overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стефановић: Расписаће се потрага за оним ко је носио вешала

03.02.2019. 17:31 18:08
Пише:
Извор: Tanjug D.Kujundžić arhiva

БЕОГРАД: Због великог узнемирења јавности, Министарство унутрашњих послова и надлежно тужилаштво расписаће потрагу за лицем које је у суботу, на протесту присталица Савеза за Србију, носило вешала, изјавио је данас потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Србија је земља у којој можете потпуно слободно да изражавате своје ставове. У Паризу, Москви, Венецуели и неким другим земљама имали смо прилике да видимо и другачије слике, видели смо и да је полиција интервенисала против оних који су изражавали различите ставове", рекао је Стефановић. 



Са друге стране, истакао је, овде је било нормално да свако ко жели да протестује може да уради било шта, "али последњи догађај је нешто што не смемо да дозволимо".



"Није дозвољено носити вешала, и на тако груб начин вређати слободарски осећај овог народа и подсећати га на она времена када су страдали родољуби и када су нацисти вешали људе који су се борили за слободу ове земље", навео је Стефановић.



То није дозвољено у нашој земљи и ми морамо да покажемо да су грађани ове земље већински опредељени за слободарску идеју и да идеја вешала и вешања неистомишљеника никада неће бити идеја која побеђује у нашој земљи, нагласио је министар Стефановић.

Милић о вешалима на протесту: Апсолутно неприхватљиво

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић изјавила је данас да је ношење вешала на протесту "1 од 5 милиона" апсолутно неприхватљиво и оценила да је то само једна у низу негативних конотација у вези са тим протестима.



"Организатори би могли врло лако да се огласе и ограде од сваке такве провокације и кажу да су то урадили неки недобронамерни људи који хоће да дискредитују протесте и ја бих то прихватила. Међутим, то се уопште не дешава", рекла је Милић за Танјуг и додала да је Центар за евроатланске студије од почетка протеста указивао на нелогичности и лицемерне ствари у вези са тим протестима.



Протести се одвијају под паролом "доле насиље" и за успостављање владавине права, односно за полазну основу имају критику актуелног стања у друштву, укљуцујући и злоупотребу владавине права од стране актуелне власти, како то демонстранти и они који говоре на протестима истичу, подсетила је Милић.



"Ако сте за владавину права и против насиља, онда сте и против правног насиља, а оно подразумева да не можете унапред указати прстом ко је убио, па чак и Оливера Ивановића, пре него што било каква судска инстанца каже коначну реч о томе... ако се залажете за владавину права и за реформе и указујете на лоше стање у Србији у том смислу, какав сте онда заговарач владавине права, ако унапред знате да је неко крив, без судских доказа", рекла је Милић.

Антић: СзС згазио на жртве нацистичког терора

Министар у Влади Србије Александар Антић оценио је да су дефилујући преко Теразија са вешалима у рукама присталице Савеза за Србију и њихови лидери синоћ безочно згазили на жртве нацистичког терора.



Идеја да се симбол страдања родољуба у Другом светском рату донесе на Теразије је скандалозна и призива повратак најцрњих дана у историји Београда и Србије, сматра Антић.



"Људи који су марширали у Ђиласовој, Јеремићевој и Обрадовићевој колони носећи вешала не знају, а морали би да знају, да су прошли и поред теразијског споменика, којима је слободољубив Београд одао пошту петорици родољуба које је Гестапо мучио, а потом обесио на Теразијама. Уместо да су положили по један цвет на овај споменик у знак сећања на жртву својих суграђана, они су поред њега прошли са вешалима у рукама", навео је Антић.

„Хоће ли вешала представити у Бриселу као своју политику?“

Министарка за европске интеграције и интернационални секретар СНС Јадранка Јоксимовић прокоментарисала је за Танјуг ситуацију са синоћњег протеста у Београду, на коме су ношена вешала, као порука политичким неистомишљеницима.



Ово је права слика политике мржње и насиља коју промовише Савез за Србију. Пошто је један од предводника Јеремић најавио интензивне међународне активности, нека тим "званичницима из Брисела" које није именовао, показе ова вешала, и објасни и њима и нама шта то тачно значи - да ли то најављују насиље као метод политичке борбе и да ли траже подршку за то. 



Истовремено, Јадранка Јоксимовић осудила је претње које су сину председника Александра Вучића, Данилу, упућене преко Фејсбука.

Аутор:
Пошаљите коментар