few clouds
8°C
01.10.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Посланици владајуће већине поздравили Предлог буџета

08.12.2020. 15:23 15:24
Пише:
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

БЕОГРАД: Посланици владајуће већине поздравили су данас Предлог буџета за 2021.годину и најавили подршку у дану за гласање, оцењујући да је буџет развојни и да подразумева подршку капиталним инвестицијама и животном стандард грађана.

Посланица СНС Јелена Жатић Ковачевић рекла је да је Предлог буџета тако конципиран да грађани у најмањој мери осете последице економске кризе које се дешавају услед присуства корона вируса.

Она је истакла да се од 1.јануара 2021.године очекује повећање пензија од скоро 6 одсто, повећање плата у здравству од 5 одсто, за остале запослене у јавном сектору 3,5 одсто и додатних 1,5 одсто у априлу.

Жарић Ковачевић је подсетила да ће се од следеће године поевћати и минимална зарда за 6,6 одсто.

“Планирани износи просечних плата и пензија до 2025.године си 900, односно 430 евра. Закључак је да предложени буџет наставља са тенденцијом поправљања животног стандарда грађана, али ће бити усмерен и на програм Србија 2025 што подразумева улагања од 14 милиојарди евра у велике пројекте”, рекла је Жарић Ковачевић.

Жарић Ковачевић је закључила да је Предлог буџета развојни и позвала посланике да гласају за њега.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић изјавио је да ће та посланичка група подржати Предлог буџета за 2021.годину који је, како каже, пројектован на реалним основама.

Милићевић је казао да је добро да је лествица подигнута и да стопа раста јесте велика, али, према његовим речима, није неостварива.

Посланик СДПС Милорад Мијатовић оценио је данас да Влада Србије даје адекватне одогворе у изазовној ситуацији са корона вирусом и похвалио зато што ће се поред Предлога буџета за 2021.годину расправљати и о завршном буџету за 2019.годину, односно на који начин су се трошила средства грађана.

Мијатовић сматра да је Министарство финансија предложило амбициозан буџет и да министар са великим ентузијазмом стоји иза њега и истоврмено поручио Синиши Малом да му верује.

“Раст БДП-а од шест одсто, дефицит од 3 одсто БДП-а. Поздрављам ваше опредељење за очување стандарда и повећање плата и пензија”, рекао је Мијатовић.

Он је приметио да држава за јавне инвестиције и капиталне расходе издваја 330 милијарди динара, што је 5,5 одсто БДП-а.

Посланик СВМ Акош Ујхељи најавио је подршку Предлогу буџета за 2021.годину, јер је буџет одговоран према грађанима и његовим усвајањем ће се обезбедити континуитет развојних и социјалних програма са једне стране, а са друге стране одрживост јавних финансија.

“Важно је да се фискална политика фокусира на наставак смањења укупног пореског оптерећења рада чиме се додатно растерећује привреда, односно повећава конкурентност приватнго сектора”, рекао је Ујхељи.

Он је навео да је захваљујући макроекономској и фискалној стабилности држава успела да у тешкој ситуацији помогне привреди у ублажи негативне ефекте пандемије.

Посланик Драган Марковић Палма рекао је да ће Јединствена Србија гласти за Предлог буџета за 2021. годину.

Навео је да Србија може да се похвали како је одговорила на кризу коју је изазвала пандемија вируса корона, и здравствено и економски, а посебно што је успела да сачува стабилност динара.

"Ако имате стабилан динар, онда постоји и економска стабилност и дајемо велику могућност, са осталим привилегијама, за стране инвестиције, али и домаће", рекао је Марковић.

Приметио је и да ниједан страни инвеститор, упркос кризи, није "покупио своје машине" и вратио се у своју земљу, већ да је одлучио да остане и инвестира у Србију.

Каже да је буџет за 2021. инвестициони и додао да су капитални пројекти веома важни, јер су на њима ангажовани радници, од грађевинара, преко електричара, до инжењера.

Марковић наводи да је буџетом за наредну годину исказана "социјална правда" када су у питању плате, пензије, помоћ пензионерима...

Аутор:
Пошаљите коментар