Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ВУЧИЋ ИЗ БРИСЕЛА: Веома добри и важни разговори, БОРИЋЕМО СЕ за ИНТЕРЕСЕ СРПСКОГ НАРОДА на КиМ

26.06.2024. 14:12 16:18
Пише:
Извор: Printscreen/Video plus

Председник Србије Александар Вучић обраћа се из Брисела где је у једнодневној радној посети.

Председник учествовује и у новој рунди дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством Европске уније.

Знате да сам увек песимистичан или веома одмерен, три веома важна састанка, и са господином Копманом и Шарлом Мишелом и Вархељијем. Тема је била агенда раста и неопходне реформе, шта је то што можемо да урадимо. Имамо још један проблем који морамо да решимо и мислимо да то решимо у наредних седам дана и мислим да је то добро оцењено и од Вархељија и од Копмана. Мене увек овде воде, спремају сендвиче и мучење са Куртијем све време, данас је било другачије и стратешки важно и веома сам срећан што сам са Мишелом могао да разговарам о свим битним питањима и о свему што се збива у свету, агенда раста и оно што господин Мишел очекује да видимо шта је нама чинити како да се прилагодимо и извучемо најбоље за нашу земљу. Веома добри и важни разговори. Важан је сигнал да добро радимо посао то је оно што привлачи инвеститоре.

Од сусрета са Куртијем не очекујем ништа, он ће да драми, виче, док му ја причам да се заустави, баш као и увек, ништа посебно. Што се тиче Бореља и Лајчака пажљиво ћу да их саслушам, немам шта да им замерим, они раде у тешким околностима, позиција им није лака. Борићемо се за интересе нашег народа на КиМ. Не очекујем велике закључке.

Председник је прокоментарисао да је задовољан поновни избором Урсуле фон дер Лајен на чело ЕК због досасашњих односа, а да потенцијални избор Каје Калас не би још коментарисао.

 

Никада не можете све да спојите да буде како бисте желели, рекао је он.

О новом генералном секретару НАТО

Не знам да ли ће НАТО да нападне Русију или како ће то да тумаче. Имали смо одличну комуникацију са Столтенбергом, надам се да такву можемо и са Рутом. Са њим имам коркетан однос, али то ништа не значи када причате о послу.


"Нисмо ми нека банана земља"... Председник Србије о репрезентацији 

Сагласан сам да је дебакл био, јесте то спорт, све је спорт само смо ми много пара дали за тај спорт и много уложили. Људи у Србији заслужују боље резултате. Није проблем да изгубите од Енглеске која је лоша, од Немачке, Шпаније, али јесте проблем када изубите од Словеније која кошта три пута мање него тим Србије. Ми смо као сви задовољни, срећни, нећу да се бавим тиме, нисмо ми банана земља у којој се нешто решава преко ноћи, али сам сигуран да како у рукомету тако и у фудбалу, посебно због чињенице да много улажемо и у инфаструктуру и у плате функционера, улажемо огроман новац, грађани су заслужили бољи резултат.


 

Не могу да учествујем у пропаганди било које стране. То што ви навијате за западне силе у Украјини, то је ваш избор и имате права на то као што и ми имамо да кажемо и смемо да кажемо да мислимо другачије. Имам српски приступ и као српски председник не интересује ме нико. Не могу да верујем у лажи и бесмислице као оно што су говорили да ће Русија да добије Украјину за три дана, као и ови који данас говоре да Русија губи на линији фронта, а Русија не губи. Бавим се тиме даноноћно, не постоји ни један лидер у Европи који живи за то да добије сваку информацију. Молим вас да вечерас када одговарамо на питања да ми пронађете једно малено место из ког се Русија повукла а о ком сте ви обавештавали јавност.

Нови замах у Европи

Нећу да водим антиалбанску политику као што они воде антисрпску, суштина је у следећем - ни реч нисам рекао о томе, нисам терао да уводе мере, нити да укидају. Радим у интересу Србије, а ова одлука је у интересу Европе, шта мене брига, нећу ја њих да обавештавам. Ускоро ћете видети у Србији много еврпских лидера и нових инвестиција, сигуран сам да верујете да је наша заједничка земља на одличном путу, имали смо највећу стопу раста у Европи, морамо да наставимо то и наслућујем и наговештавам замах у наредних шест месеци.

Председник Вучић састао се раније данас састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем и генералним директором Директоријата Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом.

Према најави из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), Борељ и Лајчак имаће одвојене састанке са лидерима од 15 сати, након чега ће уследити заједнички тројни састанак.

Дневник/Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ДАНАС У БРИСЕЛУ Нова рунда дијалога Београда и Приштине

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ДАНАС У БРИСЕЛУ Нова рунда дијалога Београда и Приштине

26.06.2024. 06:35 06:38