light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тема „Дневника”: Премијер под велом тајне, кандидати чекају Вучићеву оцену

02.05.2017. 22:05 09:32
Пише:
Извор: Tanjug

Ишчекујући кога ће лидер напредњака Александар Вучић предложити за мандатара нове владе, актери на политичкој сцени нерадо износе своје процене и наде.

На љубопитљивост новинара готово да одговарају у истом тону, упућујући их на адресу онога ко одлуку доноси, подвлачећи да ће Вучић, који тренутно има у потпису две титуле – премијер и изабрани председник, пресећи најактуелнији српски Гордијев чвор.

Дилему о томе због чега се о новом шефу у Немањиној ћути можда је разрешио лидер социјалиста Ивица Дачић, који је на већ по ко зна који пут поновљено новинарско питање жели ли да буде нови премијер и која места у влади су планирана за социјалисте, одговорио да „људи не познају Вучића и његов начин рада”, тврдећи да с Вучићем није трговао, нити било шта тражио да би га подржао на председничким изборима.

"Ако некоме желите да не добије неко место, онда га помињите јавно. И баш зато, што се мене тиче, нећу бити премијер", појаснио је Дачић, истакавши да му је циљ да његова странка има значајнију улогу на политичкој сцени а не да он буде премијер. "Ја сам већ био премијер, и то ми није приоритетно. Задовољан сам местом које имам, а на Вучићу је да донесе одлуку шта је најбоље."

На питање ко би још могао добро радити премијерски посао каже: "Тешко је рећи. Вероватно би многи хтели, али питање је колико је могуће да буду део тима. То није лако" јазао је Дачић.

Аналитичари углавном говоре о три сценарија. Један је да премијер буде утицајни представник неког коалиционог партнера, као што је на пример Ивица Дачић, иако је тај сценарио изгледао најуверљивије, што време више одмиче, делује све нереалније. Све чешће се типује на то да се Вучић ломи између експретског и страначког кандидата за премијера. Сам Вучић није отишао даље од оних неколико реченица у којима је само назначио да „има два или три кандидата за ту позицију” те да ће у наредних месец дана изаћи пред грађане с именом новог премијера. На питање да ли очекује незадовољство неких у СНС-у ако премијер не буде из редова те странке, рекао је да увек има људи који су незадовољни.

" Када имате, као што је Конрад Аденауер када је правио ЦДУ, људе различитих профила, наравно је да ће бити неких проблема и незадовољства" казао је Вучић.

Он је додао да неки од тих кандидата јесу из СНС-а, а неки нису. На питање да ли су међу њима министри Ана Брнабић, Ивица Дачић или Душан Вујовић, одговорио је само с „неки јесу, а неки нису”.

Ни потпредседница Владе Зорана Михајловић није рада да открива карте када је о новој влади реч. Тврди, као и Дачић, да је задовољна својом позицијом у Влади. На питање да ли види себе на месту премијерке, она је казала да ће се, уколико је Вучић позове на разговор о тој теми, одазвати јер жели да чује његову визију нове владе, као и да он чује њену.

"Што се мене тиче, има још много посла у сектору инфраструктуре који желим да завршим, као што је Коридор 10, на који чекамо толико година. За мене је завршетак Коридора најзначајнија ствар за Србију",  додала је она.

Једино што ипак не изоставља, већ подвлачи, јесте то да је политички логично да будући премијер, пошто Александар Вучић преузме функцију председника Србије, буде из СНС-а.

Иако тренутно важи за најозбиљнијег кандидата, министар финансија Душан Вујовић ни у назнакама се не изјашњава о тој теми. Последња његова изјава везана за ту могућност била је још у време копаоничког „Бизнис-форума”, када је само рекао да постоји законска процедура ко предлаже мандатара и како се влада бира, алудирајући на то да није тај који треба да се унапред изјашњава.

Док се Вучић ломи између својих кандидата, медији чак спекулишу о томе да своје тобожње фаворите имају и инострани центри моћи. Тако су неке од могућих челника Немањине проглашавали за миљенике Истока или Запада, па се чак спекулисало о томе да би Американци у премијерској фотељи најрадије видели Зорану Михајловић, док им је други фаворит  Душан Вујовић. С друге стране, наводе поједини медији, руски лобисти покушавају да на чело владе наводно „прогурају” или Дачића или Селаковића. Но, сам Вучић је и раније, у више наврата, био категоричан да на њега странци немају такву врсту утицаја те да његов избог мандатара није везан ни за какву, како је то назвао, „фонтану жеља”.

Недавно је и шеф државе у одласку у својој изјави обелоданио да су се развејале његове наде да би могао имати некакву значајнију улогу у новој влади. Рекао је да се с Вучићем договарао како да настави да помаже Србији пријатељством које је остварио с председницима многих држава, посебно Русије и Кине.

"То не значи да настављам политичку каријеру, већ радну. Тако и замишљам своје ангажовање после истека мандата",  појаснио је Николић.

Поводом спекулација о томе да би могао бити амбасадор у Москви, саветник за међународне односе, или пак главни преговарач за Косово, Николић каже да спекулације нису засноване на истини и да неће радити ништа од поменутог. На питање о томе ко би могао бити премијер, Николић каже да се тиме не бави.

"Договориће се и ја им за тај договор нисам потребан",  рекао је он.

Светлана Станковић

 

Селаковић: Част је служити отаџбини



Некадашњи министар правде Никола Селаковић, који је такође на медијском списку потенцијалних премијера, уверен је у то да ће Вучић направити прави избор и да ће га на премијерском месту заменити особа достојна те функције.Најважније је да Србија настави путем економских реформи и развоја који је започет с Вучићем.



Зато је важно да влада буде добар и успешан тим, а ко ће је предводити, видећемо, има доста способних и квалитетних људи. За мене је част служити otaybini и обављати државну функцију, неважно на којем нивоу – истакао је Селаковић, чије је недавно заједничко појављивање с премијером код партијарха Иринеја за неке било знак да је тас превагнуо на његову страну.

Заклетва бира и разрешава



Актуелном председнику Томиславу Николићу мандат истиче 31. маја 2017. године. С друге стране, мандат новоизабраном председнику Александру Вучићу почиње од тренутка полагања заклетве у Народној скупштини. Самим чином полагања заклетве, њему, како наводе правни експерти, по члану 115 Устава који не допушта да председник државе може обављати другу јавну функцију, престаје мандат председника Владе.



Од тог тренутка почиње да тече рок од 30 дана у којем Народна скупштина мора да изабере нову Владу. Према томе, ако Вучић ступи на дужност у дану када истекне Николићев мандат, нова влада Србије биће изабрана најкасније до краја јуна. На питање како ће изгледати примопредаја дужности, Николић је недавно рекао: „Биће у складу са законом и Александровим и мојим пријатељством и извршићемо је 31. маја”.

Избору нове владе prеthodе консултације новоизабраног шефа државе с парламентарним странкама. Он ће мандат за састав владе поверити, сходно Уставу, ономе ко може да обезбеди парламентарну већину  од најмање 126 гласова, што за актуелну владајућу коалицију није никакав проблем.



На седници Скупштине Србије гласаће се у пакету за избор премијера и чланова владе. Остаје да се види да ли ће бити мењано нешто у погледу устројства ресора, у којем случају би пре гласања требало изменити Закон о министарствима.

Аутор:
Пошаљите коментар