broken clouds
4°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МСП Хрватске: Дачић "отежава помирење"

08.01.2019. 23:24 23:35
Пише:
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

ЗАГРЕБ: Хрватско Министарство спољних и европских послова осудило је данас изјаву српског министра спољних послова Ивице Дачића у којој је критиковао говор премијера Андреја Пленковића на божићном пријему Српског народног већа у Загребу.

Хрватско Министарство тврди да такве Дачићеве изјаве представљају "извртање историје и негирање чињеница чиме се отежава истинско помирење", преноси Хина.

Дачић је за издање београдских "Вечерњих новости" назвао "бестидном" изјаву премијера Пленковића на божићном пријему у СНВ-у да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина првог хрватског председника Фрање Туђмана, подсећа хрватска агенција.

"Замислите каква је то бестидност да на прослави Божића, међу оно мало Срба што их је остало у Хрватској, изговорите да је Туђманова највреднија оставштина реинтеграција Срба. Само не знам мисли ли Пленковић притом и на оних 220.000 наших несретника из „Олује", рекао је Дачић.

Хрватско Министарство у саопштењу наводи да том изјавом Дачић "на крајње неприхватљив начин прозива председника хрватске Владе због изјаве о мирној реинтеграцији и процесу помирења".

Таквом изјавом се, стоји у саопштењу, настављају "злонамерне, тенденциозне и потпуно неутемељене изјаве српских званичника о Хрватској" које Министарство, како истиче, најоштрије осуђује.

"На пријему Српског народног већа поводом православног Божића у Загребу, председник Владе Андреј Пленковић је казао да без истине и суочавања с прошлошћу нема помирења, ни изградње заједничке будућности. Још једном је нагласио да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина председника Фрање Туђмана, јер су тиме спречене бројне нове жртве", наводи Министарство.

Стога, како се тврди у саопштењу, "замена теза министра Дачића показује да Србија нажалост још увек није спремна да се суочи с властитом прошлошћу, будући да је управо режим српског председника Слободана Милошевића одговоран за повратак етничког чишћења и геноцида у Европи након Другог светског рата, што је јасно утврђено пред меродавним међународним форумима и судовима".

Из хрватског министарства додају да "онима, који попут министра Дачића, некадашњег сарадника Слободана Милошевића и гласноговорника његове странке, још увек не желе прихватити ту истину, преостају само покушаји извртања историје и негирања чињеница, чиме отежавају истинску помирење".

Министарство, уз то, у саопштењу тврди да је "војно-редарственом акцијом "Олуја" ослобођен већи дио окупиране хрватске територије, што је окончало агресију на Хрватску те су створени предуслови за мирну реинтеграцију окупираних делова хрватског Подунавља". 

"Негирањем тога, Ивица Дачић доводи у питање успешни процес мирне реинтеграције као међународног система утеловљеног у УН, који је темељ за изградњу суживота и помирења", наводи хрватско Министарство, додајући да се "у годинама након рата велики број хрватских Срба одлучио на повратак, а хрватска држава је уложила голема средства да би то омогућила".

Србија, тврди Министарство, "мора предузети одлучније мере и кораке у суочавању са својом прошлошћу и улогом у агресији на Хрватску и суседне државе". 

"Одлучно суочавање с прошлошћу и конструктиван приступ темељен на истини и правди једини је прави пут за изградњу добросуседских односа и истинско помирење за шта Хрватска још од 1996. пружа руку сарадње", пише у саопштењу хрватског Министарства спољних и европских послова.

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић: Скандалозна изјава Пленковића о реинтеграцији Срба

Дачић: Скандалозна изјава Пленковића о реинтеграцији Срба

07.01.2019. 22:46 22:47