broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Скот: Нема шумова у комуникацији са Вучићем

01.02.2019. 10:21 10:49
Пише:
Извор: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је данас да не постоје шумови у комуникацији са председником Србије Александром Вучићем и да су сагласни у већини питања.

"Председник Вучић говори фантастично енглески језик, тако да нема никаквог шума, добро се разумемо и када говорим српски. Не слажемо се увек, али пријатељи не морају увек да се слажу. Отворено разговарамо чак и о стварима о којима се не слажемо", рекао је Скот за ТВ Прва.

Одговарајући на питање да ли постоје "шумови" на релацији са председником Србије он је рекао да се слажу у већини ствари као што су подршка српском путу у ЕУ, затим важност мира и стабилности у региону, као и да се дође до компромиса за косовско питање како би ишли напред. 

"Понекад се не слажемо о спољнополитичким питањима. Желео бих да Србија више подржава неке спољнополитичке ставове ЕУ, него што је то био случај у прошлости. Мислим да је он опредељен за исту ствар као и ја", истакао је Скот.

Упитан о сарадњи са Владом Србије и како је оцењује он је рекао да није у школи и да не жели ником да даје оцене, али да је задовољан сарадњом са српским министрима и да са њима има отворен дијалог.

"Србија је суверена и независна земља и може да бира спољну политику. Србија је изабрала стратешки циљ придруживање ЕУ. То је циљ које САД подржавају и желе да помогну Србији на том путу. Оптимиста сам што се тиче правца којим Србија иде, желео бих да напредак буде бржи", поручио је Скот.

Треба да се зна где је линија између Србије и Косова

Границе између Србије и Косова, које су за САД две суверене државе, морају бити јасне и требало би да буду део свеобухватног споразума до којег треба да дођу Београд и Приштина, а који не може бити наметнут са стране, изјавио је данас амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Скот је за телевизију Прва, упитан да ли је разграничење могуће решење за косовско питање, рекао да сматра да се изразу "демаркација" даје превелики значај, да границе морају бити јасне и да би требало да буду део свеобухватног спроазума који ће подразумевати и, између осталог, питање имовине, права српске заједнице, платни промет, нестала лица...


САД се труде да убеди Косово да укине таксе

„Косово је независно и суверено и може да доноси одлуке у свом интересу, али САД се труде да их убеди да укину таксе на српске производе“, каже амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

"САД се залажу за укидање тарифа и фокусирање за преговоре. Јасна је сигнал који ми шаљемо косовским политицацарима, а то је: ''Вратите се за преговарачки сто, укините таксе и хајдемо напред''", рекао је Скот за ТВ Прва.

Он је додао да САД уживају велики углед на Косову и да су показали пријатељство, те да верује да је то важан елемент у њиховом односу и да ће Приштина покушати да одржи такав однос.

Амерички амбасадор је рекао да је важно за регионалну стабилност да се преговарори наставе и изразио наду да ће до тога доћи.

Упитан да ли је забринут за мир и стабилност у региону он је рекао да јесте и да је зато важно да се преговори наставе.


"Све мора да буде на једном месту. Мора да дође до опсежног споразума у оквиру којег се мора знати шта је моје, шта је ваше, где је линија између Србије и Косова", рекао је Скот.

То је илустровао примером да се, када у књижари у САД купи географску карту Србије, она у великој мери разликује од мапе коју купи у Београду.

Упитан која је мапа за њега тачна, Скот каже да за САД та мапа има у виду границе које је Косово имало као аутономна покрајина, те додао да суверене земље могу да доносе одлуке о својим границама, а да су за САД и Србија и Косово суверене државе.

Упитан какав одговор Београд може да очекује од америчког председника Доналда Трампа на писмо које му је упутио председник Србије Александар Вучић, Скот каже да је одговор већ познат јер се САД залаже за укидање такси.

"Председник Трамп је у писму Вучићу рекао да верује да имамо прилику да дођемо до споразума и требало би да је искористимо, било би штета да она прође", рекао је Скот.

Он је рекао да, према његовом мишљењу, споразум мора да буде постигнут директно и не може га наметнути споља ни ЕУ, ни САД, Русија или неко други.

"То мора да дође одавде, споразум који је трајан мора бити споразум који ће бити спроводив, да није само на папиру већ се може реализовати, који помаже безбедности у региону и у том правцу ћемо делати, али то остављамо преговарачима", рекао је Скот.

Упитан да ли САД мозе да "натера" било коју страну да седну за преговарачки сто, Скот је рекао да је у интересу Србије и Косова да се дође до споразума и да би две стране требало да желе да се врате и да мисли да оне то и желе.

Додао је да се проблем такси које је Приштина увела на производе из Србије мора пребродити, након чега би се радило на споразуму о нормализацији.

Аутор:
Пошаљите коментар
Скот: ЕУ и САД уједињене - укинути тарифе

Скот: ЕУ и САД уједињене - укинути тарифе

04.12.2018. 18:06 18:07
Скот: Србија ускоро неће бити на црној листи ФАТФ

Скот: Србија ускоро неће бити на црној листи ФАТФ

24.10.2018. 14:03 15:14
Скат: САД подржавају приоритете Србије

Скат: САД подржавају приоритете Србије

27.07.2018. 14:43 15:42