light rain
9°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Варнице на ивици инцидента

09.04.2015. 21:50 11:08
Пише:

Расправа о амандманима на лекс специјалис, неопходан за спровођење пројекта „ Београд на води “ протекла је у целодневној полемици власти и опозиције око тога да ли се на овакав начин може решавати

 питање јавног интереса. Док власт са једне стране подвлачи да се јавни интерес обезбеђује тако што земљиште долази у посед државе, насупрот њој опозиција захтева да се чланови овог закона бришу, јер је противуставан.

Посланик Нове странке Владимир Павићевић тврдио је да је предложени закон антимодернизацијски, да је „ супротан свему што је традиција  у два века урбаног развоја главног града“. Опозиционе странке упозориле су јуче да изградња  луксузних апартмана и канцеларијског просторса, угоститељских објеката не може бити јавни интерес, те да  како су навели, премијер Вучић није рекао истину да ће та својина бити јавна.



Заменик шефа посланичког клуба СДС Јанко Веселиновић сматра да је „закон дерогирао Устав, дирнуо је у темељ уставног положаја, у приватну својину која се не дира, јер је  темељно људско право “.  Посланик ДС Балша Божовић тврди да  Влада Србије покушава упорно да предочи јавности да је у питању јавни интерес, иако то није, те поручује да ће „једног дана правосудни органи имати пуне руке посла због тога”.



- Ви можете да ставите да је данас 13. август и да, пошто имате већину, то и усвојите, рекао је Божовић, који тврди да ће Влада Србије без било каквог уговора поклонити земљиште које вреди 500 милиона евра и то „пријатељу премијера”.Председник клуба СНС Зоран Бабић каже да у закону Република Србија, коју заступа државно правобранилаштво, одређена  за корисника експропријације. Подсећа да су приватни интереси били заступљени када је доношен „ генијални  закон из 2009. године, за који сте гласали где се приватна компанија Југорос гас одређује за корисника експропријације “.



-  Директно приватну имовину  дајете приватној компанији супротно Уставу, супротно закону о експропријацији. Да ли је Југорос гас у већинском власништву државе, Србије ? Није, само 25 посто, а то како смо изгубили 25 посто можемо да полемишемо са предлагачем амандмана али мислим да му се та полемика неће свидети, то је мало озбиљнија ствар, одговорио је Бабић.



Министар  финансија Душан Вујовић предочава опозицији да ако се из закона избрише „ јавно“  онда би то „ био би закон о утврђивању интереса, што правно не би имало никавог смисла., мада то вама звучи политички интересантно “.-  Реч је о процесном закону који уређује поступак експропијације и издавање грађевинске дозволе,  а не о непосредним ефектима Трошкови експропријације биће 850 милиона, и још 40 милиона евра у наредних пет година. Кад се подели 170 хектара са планираном свотом, добија се износ 19,24 евра по квадратном метру, што је заиста ниска цена за довођења тог простора  у власништво Беогарда и Србије. Коначно уређење простора је 161 евро по квадрату- саопштио је Вујовић.



Министар правде Никола Селаковић, поручују да је у питању искључиво јавни интерес, будући да ће донети инвестицију вредну 3,5 милијарде евра.- Имате тезу да усвајање овог закона дерогира устав и то није ништа спорно, само никако да чујемо чиме. Изнесите то пред Уставни суд и нема никаквих проблема неће то бити ни прва ни последња иницијатива- посаветовао је Селаковић опозицију, подсећајући такође на закон о Јужном току, чији су чланови стали „  на једну страницу А4 формата,  када одузмете техничке чланове  има три члана и директно за приватну компанију се врши експропријација “.Посланик СНС Александар Јовичић подсетио је да је влада Мирка Цветковића 2010. године усвојила лекс специјалис о подстицају грађевинској индустрији у вези изградње насеља Степа Степановић, те навео да је тада све урађено ван конкурса.



- Представници бившег режима се разбацују милионима, то им је у крви,  рекао је Јовичић. -  Није вама проблем „Београд на води”, ви сте имали „Менхетн на води”, од њега нисмо имали ништа. Претпостављам да би тај Менхетн данас градио неко ко више нема привилегије. Вас то боли. За нас постоје само интереси грађана, не постоје интереси Мишковића, нити било кога другог-казао је Јовичић.



Расправа је јуче у више наврата прекидана репликама и рекламирањем повреде Пословника. Шеф клуба СДС Марко Ђуришић апеловао је на председавајућег Игора Бечића да „ буде сконцентрисан, да се ова седница не би измакла контроли “, незадовољан, како је упозорио, третманом опозиције. Са друге стране председница Скупштине Маја Гојковић затражила је да се „ рад парламента не претвори у критику председника и председавајућег“, наглашавајући да то неће дозволити.



- Председавајући воде седницу одлично, без обзира ко то био, Игор Бечић, или Константин Арсеновић. Немојте добацивати, терате нас да радимо дуго у ноћ зато што не можете да обуздате свој темперамнет- рекла је Гојковић. Након што је Ђуришић наставио да полемише председница скупштине му је изрекла две опомене, а на његово питање због чега их је добио, одговорила је да врши „ мобинг над 249 посланика који желе да раде“.



- Никог ја не мобингујем, то ви радите  поштована председнице, седим у клупи не радим ништа супротно Пословнику, реагово је Ђуришић.

- Немам времена, искључићу вам микрофон да се не бисте даље бламирали. Замолићу председника Адиминстративног одбора, да се новчане казне, које немају никакав ефекат замене за друштвено користан рад. То ћу предложити написмено и надам се да ћете прихватити, најавила је председница скупштине, одредивши паузу пола сата раније него што је то убичајено.



С. Станковић - В. Ђуричић

 

Бабић: Шамар за демократију



Шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић изјавио је  да је понашање опозиције у парламенту срамотно и да њихова политичка мржња представља шамар демократији и свим грађанима.Срамота је шта су данас изрекли представници ДС, СДС и Нове странке, манир којим се служе од почетка овог сазива. Срамота је колеге посланике називати ђубретом, олошем, смећем, а данас су скупштину упоредили са фашистима и Црвеним кмерима, рекао је Бабић новинарима у парламенту.

 

Бечић: Ђуришић ме псовао и претио



Потпредседник Скупштине Србије Игор Бечић изјавио је   да га је, након одређивања паузе у парламенту, шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић вербално напао и претио му батинама.- Није ми драго што морам да се обратим овим поводом, јер сам мислио да ће седнице у којима су у сали посланицима упућиване псовке, а ради се то од стране појединих чланова опозиције, далеко иза нас. Појединци из опозиције, у недостатку аргумената упућују вербалне псовке, да ће некога да претуку, ударе, разбију, као у овом случају што је урадио господин Марко Ђуришић.



Он је за време паузе, претио мојој породици и мени, казао да ће ме разбити, изговарао ружне речи које не желим да поновим-рекао је Бечић новинарима у парламенту.Како додаје, као посланику који је 18 година у Парламенту није му пријатно, „ поготову што те предње долазе од колега са којима би само требало да размењујемо демократске аргументе “.  -  Непријатно ми је када знам да то долази од странке  бившег председника републике, и то је његов потпредседник, који на овакав начин, немајући аргументе, покушава да се обрачуна са својим колегама.



Не бих поновио те речи које је изговорио, упутио их мени и мојој породици, чак ми је у једном тренутку, коментаришући  и мој физички изглед, све сметало. Када је кренуо да ми прети како ће да се обрачуна са мном, ја сам само немо стајао и посматрао, и рекао: „Нема проблема, ако Вам је то задовољство, изволите“, испричао је Бечић новинарима.Он је навео да на тај напад гледа као на поруку СНС, странци која жели да спроводи реформе, и да показује да опозиција нема аргументе, те да зато покушава да заплаши СНС и да заустави реформе у Србји.

 

Аутор:
Пошаљите коментар