clear sky
12°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ПРЕЉИНИ: Ово значи живот, инвестиција је огромна, 89 милиона

28.05.2024. 11:07 12:15
Пише:
Извор: РИНА

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније PWO Гроуп у Чачку.

- Много сам срећан што сам у Чачку, недалеко одавде смо подигли после много година прву немачку фабрику. Почели смо да радимо марљивије, да се ангажујемо више и успели да доводимо немачке инвеститоре, оно што је најбоље у Европи- истакао је Вучић.

Навео је да су се сви проблеми решавали договором.

- Било је безброј проблема на овом путу али смо те проблеме решавали заједнички, успешно и договором. Толико нам је било стало да PWO дође у Србију - истакао је председник Србије.

- У овој фабрици ће бити више од 500 људи у наредним годинама, а верујемо да ће тај број достићи 800. Имају погоне у Немачкој, Чешкој и Канади - рекао је Вучић и најавио да ће у Чачку бити изграђен тренинг центар.

Деца и млади ће, како је истакао, имати осигурано будућност у Чачку.

- Ово значи живот за Чачак - рекао је Вучић.

- Нису били prеthodni дани лаки за наше односе, јасно је да су постојале политичке ствари које су нас раздвајале. Хвала абасадорки, и сагласан сам са вама да морамо проблеме да решавамо дијалогом. Што се економије тиче, наша сарадња је скоро па савршена, 82.000 наших људи ради у немачким компанијама. Ми ћемо у Чачку изградити нови тренинг центар који ће служити младима у Чачку, имаће осигурану будућност у овом граду. Завршава се ове године пут до Пожеге, кренули смо да радимо и на обилазници око Крагујевца, 22 км све до изласка према Книћу, биће готови у наредних две и по године. Биће урађен до марта следеће године и Чачак-Краљево ауто-пут.

- Инвестиција је огромна, 89 милиона, још неки велики погон да изградите до 2027. године, овде још једну фабрику да изградите. Вама лепо, ми задовољни што ћете да запослите још људи. То вам је моја молба. Рекли сте да је Чачак кошаркашки град, дао је бројне легенде, у фудбалу можете да имате празан ход, у кошарци као и у економији и државној политици то не можете. Морамо да се боримо за престиж, напредак и за нас је тај EXPO 2027 нешто што је симбол, а уствари напредак и изградња целе Србије. Хвала што помажете да јасније видимо будућност и сигуран сам да из Чачка готово нико више неће одлазити. Ако ико хоће да ме чује, да имамо више деце јер нам је толико мали природни прираштај да се питам за кога ово радимо и за кога ће ово да остане. Радићемо или најбоље или никако, сигуран сам да ће PWO радити најбоље могуће. Добро дошли у Србију и да дуго останете у нашој земљи, рекао је председник.

Нагласио је значај рађања деце, указавши да нам је природни прираштај понекад толико мали да се пита за кога се све ово ради.

Немачка амбасадорка у Србији Анке Конрад је истакла да ова компаније долази са 105 година искуства. Конрад је указала на подршку Немачке на трансформацију енергетског сектора.

- Основ наше сарадње су људи. Немачку и Србију повезује историја пуна промена. Садашњост од нас тражи заједничко деловање - рекла је Конрад.

Карло Лазарини, извршни директор ПВО је рекао да је ово веома важан дан за PWO grupu.

- Хвала вам на подршци за овај пројекат. Постоје две ствари које волим код Чачка, овај град постоји стотинама година и град и људи су успели да сачувају свој српски карактер, а ово је и прави спортски град - рекао је Лазарини.

Нагласио је да је тимски рад кључна ствар.

- Србија је постала магнет за многе у аутоиндустрији. Свака пета страна инвестиција у Србији је из области мобилности - истакао је Лазарини и додао да PWO група верује у ову локацију. Најавио је и већу повезаност са локалним добављачима.


Фабрика ће бити изграђена у Прељини, а плагање камена темељца је планирано у 11 сати, најављено је из Председништва Србије.

Запослиће 800 радника

- У првој фази ће фабрика запослити око 300 радника, а након тога још 500. У Чачку већ ради девет инжењера те компаније. Ово је одлична вест за наш град. Уговором ће бити прецизирано да у последњој фази на 60.000 квадрата производног простора, на 11 хектара површине, буде запослено до 800 радника, рекао је за РИНУ градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Он истиче да ће од укупно 800 радника, колико ће бити запослено у овој немачкој компанији око 80 одсто запослених бити високообразовано.

- У преговорима са овом компанијом смо дуже од две године, а пре свега захваљујући добрим економским параметрима ове фабрике, која подразумева трајне уговоре са најпознатијим светским брендовима. Због наших кадрова са Факултета техничких наука, али и средњих школа у граду, пре свега из Техничке и Машинско-саобраћајне школе, они су се определили за Чачак - рекао је Тодоровић.

Аутор:
Пошаљите коментар
У ПРЕЉИНИ НИЧЕ НОВА НЕМАЧКА ФАБИРКА КОЈА ЋЕ ЗАПОСЛИТИ 800 ЉУДИ, ПРЕ СВЕГА МЛАДИХ ИНЖЕЊЕРА: Камен темељац поставља се у уторак, још једна велика инвестиција стиже у Чачак (ФОТО)

У ПРЕЉИНИ НИЧЕ НОВА НЕМАЧКА ФАБИРКА КОЈА ЋЕ ЗАПОСЛИТИ 800 ЉУДИ, ПРЕ СВЕГА МЛАДИХ ИНЖЕЊЕРА: Камен темељац поставља се у уторак, још једна велика инвестиција стиже у Чачак (ФОТО)

26.05.2024. 19:13 19:19