ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА: Улажу напор како би убедили све да гласају за резолуцију ради добрих односа са највећим силама

Председник Србије Александар Вучић обраћа се из Њујорка, где борави пет дана.
ТВ Пинк принтскрин
Фото: ТВ Пинк принтскрин

Председник Вучић говори о наставку борбе за националне интересе Србије.

"Улажу све више напора како би уценили, или боље финим речником, убедили све друге да гласају за резолуцију како би остали у добрим односима са највећим силама".

"Имали смо јутрос више билатералних састанака. Ђурић ће остати до 2. маја. Видећу да ли ћу му се придружити".

Вучић је истакао да морамо остати уздигнуте главе и посветимо се напретку Србије.

- Наше је да чувамо своје интересе. Добро је што смо овде остали овако дуго. Видеће се то на гласању, али и после тога. Ноћас смо имали састанак са пет европских земаља за које мислимо да су пријатељске. Наставили смо и јутрос. Чим се вратимо у Београд, правићу план или како ћу да се вратим или како ћемо да делујемо из Београда - нагласио је Вучић.

"Да останемо уздигнуте главе и посветимо се напретку Србије. Наше је да чувамо своје интересе. Добро је што смо овде остали овако дуго. Видеће се то на гласању, али и после тога".

Фото: Танјуг/видео

"Ноћас смо имали састанак са пет европских земаља за које мислимо да су пријатељске. Наставили смо и јутрос. Чим се вратимо у Београд, правићу план или како ћу да се вратим или како ћемо да делујемо из Београда".

"Није довољно да кажемо разговарали смо са тим и он има позитиван став. Морате да се борите да то стигне на све нивое. Изазвали смо им доста нервозе. Неко од азијских политичара је рекао да никада УН нису биле у таквом нереду и да не знају шта се дешава пред 2. мај. Успели смо да ствари мало закомпликујемо. Свесни смо да не можемо да победимо. Америка подигне обрву и сви трче. Нису они овде били коловође, Немци су ти који директно воде кампању".

"Јужна Африка је предложила, гласаћемо за ово али да се усвоји амандман за Газу. Тога, наравно, неће бити".

"Ми идемо данас поподне".

"Јутрос сам разговарао са још троје светских лидера, замолио их за подршку. Видели сте да у нашој мисији ври као у кошници".

"Ми чинимо више од онога што је реално. Американци и Немци су се данас састали у Аустрији и бројали гласове и правили листу за притисак. У Бечу су направили свој штаб. И то им нешто говори. На крају и кад изгубите, важно је да сте се борили".

Присетио се утакмице Реал Мадрид - Ваљадолид.

"Цео Бернабеу је истакао беле марамице да отерају тренера. У другом полувремену су се борили, па иако је било нерешено, више није било белих марамица. Ваше је да се борите. Онај ко очекује да победимо Америка, Немачка, Енглеску... Лакше би нам било да је тема Косово. Нисмо ми баш толико мали колико о себи мислимо".

О кршењу Дејтонског споразума и Американцима

"Интересантно је када год постоји нешто у региону, кад год нећете да прихватите нечију уцену, ви сте фактор дестабилизације. Ја сам им постао највећи проблем на кугли земаљској, само зато што не дозвољавам да Србију газе и зато што не дозвољавам да Србе газе. Они су у стању да брутално крше Дејтонски споразум на најтежи начин. И Американци то знају, зато су пустили Немце, које баш брига. За овакве одлуке морате да имате сагласност сва три народа. Кад им то кажете, Американци напишу наслов 'Вучићеве опасне претње'. Суштина је да шта год ми радили, ако не понављамо њихове бљувотине о сопственом реду, ми не ваљамо. Лепше ми је да будем најгори на свету него да учиним нешто против Србије".

Да ли се води "кампања негирања чињеница" како тврди опозиција у Србији? Вучић каже:

"То је легитимни политички став. Они мисле да Србија треба да призна Косово, да треба да се усвоји резолуција... Нека народ процени ко је бољи за народ. Нису насилни, имају право на став, то је демократија".

"Знате ли колико људе у Србији то (изборе) интересује? Занима их колике ће бити плате и пензије, ЕКСПО, да ли ћемо сачувати национални понос... Верујте ми да нико осим њих не размишља шта ће бити 2. јуна. Верујем да ће људи изабрати оне који гарантују напредак и тежак рад. Ја ћу се укључити, али тренутно имам важније ствари".

Дневник/Курир/Пинк

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести