clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучевић: Снажан бојкот српске заједнице на окупацију на КиМ, кад-тад ћемо се ослободити

25.04.2023. 10:45 10:57
Пише:
Фото: Инстаграм Милош Вучевић

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић је за “Ново јутро”, на Пинк телевизији, да је поносан и да је неподељено мишљење да је приказ способности Војске Србије успео и у шта се улагало 10 година.

-Данас видите модернију, боље опремљенију војску, не да бисмо ратовали већ да бисмо чували мир. Оно што смо ми показали у суботу у оквиру обележавања Дана војске, по наредби председника Републике, је порука да држава Србија има способност да чува своју слободу, мир и независност, и да је то најбоља опомена за све који нису пријатељски настројени. Није лако чути од председника Републике да каже да је задовољан, увек су очекивања већа. Ово је подстрек и честитао сам и припадницима Војске Србије и Министарства одбране. То је резултат вишегодишњег улагања. Онај део опреме који је био испред бине ништа од тога није било пре 10 година. Цео део са “Лазарима”, “Милошима”, са мистралима, дронове да и не спомињем, то нисмо имали- истакао је министар, а пренео НС уживо  -Ми смо видели десет мигова-29 у налетима, 10 “орлова” је летело, преко 60 летелица смо подигли. Најлепша слика јесте 50.000 грађана који су ушли кроз капије аеродрома у Батајници. Много сам поносан на официре и подофицире који су били расположени за децу, да та деца уђу у борбена возила и доживе и вожњу. Добро је да та деца одрастају у атмосфери да воле своју војску, јер знају да их чува, њихове домове и родитеље. А сигуран сам да ће неко од њих бити официр. Ово је прича свих нас, целог друштва. Верујем да ћемо наставити да јачамо у погледу већег броја војника, а то нам је највећи изазов. Верујем да је овај цео пројекат 5.000 добар наговештај у ком правцу ћемо се кретати. Мађарски министар одбране, који је дошао са премијером, рекао ми је да нигде није видео, осим код Кинеза, тако “послагане” ешалоне специјалних јединица, да није видео такав стројни корак. Нема он разлога да подилази. Мислим да су пријатељи из Мађарске били позитивно изненађени колико је српска војска напредовала- навео је министар.

Вучевић је истакао да је председник Александар Вучић, као врховни командант, дао на значају војске и да без њега не би могла да се деси промена.

-Када је председник издао наредбу да изађе 5.000 војника и 2.400 оружја и оруђа, то продрма цео систем. И видимо шта ваља а шта не ваља. То је увек идеална проба за нас саме у оквиру система одбране. То није само демонстрација или егзибиција, већ проба Војске Србије. Председник је тражио да прикажемо готово све, могли смо да видимо ону беспосадну летелицу ?-95. То је дрон величине мањег авиона.

Мислим да је моменат у свету када велике силе не прихватају да сте војно неутрални, да мислимо својом главом, рекао је министар војни и додао да Србија има јасну политику које се држи.

– Ево Шведска се након 200 година неутрално определила за војно блоковско сврставање. Ја сам се нашалио и рекао “Нека нама дају 200 година војне неутралности, па ћемо и ми можда се једног дана одлучимо за неки савез”. У овом тренутку мислим да је добро да Србија буде војно неутрална, иако ћете од неких људи присутних у медијима чути да то не треба да буде политика Србије. Да смо окружени НАТО земљама, што је тачно, да је то реалност, да се прави нова гвоздена завеса, а да ће Србија остати с друге стране завесе. Ми имамо јасан политички циљ, чланство у ЕУ, али мислимо да је за нас најбоље да будемо војно неутрални. Не можемо да газимо осећања људи, шта се дешавало 1998. и 1999. године. Волео бих све те паметњиковиће да обиђу неку породицу. Морате да поштујете неку бол и цену коју је народ платио. Не смемо заборавити ниједног нашег борца, ни људе од 1990, оне који су били прогањани у Хрватској, у БиХ, па то 1999. и Кошара. Кошаре су симбол страдања, не треба заборавити ни Паштрик. Не треба заборавити наше јунаке, храбре радаристе и пилоте, који су ризиковали своје животе. Немамо права да заборавимо на њих.

Вучевић је коментарисао и изборе који су у недељу одржани на Косову и Метохију, и истакао да постоје различити аршини за изборе у Централној Србији и Косову.

-Контејнер избори, фарса од избора и демократије. Све оно што је председник рекао је тачно. Невероватно је како постоје ти различити аршини, када у Србији гласа 50 посто грађана онда то нису довољно демократски избори, а на Косову 3 посто када изађе, онда су то супер демократски избори и честитају Албанцима. Оно што може да нас учиуни поносним, у сплету лоших околности, је да су Срби никад једниственији, да 99,97 посто Срба није гласало. Да је 13 људи гласало само, да имате места на којима нико није изашао, имали су нула бирача. То је силованих 2-3 посто. Је л’ су то европске вредности? Јесу они стварно очекивали да ће Срби изаћи? За кога би гласали- за Куртијеву или Тачијеву странку? Приштина је 10 година радила да поништи Бриселски споразум, а Србија је била одговорна. Све раде да протерају Србе, практично од 1999. године- од киднаповања, “жуте куће”, од погрома 2004. године. Не само да се то дешава, још је горе нечињење међународне заједнице и та гласна тишина, ћутање, лицемерна објашењења онога што се деси. Када покушају да убију два српска дечака, ви кажете на Твитеру да жалите због пуцања на Косову. Нико није у ваздух пуцао и славио, него је пуцао да неко убије Србије. А то неко је Албанац, припадник косовских снага безбедности. Тај изађе после месец дана из затвора да се брани са слободе. Курти је у неком свом свету, живи свој филм, али људи из земље Квинте који нам причају о људским правима.

Он је нагласио да је све на изборима било нерегуално, да је било више оних с дугим цевима него гласача. Посебно је истакао података да је мање Албанаца гласало сада него 2021. године.

-А повећали су број бирача у односу на прошле изборе. Србија је супотписник Бриселског споразума. Како мислите да се Србија не меша око КиМ? Па наравно да се меша, меша се око имплементације. Порука српске заједнице је да не желе да живе на независном Косову. Није вас брига за њихов бол, не видите њихов бол. Чудо је да су Срби толико издржали у институцијама у prеthodnih 10 година. Важно је да Србија остане за прегпварачким столом, да не би доделили улогу коју су нам често додељивали. Да буде рационални. Статус ЗСО је јасно дефинисан из 2015. године, који има 22 принципа. Ако ћете да правите ЗСО у складу с вашим уставом, знате шта ви нисте у складу са нашим уставом. Нисам оптимиста. Снажан бојкот српске заједнице на окупацију на КиМ. Кад-тад ћемо се ослободити, не постоји окупација које се нисмо ослободили. ЕУ нас је све лагала за ЗСО. Оно што је потписано није реализовано. Ми смо спремни да причамо о концепту, зна се где су црвене линије, Срби вам се неће вратити у институције док се не реализују ЗСО.

Аутор:
Пошаљите коментар