clear sky
8°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пуповац: Веома срдачан сусрет Китаровић - Вучић 

26.06.2017. 15:48 15:58
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

ЗАГРЕБ: Заступник Самосталне демократске српске странке (SDSS) Милорад Пуповац оценио је да је сусрет хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и председника Србије Александра Вучића био веома срдачан, на свечаности поводом његове инаугурације у Београду.

Пуповац, који је такође присуствовао свечаности, подсетио је да је и до сада било сусрета председнице Китаровић и Вучића, док је био премијер, али је, како је оценио, степен срдачности приликом овог сусрета био знатно виши.

Упитан шта се променило у последњих годну дана, Пуповац је рекао:

”Ствар је кренула лоше од 2011. па посебно од 2013. и тада долазак премијера Вучића на инаугурацију хрватске председнице створио је добре претпоставке за њихове добре односе и на томе се радило, али су компликоване околности у нашој земљи и нестабилне владе довеле до тога да није било неког простора за напредовање и нестабилност се пресликавала на те односе”.

На констатацију да се зна која су то отворена питања између двеју земаља, на пример, нестали, као и да је Вучић ту некако одшкринуо врата, Пуповац је рекао да се тај проблем не може решити ођедном.

То је болно питање, за породице и јавност обе земље. Иако може бити предмет манипулације, важно је да се у то крене у доброј вери и партнерству, навео је.

На опаску да је председник Вучић прагматичан и да има велику моћ, Пуповац каже да смо такву ситуацију имали код Тадића док је био председник, а сада је, казао је, код Вучића тај степен контроле и већи што је посебно важно за нека тешка питања, не само када је реч о Хрватској, него и за Косово.

Упитан да ли је Вучић бољи председник за грађане суседних земаља, него за грађане Србије, Пуповац каже да је о томе прерано сада судити.

На питање шта је председник Вучић хтео да поручи када је Ану Брнабић предложио за мандатара, Пуповац је оценио да је би то била храбра одлука у свакој од земаља југоистока Европе.

Ко је био на инауграцији, могао је да види шта је све тамо било и да осим те равнотеже односа ЕУ, Русије, Кине, арапског света да је веома важно да поштује и историјске и нове партнере, рекао је и додао да је одабиром Брнабић Вучић заправо желео да каже да либералне вредности које нису темељ његове странке и страначке политике, јесу њега као човека који вуче Србију према ЕУ, јесте нешто што представља једну од важних компоненти његове политике. 

То је, како је рекао, значајна и храбра порука, која се није допала многима у Србији из различитих разлога.

Спорна плоча из Јасеновца ће бити уклоњена 

Пуповац је уверен да ће спорна спомен плоча ХОС-овцима у Јасеновцу на којој је уклесан усташки поздрав “за дом спремни” бити уклоњена.

Плоча у Јасеновцу с оваквим грбом и натписпом не може тамо остати, то је као један на један. Она мора бити макнута и биће макнута, рекао је Пуповац за регионалну Н1 ТВ.

Упитан да ли за то има гаранције од премијера Андреја Пленковића и Хрватске народне странке, Пуповац каже да спомен плоча са таквим натписом не може бити нигде.

Могла је бити у једној квислиншкој творевини, али у демократској Хрватској не и тачка. А толерисања дизања плоче Францетићу и проглашавањем антифашистом у борби против Италијана, нема шансе да би такв аиницијатива могла имати разумевање коалиционе владе, рекао је Пуповац и додао да то неко наравно може да покуша да пргура, али да SDSS, као део владајуће већине, сасвим сигурно то неће подржати.

Председник опозиционе СДП Давор Бернардић запитао је раније данас како је могуће да Пуповац подржава актуелну владу, која не чини ништа да спорна спомен плоча у Јасеновцу буде уклоњена, Пуповац каже да није његово да говори о томе шта је то што премијер Пленковић треба да уради.

Али сигуран сам да је то далеко од његовог уверења и да ако је требало имати обзира сада дошао момент да се тај обзир макне, рекао је.

Упитан шта мисли о захтевима за промену имена Трга маршала Тита, Пуповац је рекао да је Јосип Броз Тито био један од највећих државника које је 20. век имао и један од водећих антифашистичких бораца и заповедника једног од најснажнијих покрета отпора на европском тлу поштован од свих чланица атифашистичке коалиције и чији је лик свугде где се обележавају велике победе.

То што га неки проглашавају највећим злочинцем и аболирају Павелића - то је недопустиво, поручио је Пуповац.

Аутор:
Пошаљите коментар
Пуповац: Од српско-хрватских односа зависи много у региону

Пуповац: Од српско-хрватских односа зависи много у региону

24.06.2017. 09:00 09:03
Пуповац: Неко као Брнабић у ХР мало могуће 

Пуповац: Неко као Брнабић у ХР мало могуће 

16.06.2017. 12:45 12:46