Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У НИШУ Започета изградња железничке обилазнице око на Ниша ДО БЕОГРАДА ЋЕ СЕ СТИЗАТИ ЗА 100 МИНУТА

06.07.2024. 10:32 10:38
Пише:
Извор: Screenshot TV Pink

Председник Србије Александар Вучић присуствује церемонији почетка изградње железничке обилазнице око Ниша, која представља кључни део пројекта модернизације и реконструкције пруге Ниш - Димитровград. 

Председник Вучић је у обиласку у пратњи шефа Делегације ЕУ у Србији Емануела Жиофреа.

Поред председника Вучића и Жиофреа, ту је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. 

Изградња железничке обилазнице око Ниша део је ширег плана модернизације српске железнице, посебно пруге Ниш - Димитровград. Нова обилазница, која ће бити дуга 22 километра, има за циљ да побољша ефикасност и безбедност железничког саобраћаја у овом делу земље.

"Ми смо мало иза нове станице Пантелеј", објаснио је министар Весић председнику Вучићу детаље пројекта. 

"Ово су толико велика улагања у Ниш, 16 милијарди и нешто је буџет Ниша.. Само да знају колико нова долази са стране. Важно је да се цела Србија подигне", навео је председник Вучић. 

"Хвала вам на великој подршци и на поклону, то је велики новац за нас", обратио се Вучић Жиофреу. 

"Нисмо каснили, нисмо могли да прођемо ауто-путем каква је гужва, све до Ниша. Ваљда људи иду на море. То значи да ће Београд - Ниш пругом бити убедљиво најбрже - 100 минута. Будимпешта - Ниш четири и по сата, то је стварно невероватно".

"Добро сте бирали", рекао је Вучић Жиофреу, а онда се обратио извођачима: 

"А ви мало да убрзате. Ово је велика ствар за Ниш".

"Важно је и ново породилиште", додао је Вучић, те поручио да ће железница бити велики тазвојни пројекат и за Црвени крст. 

Како каже људи који су живели у најсиромашнијем насељу, сада ће имати боље услове јер ће цена нкретнина отићи у небеса. 

"За 14 дана постављамо камен темељац италијанске фирме Аристон. Истог дана отварамо терминал на аеродрому 'Константин Велики' у који је уложено 32 милиона евра", додао је Вучић и још једном се захвалио Жиофреу на великој подршци ЕУ. 

Председник је рекао да је за њега као председника најважнији пројекат Београд-Ниш. 

"За мене као председника, Владу и целу земљу можда и најважнији пројекат. Причали смо са Европљанима. Када су рекли да ће нам дати поклон 600 милиона, рекао сам 'хајде да радимо" 

"Сви ће да користе пругу, сви". 

Како је нагласио Вучић, више инвеститора покушавају да доведу у Влашко поморавље, јер је највећи део људи који је отишао у иностранство управо одатле. 

"Пруга је важна и због довођења инвеститотра и свега другог". 

"Причао сам јуче са амбасадором Луксембурга. Они праве значајну инвестицију у Панчеву, у октобру. Хоће да праве графенске нано цеви. То су изузетне вести за Србију".

Детаљи пројекта 

Пројекат обухвата радове на северној обилазници око града Ниша, изградњу једноколосечне електрифициране пруге и електрификацију деонице Црвени Крст – веза са обилазницом. Планирано је да обилазна пруга почиње од станице Ниш Ранжирна и завршава се код станице Сићево, пратећи коридор ауто-пута Ниш – Димитровград. 

Нова једноколосечна електрифицирана пруга ће омогућити кретање возова брзином до 120 км/х, што ће значајно смањити време путовања и побољшати повезаност региона. 

Инфраструктура железнице Србије потписала је уговор о изградњи обилазнице са конзорцијумом на челу са фирмом “Extra Ауто Транспорт”, у сарадњи са кинеском компанијом “China Роад анд Бридге Цорпоратион”. Вредност уговора износи 153,6 милиона евра, а рок за завршетак радова је 1.035 дана. 

Церемонија почетка изградње железничке обилазнице око Ниша представља важан корак ка модернизацији српске железнице. 

Изградњом железничке обилазнице око Ниша бити решено питање нишког железнчког чвора и да возови више неће пролазити кроз центар града, као и да ће безбедност саобраћаја бити подигнута на виши ниво.

(Kurir.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар