overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Министарка привреде Месаровић о литијуму,подсетила на снажне речи председника: Овај пројекат креира велике бројке, потражња за тим производима расте

07.08.2024. 08:37 09:38
Пише:
Извор: Screenshot Happy TV

Министарка привреде Адријана Месаровић говорила је на Хепи телевизији о привреди Србије, новим програмима у ресорном министарству, али и литијуму и његовом значају за српску привреду и буџет.

-Утисци су добри, само морамо да радимо много више, да будемо ближи привредницима, да боље разумемо са којим се изазовима суочавају. Истакла бих да сам као министар затекла да је стопа незапослености изнад деевт посто. Подсетићу грађане да смо се 2012. године, када је господин Вучић дошао на власт, затекли бројку стипе назапослености од скоро 26 посто, односно 25,9 посто, закатанчене фабрике, земљу пред колапсом. Данас је част и понос бити министар привреде, а свакако не завидим онима који су били 2012. Последњих 12 година председник Вучић нас је извукао из чемера у којем су prеthodnici оставили нашу земљу и направио је да буде препозната на инвестиционој мапи света и најбрже растућа економија у Европи- рекла је Месаровић.

Нови програми за оснаживање предузетника

Она је нагласила да је Министарство привреде расписало сет од 10 програма на основу којих ће покушати да у пружи додатну финансијску подршку ка малом сектору, односно малој привреди. 

-Програми су иновирани, приближили смо се неким делатностима које у prеthodnim годинама нисмо довољно препознали. Ту је сет програма који подразумева пласман ка малом сектору, у висини од чак четири милијарде, а две милијарде чине бесповратна средства. Подсетићу да је и prеthodnih година постојао сличан вид програма и подршке, када је у питању развојна шанса и набавка механизације. Изашли смо и са новим програмом жене на селу, који спроводимо са Министарством о бригу о породици и демографији, програм женског предузетништва којом смо додали компоненту и могућност да за тај програм аплицира жена самохрани родитељ, која ће у том случају добити већи проценат бесповратних средстава. Ту је програм за све послодавце који учествују у процесу дуалног образовања, како би додатно мотивисали ђаке и студенте. Ту је и нови програм старим уметничким занатима и домаћим радиностима. Ове године смо изашли са програмима који подразумевају од 50 до 100 одсто бесповратних средстава. Циљ нам је да економски оснажимо појединца, жену, породицу на селу. У нашој земљи данас послује преко 340.000 предузетника. До краја августа расписаћемо нове програме, очекују нас и две нове кредитне линије по далеко повољнијим каматним условима и то ће бити 100 милиона евра за малу привреду у сарадљи да Европском инвестиционом банком и 200 милиона евра које ћемо пласирати за зелену агенду коју радимо са Француском развојном агенцијом који ће бити расписани до краја године. 

Желимо да им дамо додатни импулс

Министарка Месаровић нагласила је да све што министарство ради, ради се у сарадњи са председником Србије и председником Владе. 

-Жена је стуб породице и пратећи политику Александра Вучића наставили смо са снажном подршком ка жени и њеном економском оснаживању. Желимо да им дамо додатни импулс. 

Нама је тробојка све

Све лажу и само лажу, истакла је министарка дотакавши се оних који покушавају да спрече даљи напредак Србије.

-Нема овде речи ни о литијуму, ни о заштитити животне средине, здравој води. Овде се говори о томе на који начин могу да свргну Александра Вучића с власти. Њима је то једини и примарни циљ. Брину о личним интересима. Грађани су изабрали оног ко се бори за економски развој наше земље. А ови немају ни друге програме, идеологију, осим тога да обмањују народ, како би кроз буку и нереде покушали да отму државу. Али, то им неће поћи за руком. Збуњени су неки грађани, јер их ови на Шолаковим медијима лажу. Да подсетимо, они су ти који су довели Рио Тинто, који су бринули о личним интересима. Председник Вучић се бави економским напретком наше земље. Нама су бити грађани Србије. Подсетићу на речи Александра Вучића, ништа од овог пројекта неће бити реализовано док се не испуне сви предуслови који се тичу свих аспеката здравља људи и екологије. И то је примат. И нема ништа од њихових лажи да има копања на више места. Не постоји, постоји на једном локалитету. Ово је пројекат који креира велике бројке, дугорочан пројекат. Потражња за овим производима ће све више расти. Сада се ови производи производе у неколико земаља, а нама је циљ да се производи и прерађује у Србији и да се онда извози. Уверена сам да у укупном броју колико ће радних места то отворити у фабрикама у ланцу вредности, али прве пројекције кажу да је то 20.000 радних места. Знате колико ће бити велики буџет Лознице и Републике Србије? Не можемо још да сагледамо које бројке ће то донети. Три тима ће радити у наредном периоду на свим предусловима реализације овог пројекта - наш медицински тим, врхунски стручњаци, тим за економију и економске бенефите. Не смемо да дозволимо да нас на Шолаковим медијима лажу. Ми немамо резервне адресе друге отаџбине, нама је тробојка све. А они су ти који се крију иза других застава. Нисмо заборавили шта су урадили нашој земљи до 2012. године. 

Аутор:
Пошаљите коментар