overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић и Орбан присуствовали отварању реконструисане синагоге

26.03.2018. 15:57 10:14
Пише:
Извор: Tanjug

СУБОТИЦА: У животу Јевреја, али и осталих Суботичана синагога која је обновљена након 40 година биће кућа молитве, учења и окупљања, рекао је данас председник Србије Александар Вучић. 

Након четири деценије, суботичка Синагога засијала је старим сјајем. Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан присуствовали су свечаном отварању реконструисаног јеврејског храма. Влада Мађарске је донирала око два милиона евра за уређење унутрашњости, дворишта и подизање оригиналне ограде до суседних објеката, као и постављање мобилијара и декоративне расвете.

Председник Србије Александар Вучић, обраћајући се скупу, истако је да је поносан на то што је након четири деценије завршен велелепни објекат, који засијао како заслужује и сада величанствено изгледа.

– Радови на обнови тог изузетног објеката повезали су народе и две земље и приближили нас једне другима – рекао је Вучић. – Срећан сам као председник Србији што Јевреји данас у Србији имају своју нову-стару кућу, у коју ће сви да долазе. Поносан сам на то што овакву синагогу имамо данас у Суботици. Ми смо, чини ми се, направили данас лепши објекат. Толико сам срећан што присуствујем отварању јер ће постати симбол наше земље, толеранције… Србија и Мађарска имају најбоље могуће односе у историји. Подижући споменике, показујемо колико смо близу Европе и учимо се на овом примеру да разумемо своје разлике. Све што нам Синагога буде дала, биће нам подсетник колико можемо заједно да урадимо. Желим вам и нама много успеха, више заједништва и слоге и веће пријатељство између Србије и Мађарске. Живела Србија и наше велико и искрено пријатељство!

Обнова  Синагоге почела је 2012. године и удруженим снагама Града Суботице, покрајинске и републичке владе обновљени, етапно, спољашњи делови фасада, док је уређење унутрашњости финансирала Влада Мађарске са 1.6 милиона евра.

Подсетио је да било потребно много времена да би синагога била обновљена, те да то не би ни било могуће без заједничких напора и заједничког рада.

Обично, приметио је, народи и њихова руководства имају да другима нешто замере, па су тако, каже, и њему често долазили људи да кажу како Орбан хоће да помогне, али само мађарској заједници...

Мађарски премијер Виктор Орбан каже да 26. март 2018. године има могућност да постане један од дана када се показује најлепше лице.

– Овде смо да отворимо здање које изграђено у стилу сецесије и вратили смо сјај том објекту – казао је Орбан. – Заједно смо зато што нас веже поштовање према јеврејској заједници. Када је изграђена, Синагога  је била и симбол овога града и када је доведен у питање опстанак објекта, сви народи заједно су се залагали за јеврејску оставштину. Срби и Мађари у Суботици с другим народима заједно идемо у будућност и шаљемо поруку да у оваквој Европи желимо да живимо. Покренули смо програм обнова синагога. Сматрамо да Европа има само један пут, а то је Европа која се држи хришћанске и јеврејске вере.

Заједно смо зато што нас веже поштовање према јеврејској заједници(Виктор Орбан)

Суботичка синагога је изграђена у стилу мађарске сецесије и спада у ретке јеврејске цркве које су изграђене, а сачуване у наведеном стилу. Друга је по величини у Европи и трећа у свету, и под заштитом је УНЕСКО-а. У протеклих неколико деценија нико није водио рачуна о згради, која је сваким даном све више пропадала. Због оронулости, верски обреди нису се могли одржавати и само у ретким приликама, попут шабата када се отварају врата Синагоге, сви заинтересовани имали су прилику да виде како изгледа унутрашњост објекта. Иако је својом лепотом увек мамио туристе, представници Јеврејске општине у Суботици нису желели да уводе туристе у тај споменик културе јер је био изузетно руиниран, али сада је ситуација промењена.

Председник Јеврејске општине Суботица Јошуа Штајнфелд каже да је реч о великом догађају, не само за Суботицу него и за Србију.

– То је веома значај датум за све нас – рекао је Штајнфелд. – Суботичка Синагога изграђена је 1902. године и тада је било око 5.000 Јевреја у Суботици, а након Другог светског рата тај број је значајно смањен и сада ту живи 250 Јевреја. Данас смо сви срећни јер је након неколико деценија објекат реконструисан и јеврејски храм је доведен у пробитно стање. Реч је о културном објекту, где се планира да се одржавају културне манифестације.

Мађарски национални савет мађарске национални мањине је Синагогу прогласио објектом од посебне важности за ту национални заједницу. У протеклих шест година се приступило озбиљним радовима на реконструкцији Синагоге, а новац је обезбеђен прошле године. Рестаурација суботичке Синагоге, једног од вредних културних објеката у нашој земљи трајала је дуже него што су у Јеврејској општини очекивали јер, осим четири куполе које су реконструисане, радови на фасади и унутрашњости објекта су каснили.

У обнови Синагоге, која сада има аутентичан изглед као 1902. године када је изграђена, учествовали су стручњаци, грађевинци и рестауратори из Србије и Мађарске. Витраже, чувена дела Микше Рота, обновила је породица Станишић из Сомбора, док су стаклени делови врата и пролаза поверени Јожефу Ковачу и Рудолфу Месарошу.

Подижући изнова овај споменик, показујемо однос према прошлости, али и према будућности, показујемо колико смо близу Европе и колико желимо да будемо њен део, рекао је Вучић, а Суботичанима је пожелео да им синагога увек буде пуна за молитву, учење и окупљање

То велелепно здање пројектовали су архитект Марцел Комор и Деже Јакаб. Синагога у Суботици нашла се на листи седам најугроженијих објеката у свету због изузетних културних и уметничких вредности, али и због опасности у којој је била.

Председник Владе Израела Бењамин Нетанијаху  упутио је писмо председнику Србије Александру Вучићу у коме наводи да обнова синагоге представља одавање почасти "живој јеврејској заједници у Суботици".

Сандра Иршевић

Нема отворених питања

Председник Александар Вучић рекао је јуче да очекује да ће трговинска размена с Мађарском ускоро да достигне две милијарде евра, наводећи да је та земља сада шести спољнотрговински партнер Србије.

Вучић је на заједничкој прес конференцији с мађарским премијером Виктором Орбаном рекао да су њихови разговори јуче били без отворених питања, те да су једине теме биле како да заједно радимо на бољој будућности, како да више мађарских компанија дође и улаже у Србију и како да се наше компаније позиционирају у Мађарској.

"Политика коју води Орбан допринела је стабилизацији односа са Србијом, али је то допринело стабилизацији читавог региона и није значило само Мађарима, него и свим људима који живе у овом делу Европе", рекао је Вучић, додајући да је захвалан посебно на помоћи и подршци коју Орбан пружа војвођанским Мађарима.  Он је захвалио Орбану и на томе што инвеститори из Мађарске не инвестирају само у север, у Војводину, већ и у централну Србију "и хвала му на томе".    

"А ја сам говорио, хвала му, јер тиме помаже и свакоме у Србији и молио сам га да помаже још више и да с таквом помоћи настави", казао је Вучић. 

Суботичка синагога постаће један од симбола наше земље, али и симбола толеранције, разумевања, рекао је Вучић и додао:

"Могли су и Мађари и Виктор (Орбан) нама Србима да нађу безброј замерки, могли су да улазе у сукобе, као да смо их мало имали, али он је желео да изградимо најбоље могуће односе и зато могу сада да потврдим да имамо најбоље односе у историји Срба и Мађара и најбоље односе између две земље". 

Подижући изнова овај споменик показујемо однос према прошлости, али и према будућности, показујемо колико смо близу Европе и колико желимо да будемо њен део, рекао је Вучић, додао да ће све што нам синагога буде дала бити подсетник на оно што можемо заједно, а Суботичанима пожелео да им она увек буде пуна за молитву, учење и окупљање.


 

Председник Савеза јеврејских општина у Србији Роберт Сабадош објаснио је да су радови коначно завршени након 40 година, да је први пут од 1945. године урађена обнова тако значајног јеврејског храма у Србији.

– Ја сам бескрајно задовољан што су радови приведени крају, а нарочито што ће се вратити својој основној функцији – казао је Сабадош. – То је дуг према нашим прецима и да ми оставимо својим унуцима. Сем што ће служити јеврејској заједници за верске обреде, објекат ће служити и у туристичке, али и културне сврхе.

Он је присутнима пожелео да синагогу "испуне животом" и да она буде место где ће се још вековима људи сусретати и молити.

Врхунски рабин Србије Исак Асиел је рекао да су суботички Јевреји подигли здање синагоге почетком 20. века и тако "уткали себе у темеље Суботице, како у верском тако и у сваком другом смислу".

Он је навео да је након Другог светског рата зграда "туговала и полако старила" и да је, када се у њу уђе, изгледало као да је време стало.

Асиел је рекао да синагога више није само јеврејска већ и суботичка заоставштина и место за све људе које ће зрачити љубављу.

"Ово је наслеђе и Суботице и Србије и Мађарске и Европе и света и хвала српској и мађарској влади које су је обновиле од темеља и створиле место окупљања и љубави", рекао је Асиел.

 

 
У синагоги и верски обреди

Суботичка синагога једна је од две синагоге у Војводини у којој ће се обављати значајни културни догађаји, али и верски обреди.

У овом граду данас живи нешто мање од 200 Јевреја, а поред овог храма који је  други јеврејски храм по величини у Европи, у Суботици постој и мала, такозвана зимска синагога, у којој се читаве године врше верски обреди.

На подручју Војводине пре избијања Другог светског рата било је чак 76 синагога казао је Танјугу бивши председник Јеврејске Општине Нови Сад Горан Леви, а данас се обављају  верски обреде једино још у Новом Саду и у Суботици. 

У Војводини данас живо око 2.000 Јевреја и они су организовани у пет јеврејских општина, односно у општине у Кикинди, Сомбору, Зрењанину, Новом Саду и Суботици.

Велика већина Јевреја који су живели у Србији до избијања Другог светског рата, није дочекала крај тог рата. Холокауст је преживело свега 4.000 Јевреја у нашој земљи, а процењује се да је 1941. године живело скоро 83.000 припадника те заједнице на територији Србије.  

На подручју Војводине, уочи рата живело је око 12.500 припадника јеврејске заједнице, а холокауст је преживело свега 15 одсто њих.

Јевреји у Војводини, на почетку рата, депортовани су у Украјину. Око 1.000 их је убијено у такозваној Рацији у Јужној Бачкој 1942. године, док их је преко 3.000 хиљаде страдало након депортовања у логоре, највише у Аушвиц, током 1944. године.



Након оснивања државе Израел, 1948. године, готово 1.000 преживелих војвођанских Јевреја кренуло је пут матице, и они су, складно тадашњим законима у Југославији, морали да се одрекну југословенског држављанства, као и имовине.

Горан Леви за Танјуг наводи да је рестититуција у Банату и у Београду спроведена у великој мери веома добро, док Јевреји у Бачкој, према његовим речима, нису најзадовољнији процесом повратка имовине. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Измењени пројекти да синагога остане иста

Измењени пројекти да синагога остане иста

05.03.2015. 19:30 19:06
Маглаи: Синагога остаје имовина Суботичана

Маглаи: Синагога остаје имовина Суботичана

24.03.2015. 13:46 20:24