broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Влада Српске: Поштовати уставне надлежности на путу БиХ у ЕУ

02.05.2023. 10:27 10:28
Пише:
Извор: Република Српска

БАЊАЛУКА: Република Српска посвећена је спровођењу неопходних реформи на путу БиХ ка чланству у ЕУ, истовремено водећи рачуна да се поштују уставне надлежности свих нивоа власти, наводи се у најновијем Извештају који је Влада Реоублике Српске упутила Савету безбедности УН.

У 29. Извештају Владе Републике Српске напомиње се да је Европски савет 15. децембра 2022. године изгласао да се БиХ додели статус кандидата за чланство у ЕУ, након препоруке Европске комисије из октобра и гласања на Савету ЕУ и Савету за опште послове.

"Статус кандидата за чланство у ЕУ је важна прекретница, а Република Српска се нада и очекује да ће статус кандидата подстаћи напоре на европским интеграцијама на свим нивоима управе", истиче се у трећем поглављу Извештаја.

У документу се наглашава да је један од разлога за оптимизам заједничка посвећеност српских, бошњачких и хрватских странака које врше власт на нивоу БиХ спровођењу неопходних реформи за напредовање ка следећој прекретници европских интеграција.

Напомиње се да је Српска већ остварила битан напредак на испуњавању већег броја циљева које ЕУ истиче у својим извештајима о БиХ. У  документу се наводи да Република Српска од 2007. године, у складу са својим надлежностима загарантованим Уставом БиХ, усклађује законодавство са правним тековинама ЕУ.

До сада је, прецизирано је у Извештају, неколико хиљада прописа Републике Српске прошло процедуру усаглашавања и оцењивања усклађености са правним тековинама ЕУ.

"Република Српска је уверена да ће спровођење реформи у сврху испуњавање стандарда ЕУ ојачати Републику Српску и БиХ као целину. Постизање следеће прекретнице на путу ка европским интеграцијама неће бити лако, свакако ће бити неслагања", указано је у Извештају упућеном Савету безбедности УН, преноси Срна.

У Извештају се, међутим, истиче да је чланство у ЕУ као заједнички циљ довољно важан да би све стране биле посвећене тешким задацима које је потребно извршити.

Важно је, указују, да се европске интеграције БиХ одвијају у складу са системом координације у процесу европских интеграција у БиХ, познатим као "механизам координације", који је неопходно поштовати.

ЕУ већ има земље чланице са крајње децентрализованим уставним уређењем, напомиње се у Извештају, те истиче да је Република Српска уверена да БиХ може испунити захтеве за чланство у ЕУ, уз задржавање децентрализоване структуре гарантоване Дејтонским споразумом.

Време је да се БиХ поштује као потпуно суверена, а да би ова замља то и била, ОХР мора бити затворен, наводи се у Извештају и поручује да ЕУ није организација колонија и протектората, него потпуно суверених држава.

"Имајући у виду да је БиХ добила званични статус кандидата за чланство у ЕУ, крајње је време да БиХ коначно ужива пуни суверенитет. Континуирано присуство ОХР-а – страног посредника који присваја деспотска овлашћења над БиХ и њеним грађанима – очигледно је неспојиво са суверенитетом БиХ, па тако и неспојиво са интеграцијом БиХ у ЕУ", наглашава се, између осталог, у Извештају Владе Републике Српске.

ОХР, такође, подрива напоре ЕУ у БиХ и може само да унесе забуну у важан дијалог између лидера БиХ и оних ЕУ званичника који имају задатак да помогну земљи на њеном европском путу.

Друга кључна препрека која спречава пуну сувереност БиХ и стоји између БиХ и чланства у ЕУ, истиче се у документу, јесте стално присуство страних судија у Уставном суду БиХ.

"Устав БиХ садржи необичну одредбу - као привремену меру у периоду од пет година - којом се три од девет судијских места у Уставном суду БиХ резервишу за странце. У пракси, ова тројица страних судија контролишу Суд тако што се у одлучивању придружују двојици бошњачких судија", појашњава се у Извештају.

Република Српска, како се напомиње, цени уважавање Европске комисије да су стране судије у Уставном суду БиХ неспојиве са европским интеграцијама. У документу се додаје да се највеће српске и хрватске странке у БиХ снажно залажу да стране судије у Уставном суду БиХ буду замењене држављанима БиХ, те су и предложиле закон у том смислу.

Међутим, бошњачке странке одбијају чак и да тај предлог узму у разматрање, чиме су стале па пут и пуном суверенитету и напретку БиХ ка чланству у ЕУ, истиче се у документу.

Указује се и на неоправдане и селективне финансијске санкције ЕУ против грађана Републике Српске, које, како се наводи, остављају на грађане Републике Српске утисак да ЕУ покушава да управља политичким пословима у БиХ и, што је још горе, да се сврстава на страну која је против Републике Српске у унутрашњим политичким неслагањима.

"Штавише, овим санкцијама поставља се питање да ли ће Брисел наставити са селективним кажњавањем Републике Српске чак и када БиХ буде примљена у ЕУ. ЕУ треба одмах да ослободи опредељена средства за пројекте у Републици Српској".

Осим посвећености европским интеграцијама БиХ, Република Српска снажно подржава напоре на регионалној интеграцији, укључујући иницијативу "Отворени Балкан" и берлински процес.

"Сада када странка СДА више није део Савета министара, Република Српска се нада да ће се БиХ придружити `Отвореном Балкану` у наредној години", стоји такође у владином извештају упућеном СБ УН.

Аутор:
Пошаљите коментар