clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Избори на северу КиМ биће ужасан дан за демократију, срамота Европе и света

20.04.2023. 21:23 22:39
Пише:
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће избори у недељу у четири општине на северу КиМ бити ужасан дан за демократију, тежак дан за српски народ, али и срамота за Европу, свет и земље Квинте.

"То ће бити дан када ће званично бити облежена срамота Европе и света, због тога што су организовали те изборе и поздављају их", рекао је Вучић у емисији Прва тема на ТВ Прва.

Вучић је рекао да Србији не учествују на тим изборима јер 10 година већ није формирана Заједница српских општина, у складу са Брислеским споразумом.

Истакао је да Срби нису напустили косовске институције због хира и зато што воле барикаде, већ зато што је противправно смењен директор Дирекције косовоске полиције за Север командир Ненад Ђурић, али и због увођења вербалног деликта за Србе, хапшења Срба и свакодневног малтретирања и провоцирања Срба.

"Пуцали су на Јовановића, који је крив јер је носио шепре на митровацку пијацу", навео је Вучић.

Указао је на то да "девет година учествујемо у институцијама по Бриселском споразуму, док Приштина 10. година по том истом споразуму не формира ЗСО".

"Бићу сасвим отворен, баш ме брига - ово је срамота Квинте, шта се десава", навео је Вучић.

Срам било комплетну Квинту

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у вези са предстојећим локалним изборима на северу КиМ да неће бити српских кандидата у три највеће општине.

"У недељу се излази на локалне изборе у четири општине на северу Косова. У тим општинама после повлачења Александра Јаблановића вечерас и који је то саопштио у Лепосавићу нема српских кандидата. Они имају још једног кандидата али не желим о томе да говорим зато што бих ушао у нешто што је за мене као председника Србије врло проблематично", рекао је Вучић на ТВ Прва.

Како је прецизирао, више нема ниједног српског кандидата ни у Лепосавићу, ни Косовоској Митровици ни у Зубином потоку, као ни у Звечану.

"Али да ништа не говорим…У ове три највеће општине на северу званично немате српског кандидата. Ту су кандидати из партија Аљбина Куртија и партије Хашима Тачија", рекао је Вучић.

Он је додао да је у Лепосавићу уписано 300 Албанаца у бирачки списак од 15.000 људи што је два одсто, али како је додао, чак их толико и не живи ту већ око 60-70.

"Они ће да их доводе из Подујева да би могли да гласају. Имаће два одсто излазност максимално. У Косовској Митровици ће да довуку све могуће из Јужне Митровице да гласају у Северној да би накарикали до четири одсто, у Зубином потоку и Звечану до два одсто. Нигде преко три или четири одсто и зато ће да вам кажу да су легални и легитимни избори", рекао је Вучић.

Упитао је где то на свету.

"Срам их било све заједно, комплетну Квинту, све те лажове. Данас сам разговарао и изговорио горе речи од ових. Разговарао сам са највишим званичницима у преговорима у дијалогу западним представницима", рекао је Вучић.

Они сви то раде заједно зато што морају тзв.Косово да подрже и Србију да сломе, рекао је Вучић и оценио да им је то коначни циљ.

"Можда ће мене да сломе али им ја нећу дати да сломе Србију. И то вам гарантујем", рекао је Вучић.

Оценио је да се то ради како би  премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти могао да каже да нема српских општина на северу које хоће да се прикључе Заједници српских општина.

Позивам грађане на КиМ да буду мирни током избора и да не врше нападе

Александар Вучић позвао је данас све грађане на КиМ да буду мирни током избора који ће се одржати у недељу 23. априла у четири општине на северу КиМ и да не изводе нападе ни на једном изборном месту. 

"Нека они свој најпрљавији посао обаве. Барем ћемо знати да имамо посла са чистом окупацијом па ћемо да чекамо. Онда ћемо да видимо колико ће да нас лажу око Заједнице српских општина (ЗСО) јер прстом нећемо да мрднемо док не видимо ЗСО, али не онако како они то замишљају. Не оно што су нам слале НВО организације и смишљале шта ће тамо да пише", рекао је Вучић током гостовања на ТВ Прва.

Додао је да су западни политичари на страни премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Он зна да неће да формира ЗСО. Па мислите да смо ми блесави. Па они разговарају са Албанцима из Прешева и Бујановца. Они њима кажу 'па никада Србима нећемо то да формирамо'. Кажу можемо да формирамо, али у складу са уставом Косова. Знате шта пише у том њиховом тзв. уставу", упитао је Вучић и додао да је током дијалога Приштина Београду понудила формирање ЗСО у којем је избрисано 20 од 21 принципа колико их је договорено у Бриселу.

Истакао је да сви споразуми које је запад нудио Београду подсећају на "некле друге споразуме које су правили са неким другим силама". 

"Неким другим земљама у којима су те друге силе варали, а ми смо мали, нисмо велика земља, а пошто не могу да се иживљавају на тој великој онда су решили да се иживљавају на нама. Прихватили смо да смо ми мали. Да се иживљавају на нама малима. Схватили смо да је врхунац демократије кад изађе два до три одсто. Када се избори организују у полицијским контејнерима и полицијским станицама", рекао је Вучић.

Додао је да је њему и Влади Србије јасно да не могу да спрече чланство тзв. Косова у Савету Европе али да ће се борити против те одлуке.

"Они су мени сви обећали и рекли. 'Иде ЗСО као прва ствар, а после оно што си ти рекао Вучићу'. Ја сам рекао оно шта ћу да испуним. УН, Унеско, специјализоване агенције и организеције не долазе у обзир", рекао је Вучић и нагласио да се слаже да се прихвате договори око печата, таблица и универзитетских диплома.

Додаје да би Београд све испунио од наведених ствари које су могуће, само да су испунили ЗСО.

"Они су мене и Србију лагали од почетка. И знају да лажу. И да вам кажем, ја им не верујем више и да ми кажу да је сад да је вече ја бих им рекао - лажете, јутро је, зато што им више ништа не верујем", истакао је председник Србије и оценио да је "све време постојао циљ да се унизи Србија".

Предстојећи избори на КиМ ће ући у историју бешчашћа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће предстојећи избори на КиМ ући у "историју бешчашћа као најсрамнији избори икада одржани било где на тлу Европе" и оценио да prremijer привремени х проштинских институција Аљбин Курти има за циљ да истера Србе са севера КиМ.

"То је њихов једини план, ја то чујем од дипломатских представника који ми то отворено кажу али у четири ока ја нећу да их одам - да они рачунају да Срби неће моћи да издрже притисак и да ће да буду исељени и то јењихова једина жеља. Они не разумеју да су Срби много чвршћи него што они замишљају и да се тако нешто неће догодити", рекао је Вучић на ТВ Прва. 

Он је упитао да ли неко мисли да би однос оних који врше притисак да Србија уведе санкције Русији био другачији када би Србија то и учинила те рекао да они који тако мисле греше у једној ствари - да они нису против Вучића због Вучића или било кога у овој земљи већ желе да Србија буде без Косова, а потом да буде беспоговорни послушник и ништа више. 

"Шта год ја могао да кажем о Слободану Милошевићу сетите се његових речи, шта год ја могао да кажем о Коштуници сетите се његових речи, а ја вам говорим пре него што сам завршио своју каријеру. Не раде они то због мене ја сам им главна тема зато што знају ко је данас најјачи на српској политичкој сцени ко је овако или онако одлучујући фактор, па удри по мени. Они то раде јер Србији не желе добро и немојте да вас лажу да Србији желе добро. Као што мене лажу сваки дан", рекао је председник. 

На питање да ли су Срби схватили његову поруку када је на састанку у Рашки рекао да он није ни Милошевић ни Тадић, ни Коштуница, Вучић је одговорио да они то знају и да је сваки од тих људи у многим стварима био талентованији или даровитији од њега.

Како је рекао, Милошевић и Тадић су били "бескрајно шармантни", а Коштуница "одличан правник", али "по резултатима не би могли да кажу да су били успешнији у свакој области, не само у појединим". 

"НИје довољно да имате таленат, будете даровити или лепи ја нисам ништа од тога мене интересује шта је на семафору. То је било моје упозорење њима. И рекао сам да ја нисам будала. Ми да ратујемо са НАТО је бесмислено и мнго глупо и лудачки да ризијкујем живот свог и било чијег сина и даћу све од себе да тај мир сачувам по сваку цену или готово сваку цену", рекао је Вучић. 

Али, додао је, ако крену на наш народ јер, како је рекао, види да је то могуће с обзиором на то да се одржавају избори са 1 одсто "и каже се да су то легитимни и легални избори". 

"Шта је следећи корак, следећи корак је да кренете да их протерујете. Ја вам кажем то вам нећу дозволити и код мене неће бити крени - стани , стани врати се по телефонском позиву па се повуци па да ја преговарам о томе хоће ли да ме држе на власти или неће као што су многи преговарали. Мене да уцењујете опстанком на власти не можете, ја ћу да будем ту још чеитри године не можете да ме смените, а после тога и да хоћу да будем, не могу, а и нећу", рекао је Вучић. 

Он је рекао да га то не интересује већ само оно што може да учини за Србију, и да неће дозволити да неко згази наш народ. 

Председник је рекао да је Србија "мала" за те великане - земље НАТО, да су они много велики за нас, да је Србија мала али много снажнија него што је била. 

"А ако нас већ терате у тако нешто само да знате да вам неће бити тако лако као што вам је било лако. Само да имате то у виду, а ја ћу да дам све од себе да сачувам мир готово по сваку цену и да у њиховим провокацијама не учествујемо ни на који начин", рекао је Вучић. 

Аутор:
Пошаљите коментар