overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шошкић: Нисам политичар и немам политичких амбиција

20.01.2022. 15:32 15:34
Пише:
Извор: Tanjug (N. Jovanović, arhiva)

БЕОГРАД: Нисам политичар и немам намеру нити амбицију да се бавим политиком, изјавио је у интервјуу за НИН бивши гувернер НБС и професор Економског факултета Универзитета у Београду Дејан Шошкић.

Он је потврдио да су у последње време до њега долазила нека неформална питања и предлози у смислу да би могао бити кандидат за председника Србије или градоначелника Београда.



Истакао је да је његов утисак да се ради углавном о индивидуалним или групним ставовима без довољно политичке тежине.



"Увек сам на те иницијативе и таква питања одговарао да ја нисам политичар и да немам намеру нити амбицију да се бавим политиком", поручио је Шошкић.



Додао је да верује да успешно бављење полтиком захтева одређено знање и вештине, као и амбиције те да он не испуњава те услове.



Говорећи о истраживању Демостата по коме "добро стоји" као могући кандидат, рекао је да не зна готово ништа "о примењеној методологији и о резултатима те анкете, ако је спроведена".



"Без слободних медији и без елементарне пристојности политичког дијалога мислим да нестраначке, посебно недовљно препознатљиве, личности немају основа за евентуални политички ангажман, нити за реалан успех у тој активности", оценио је он.



За себе је рекао, да никада није "господарио" било чиме, а посебно не државним финансијама.



Додао је да је фундаментални проблем наше политике схватање власти.



"Политичари и државни званичници морају да престану да имају утисак да "господаре" било чиме и било где", сматра он.



Шошкић је оценио да данас инфлација у Србији у себи носи и последице константне предизборне фискалне политике која је карактерисана линеарним давањем новца грађанима, али и неоправдане монетарне политике из 2021. када је НБС, како тврди, погрешно и непотребно из примарне емисије куповала обвезнице предузећа.



"Укупне последице ће се тек видети, за сада су видљиве кроз раст инфлације услед раста тражње, и то без адекватног одговора монетарне политике", рекао је он.



Нагласио је да би волео да се обистине прогнозе НБС о враћању инфлације у предвиђене оквире, али да његова очекивања нису таква.



"Мислим да инфлација није транзиторна, да се већ креирају инфлаторна очекивања, и мислим да је већ требало реаговати монетарном политиком", рекао је он.



Шошкић је рекао да не очекује да ће се инфлација брзо вратити на ниске нивое из prеthodnog периода.



Коментаришући наводе да је у Србији базна инфлација на ниском нивоу, Шошкић је објаснио да је базна инфлација само један део укупне инфлације, те да сваки потрошач "трпи" специфичну инфлацију која зависи од структуре његове потрошње.



"Најсиромашнији грађани који највише троше на храну, која је највише и поскупела, реално трпе знатно вишу инфлацију", додаје.



Шошкић је поручио да окаснела монетарна реакција НБС на инфлацију, може касније да само више кошта привреду и друштво.



Коментаришући фиксиран курс динара према евру већ 10 година, оценио је да такво фиксирање није никакав успех, већ опредељење и питање одлуке.



" Јаким курсом динара лако се стварају илузије о напретку које су потпуно неутемељене", тврди Шошкић и додаје да се реално плате мере њиховом куповном снагом.



Он је изнео очекивање да ће нова јача тражња настати са новом помоћи државе грађанима односно линераним новчаним давањима.



Оценио је да ће то само подстаћи инфлацију, а имати безначајне ефекте на привредни раст.



Шошкић је рекао да се због могућег повећавања камата у будућности мора обазриво односити према узимању нових дугова, као и према непродуктивним расходима који не повећавају извозни капацитет.

Аутор:
Пошаљите коментар