overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ПОРУЧИО Циљ је што бољи привредни раст и подизање животног стандарда грађана

14.06.2024. 14:01 14:54
Пише:
Фото: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs

БЕОГРАД: Педседник Владе Републике Србије Милош Вучевић председавао је данас седници Савета за координацију акивности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП) на којој су анализирани резултати остварени у свим областима важним за стабилност домаће економије и одрживи привредни раст.

Вучевић је оценио  да је неопходно сагледати тренутно стање српске привреде и правовремено реаговати како би наша земља у текућој години остварила што бољи привредни раст који директно утиче на живот грађана, мир и стабилност земље, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Премијер је указао да је привредни раст у првом кварталу износио 4,7 одсто што је више од предвиђеног и нагласио да су индустрија, грађевинарство, пољопривреда и прерађивачка индустрија области које су кључне за остваривање привредног раста и које су оствариле велики напредак у првом кварталу ове године. Мере предузете у привлачењу директних страних инвестиција у prеthodnoj години биле значајан покретач домаће привреде и додатни подстицај за отварање нових радних места. На седници је наглашено да План "Србија 2027" за период од 2024. до 2027. године предвиђа свеобухватни развој Србије, међу којима су програми за подизање животног стандарда грађана.


ПКС и привреда партнер без ког нема развоја државе

БЕОГРАД: Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да Влада Србије види привреду и Привредну комору Србије (ПКС) као партнера и да без тог партнерског односа и међусобног разумевања нема развоја државе ни у једном сегменту. "Некада можда има околности које не видимо на исти начин, али једни на друге смо упућени, и једни без других не можемо и рекао бих да чинимо једну целину и ову државу", рекао је он у ПКС на осмој седница Скупштине тог удружења привредника. Вучевић је казао да без привреде, односно економије нема развоја државе ни у једном сегменту, тачније ни образовања, здравства, одбране, као ни безбедности, културе.

"Окосница рада ове владе је да мора да прави амбијент за привреду и наш задатак је да вам гарантујемо мир и стабилност, да имате предвидив пословни амбијент, да имате јасно предвиђена правила, владавину права и што равноправније услове", рекао је Вучевић. Он је додао да не може да тврди да ће све бити апсолутно идеално, јер како је навео ни у животу,као ни у пиродици ништа није идеално, па тако не може бити н и у послу, али свеукупни амбијент мора да улива сигурност, да привреда може да послује. "Изнад свега верујем да нам је потребно време да ово што је пред нама буде време новог српског оптимизма. Верујем у боље сутра и да имамо нову енергију, да гурамо и да не чекамо стално нешто друго да се деси, или да прође још једна година, па онда ће, наводно, нешто бити боље, па ће нам се тада ствари поправљати", казао је Вучевић.


Када је у питању пољопривреда, подвучен је значај улагања у системе за наводњавање, заштиту од поплава, пречишћавање отпадних вода и електрификацију поља а посебан акценат стављен је на додатне подстицаје сточарству. Како би се очувао одржив привредни раст, наведена је неопходност даљег улагања у капиталне пројекте у области путне и железничке инфраструктуре, али и ефикасне реализације и извршења буџета у области здравства, енергетике, заштите животне средине, спортске и комуналне инфраструктуре. На седници је закључено да је неопходно у наредном периоду додатно развијати област грађевинарства, пре свега даљим привлачењем страних инвестиција, и пратити брзину издавања локацијских услова и грађевинских дозвола како би се ослободио пун потенцијал приватних инвестиција у Републици Србији. Закључено је и да ће посебан акценат бити на развоју прерађивачке индустрије и проналажењу нових тржишта за извоз домаћих производа.

 

Аутор:
Пошаљите коментар