питања новинара на почетку посете Подрињу рекао да би колико сутра посетио Косовску Митровицу када би му то међународне снаге дозволиле.

"Одлазак тамо није питање мог избора него њихове одлуке", рекао је он и додао да би отишао не само у Косовску Митровицу него и у сва наша насеља и села на Косову и Метохији.

Навео  је да веома тужан и несрећан због онога што се дешава на КИМ и зато што види да неко не жели мир и додао да не жели да му пружи шансу да учествује у прогону и погрому нашег становништва.

Као позитивне је навео бројеве да је на почетку нове школске године на Косову у школе које раде по српском образовном систему кренуо 1081 првак од укупно 9.700 основаца.

То није мали број, с обзиром на ситуацију коју тамо имамо", рекао је он.

Наше Мигове 29 никоме на свету, ни за шта, их не бих дао

Вучић је изјавио поводом медијских објава да ће Србија своје ратне авионе МиГ-29 уступити Украјини, да он никада у животу то не би урадио и да мигове "никоме на свету, ни за шта на свету, не би дао".

"Ми данас имамо 14 'двадесетдеветки' које су реконструисане, обновљене и све у ресурсу. Ми то да дамо некоме? Тај који то говори није само лажов, тај није нормалан. Замислите мене (да дам), који сам се трудио да сваку од тих машина, да сваки од тих комада набавимо, уз највеће муке", рекао је Вучић у обласку радова на реконструкцији пута Бојић-Текериш, у оквиру свог одговора на питање новинара коме у Србији смета набавка француских авиона Рафала.

Истакао је да су мигови добре "машине" и додао да Србија у једном моменту није имала ни једну "двадесетдеветку" која је могла да полети.

"Имали смо, сећате се, онај митинг у Батајници 2013. године. Ни једна 'двадесетдеветка' није полетала, полетале су 'двадесетјединице'", подетио је Вучић.

О литијуму

- Постоји много нејасноћа и ствари које морамо да разјаснимо, могуће да и ја нећу бити за то ако постоји опасност од тровања наших река... Нећу да причам о лажима о сумпорној киселини... Ја нисам експерт. Постоје и спољни и унутрашњи интереси да Србију зауставе у развоју, казао је Вучић.

"Зашто спавам у касарни"

На опаску да га опозиција критикује што спава у касарни а не у хотелу, Вучић каже да је касарна објекат државе Србије и да нема потребе да троши паре на хотеле. Додаје и да је спавао у хотелу, онда би га критиковали да баца паре грађана.

"Нисам ја метеоролог"

На питање какву зиму очекује, Вучић каже "нисам ја метеоролог", те да не зна да ли је сад гора зима или лето. Поменуо је и нови, велики, велелепни београдски аеродром подсетивши и како је ЈАТ био уништен и упропашћен, те позвао да радимо марљиво и вредно.

"Нећемо имати струје за 8 или 9 година"

- Надам се да ћемо моћи да се изборимо с оваквим ценама, прокоментарисао је цене енергената - нафте и струје, рекавши да очекује повећање око америчких избора. Рекао је да много трошимо на увоз струје и да мало угља копамо, те да морамо системски да размишљамо јер нећемо имати струје за 8 или 9 година.

Разговараћемо да се што хитније реше листе чекања за операцију катаракте

Председник Вучић додао је данас, обилазећи радове на деоници од Бојића до Текериша, да ће брига о људима у наредном периоду бити у центру пажње и да ће разговарати са премијером Милошем Вучевићем и министром финансија Синишом Малим да се у што хитнијем року реше листе чекања за операцију катаракте.

Он је подсетио и да 8. септембра почињу систематски превентивни прегледи и дијагностика за грађане који су старији од 40 година.

"Постоје неке ствари о којима желимо посебно да разговарамо са министором (Синишом) Малим, премијером (Милошем) Вучевићем, да не можемо у овом тренутку да имамо 7.200 људи који чекају на операцију катаракте. Имамо 30 или 40 установа које могу да обављају те операције, имате 365 дана, то значи да можете 12.000 таквих захвата да урадите ако један дневно извршите", рекао је Вучић новинарима.

Он је казао да разуме да су скупи вештачки кук или колено, али да сочива за очне операције нису скупа и да то мора да се реши у хитном року.

"То је брига о људима. Не само колико ћемо на папиру да покажемо да смо уложили новца, а јесмо уложили...Морамо на крају крајева да видимо и за ту ортопедију, да дамо новац за ортипедска помагала да убрзмо те операције. Нема смисла да људи чекају три-четири године", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у недељу бити у Лозници и да ће видети да ли људи долазе на превентивне прегледе.

"Биће уобичајени радни дани осим што ћу мало више времена проводити на терену, ту има и догађаја, морамо да доносимо неке одлуке, и данас ће бити један важан састанак", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће боравити у касарни у Лозници и да се за то одлучио зато што је у питању државни објекат.

"Зашто бих плаћао и трошио посебне паре? Ово ми је добар начин. Имаћемо и неке војне активности и једну вежбу. Желим да будем мало са војницима", рекао је он.

Додао је да ће се вечерас дружити и са куварима и спремити нешто од хране војницима.

Аутор:
Пошаљите коментар