overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић с кнезом Албертом: Опредељеност за унапређење сарадње

07.10.2020. 13:19 13:22
Пише:
Извор: Танјуг/Раде Прелић

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у разговору са кнезом Албертом Другим од Монака исказана велика, узајамна опредељеност за оснаживање односа и даљи развој сарадње у свим областима.

"Уверен сам да ћемо и после данас потписаног меморандума нашу сарадњу учинити још много бољом", рекао је Вучић новинарима након састанка са високим гостом из Монака.

Председник је посебно истакао да је ово прва званична посета Алберта од Монака Србији, иако није први пут у Београду.

Он је навео да су Србија и Монако на први поглед две земље које се разликују, али су обе старе европске државе, које могу да буду поносне на своју историју, традицију, слободарски дух.

Вучић је захавлио кнезу што је прихватио позив у посету и тиме учинио историјски корак у односима две државе.

"Уверен сам ће ови разговори бити снажан импулс унапређењу сарадње наше две земље", рекао је Вучић.

Пренео је да су разговарали и о пандемији вируса корона, као и да је свог госта замолио за додатну подршку Монака Србији на њеном европском путу, а посебно кнежевску породицу, која је, каже, веома угледна у Европи и целом свету.

Кнез Алберт ИИ: Нови замајац у односима Србије и Монака

Кнез Алберт II од Монака поручио је данас да његова посета Београду даје нови замајац односима Србије и Кнежевине Монако.

Кнез Алберт II је навео да је успостављање дипломатских односа две земље уследило тек 2007. године, али да његова посета представља нови замајац односима, као и да ће потписивање економског споразума отворити пут продубљеним и конкретним контактима.

Говорећи о споразуму који су потписали Привредна комора Србије и Економски одбор Монака, кнез је рекао да се потенцијали привредног развоја у доменима трансформације, дигитализације и међународне трговине назиру у будућности.


Кнезу Орден Републике Србије на ленти

Председник Србије Алексаднар Вучић уручио је данас Орден Републике Србије на ленти кнезу Алберту Другом од Монака.

Вучић је високо признање доделио владару Монака у Палати Србија, након одржаних састанака.

Ово је прва званична посета Србији кнеза Алберта Другог од Монака.

Србија и Монако успоставили су дипломатске односе 2007. године.


"Србија и Кнежевина Монако се могу учинити наоко различите по много чему, једна земља у јужној Европи, млада република којом протиче величанствена река Дунав, са друге Кнежевина, држава град са 40.000 становника окренута Медитерану... Али и даље верујем да ће заједничке тачке између наших земаља бити адути за развој и јачање односа на различитим нивоима", рекао је Алберт на прес конференцији с председником Србије.

"Наша блискост је велика јер наше две државе знају да у синтези њихових специфичности и њихове отворености према свету леже кључеви њихове будућности", рекао је кнез Алберт ИИ.

Рекао је да је са Вучићем и српским званичницима разменио мишљења о темама које су од заједничког интереса, попут заштите животне средине, туризма, унапређења одрживог развоја и очувања биолошке разноликости, културе, спорта....

Председнику Вучићу је указао на значај који Монако придаје мултилатерализму и додао да се нада да ће Србија моћи да се придружи Савезу за мултилатерализам, који су 2019. иницирале Француска и Немачка, уз подршку Кнежевине Монако.

Рекао је да тај савез има за циљ да се ојачају мултилатералне органзиције кроз боље финансирање и неопходне реформе, те стварање коалиција за подршку.

"Сигуран сам да ће ова посета бити успешна и биће нови почетак у нашим одличним односима", рекао је кнез Алберт II и захвалио и на одликовању које је добио, Ордену Републике Србије на ленти, истичући да је веома почаствован.

Он је захвалио председнику Вучићу и свим српским званичницима на срдачном дочеку који је прирђен делегацији Монака.

Кнез Алберт ће током дана разговарати и са председницом владе Аном Брнабић на радном ручку, посетиће Народни музеј, док ће сутра боравити на северу Србије.

Аутор:
Пошаљите коментар