clear sky
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Опозиционе странке осудиле упад РОСУ на север КиМ

13.10.2021. 17:52 17:55
Пише:
Фото: Ф. Бакић/Косовска Митровица

БЕОГРАД: Опозиционе странке у Србији осудиле су данас упад специјалних јединица косовске полиције на север Косова, оцењујући да се ради о предизборном потезу приштинских власти пред локалне изборе у јужној српској покрајини.

Коалиција НАДА, коју чине ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана, тражи повлачење специјалних јединица такозване косовске полиције са северног дела Косова и Метохије.



"Прекомерна употреба силе косовске полиције под изговором контроле пословања апотекарских установа у Северној Митровици је јасно усмерена на застрашивање косовских Срба пред изборе који треба да буду одржани у недељу", изјавио је кандидат за председника Србије и председник ДСС, Милош Јовановић.



Он је Србе на КиМ позвао на јединство, а званичнике Владе Србије да упуте јасан захтев међународним снагама које су задужене за безбедност и мир у јужној покрајини да хитно реагују, додаје се у саопштењу.



Заменик председника Странке слободе и правде, Борко Стефановић, најоштрије је осудио упад косовске специјалне јединице Росу и употребу силе над грађанима на северу КиМ.



"Бацање шок бомби на грађане, сузавца и насиље над Србима у Косовској Митровици не могу се оправдати никаквом борбом против шверца, већ голим насиљем и покушајем да се силом заокружи власт над нашим народом на КиМ. Овакве активности косовске Владе су у функцији рејтинга пред наступајуће косовске локалне изборе и демонстрације силе над Србима на КиМ", истакао је Стефановић.



Он је оценио да управо овакви потези показују да Влада у Приштини више не влада собом и не разуме да се овако брутално понашају само окупационе силе, наводи се у саопшењу.



Потпредседница Демократске странке Татјана Манојловић најоштрије је осудила најновији талас насиља на подручју Косовске Митровице и Звечана, и употребу силе против Срба на том подручју.



"Несумњиво је и овај пут реч о предизборном маркетингу привремених институција у Приштини", каже Манојловићева, кој, међутим, сматра да ће од тога користи "имати и пропагандна машинерија у Београду".



Демократска странка сматра да је од изузетне важности да се представници врате за преговарачки сто, да престане звецкање оружјем и да животи грађана коначно буду на првом месту, наводи се у саопштењу.



Покрет "1 од 5 милиона" затражио је од међународне заједнице да под хитно реагује и обузда такозвану косовску владу како не би дошло до ескалације насиља.



"Захтевамо и од привремених приштинских институција да престану са застрашивањима и демонстрирањем силе над српским становништвом. Разумемо да су у предизборној кампањи, али насиље над људима не сме никада и нигде бити средство политичког маркетинга и убирања рејтинга", истиче се у саопштењу.



Тај опозициони покрет, такође, од представника власти у Србији тражи да, како се тврди у саопштењу, "престану да из београдских фотеља дају ратнохушкачке изјаве", а од међународне заједнице да се не руководи двоструким аршинима и да стане у заштиту људи на које се, насред европског тла, пуца, бацају шок бомбе и сузавци.



Покрет слободних грађана позвао је међународну заједницу, а пре свега КФОР и НАТО, да одлучним потезима зауставе даљу ескалацију насиља над Србима на Косову и Метохији.



"Кампања поводом локалних избора на Косову никако не сме представљати оправдање за насиље над грађанима Северне Митровице и апелујемо на све одговорне стране да учине све што је потребно како би сачували мир", пише у саопштењу.



ПСГ, такође, од представника власти Републике Србије и њихових медија очекује да не доприносе подизању тензија давањем запаљивих изјава.

Аутор:
Пошаљите коментар