overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Стигла трећа композиција Штадлерових возова

23.03.2022. 21:17 21:52
Пише:
Фото: Tanjug/ video arhiva

НОВИ САД:  Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас д аје у Србију, у Шид, стигла трећа композиција Штадлеровог воза, који ће саобраћати на брзој прузи Београд-Нови Сад.

Сада ћемо имати три воза која ће саобраћати, казао је он у емисији „Сигнали“ на РТВ и додао да је потребно време да се људи навикну на то.



У почетку су људи заинтересовани и возиће се да виде воз, а касније ће воз почети да користе за одлазак на посао и све друго, рекао је он.



Указао је да је то као када је отваран Пупинов мост, који првих 20 дана готово нико није користио, а сада су тамо гужве. Указао је да су људи навикнути да већу пажњу посвећују лошим вестима, па промакну лепе вести.



Не треба се заборавити да су на брзој прузи радили људи годинама. Тај воз постаће део свакодневнице, као што су се људи навикли на аутопут Милош Велики. Убрзо ће уследити питања, а када ће деонице до Суботице и Ниша, објаснио је Вучић.



Рекао је да код нас људи не разумеју да се ствари померају на лошије свуда у светул, јер су себи зацртали оно до чега смо дошли, као да је то Богом дано и непромењиво.



Као да је мир непромењив. Нашим и туђим грешкама то може да се промени. Али уверен сам да неће, додао је он.

Немамо проблем с основним животним намирницама, ни с нафтом

Вучић је још једном поручио да у Србији нема проблема са основним животним намирницама, као ни са набавком нафте, и поред свих проблема.



Вучић је најавио и да ће сутра влада усвојити изузетак од одлуке, како би 31.000 тона пшенице, по ранијем договору, била испоручена Албанији, уз нешто мање количине кукуруза.



Вучић је за РТВ указао да је цена нафте поново данас порасла, данас је била 118 долара, а вечерас 122 долара, док је гас поскупео чак 25 одсто, као последица одлуке Владимира Путина да се гас плаћа у рубљама.



Велики је проблем за цео свет, као и одлука око рубљи. Неки сматрају да је то генијално у геополитичкој игри, да се супротставе петродолару, јуану.. Немци су већ навели да је то разлог за раскид уговора… Све то нам доноси само много проблема, рекао је Вучић.



Додао је да се разговара са европским партнерима како би Србија обезбедила довољне количине нафте.



Појаснио је да је додатни проблем што се нафта не може лако пребацити преко Црног мора, због осигуравајућих компанија и несигурности, а дође ли до сукоба око Одесе, то је само додатни проблем.



Ми преко Омиша, преко Хрватске узимамо нафту, морамо то да решавамо са Европљанима и верујем да ћемо решити. Људи треба да знају да бринемо, водимо рачуна и да радимо све што је могуће, рекао је Вучић.



Он је указао да је проблем и са пшеницом, јер су Украјина и Русија, други, односно четври произвођачи прешнице.



Сутра ће влада усвојити изузетак, да 31. 000 тона пшенице иде у Албанију, уз нешто мање количине кукуруза. Цена је добра, како је и договорена, рекао је Вучић.



Он је указао да цена пшенице свуда скаче, буде стабилна на високом ниову по два, три дана, али онда опет порасте, због чега и хлеб поскупљује.



Председник је поручио да је Србија по питању пшенице и кукуруза безбедна, чак и да нема жетве у јулу и августу, а тек са том жетвом имамо за себе, али и да понудимо региону и шире.



На констатацију да постоји проблем у Европи са сунцокретовим уљем, Вучић је рекао да то код нас није случај.



Навео је да је и у пограничним деловима према БиХ, приметан долазак људи из РС и Федерацније, који купују по два, три, пет литара уља, и истакао да их за сада нико не ограничава, али их и замолио да не купују веће количине, како не бисмо морали да прибегнемо неким мерама.



Немамо проблема са основним животним намирницама, поручио је Вучић.



Указујући колико је криза у Украјини све пореметила, каже да је Србија купила два хеликоптера Кам од Русије, за гашење пожара, који по налету преносе по чак 5.000 воде, а што не може да стигне до нас, па се чека да се види шта ће бити са том испоруком.

Шокиран сам неодговорношћу - тражио сам веће залихе за војску

Председник Србије изјавио је вечерас да је шокиран неодговорношћу оних који га нису послушали када је од војног врха у децембру тражио да се повећају обавезне залихе хране за војску, као и да ће то сада бити решено средствима из државног буџета.



Оно због чега сам додатно забринут, иако сам на скупу са војним врхом 18. децембра у Нишу јасно рекао да се све количине хране за војску повећају са обавезних 15 дана на месец дана. То није добро урађено и оно због чега сам додатно забринут је то што фабрике одбрамбене индустрије Србије нису набавиле сировине, рекао је Вучић гостујући на РТВ.



Како је рекао, шокиран је неодговорношћу неких од њих.



Али, решићемо то и боље да не говорим ни о коме ништа, додао је председник.



Решићемо то из државног буџета. Зато увек чувамо део пара, јер увек нечија неодговорност може да вас изненади. То су проблеми за које нисте очекивали да могу да вам искоче, нагласио је Вучић.



Поручио је да ће се држава, ипак, изборити са свим тим проблемима и да ће бити напуњене све наше резерве, робне, енегетске, ратне и све друге.



Али, то су мале количине, наша складишта су мала, ми немамо довољно складишта за храну за војску. Зашто то нису урадили од 18. децембра?, запитао је Вучић.



Додао је да је то можда више питање за њега као врховног команданта, пошто се тек сада сетио да провери.



Нисам се сетио (раније), није ми пало напамет, мислио сам да то што сам изнео као наредбу, да се то и радило, додао је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Бићемо успешнији од осталих

Вучић: Бићемо успешнији од осталих

23.03.2022. 16:54 17:01