light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"МИ СМО МАЛИ УПАЉАЧ КОЈИ ЈЕ ПРОБУДИО СЛОБОДАРСКИ ДУХ У ДРУГИМ ЗЕМЉАМА" Премијер Вучевић: Капа доле за то што је председник урадио, ово је била битка Давида против Голијата

23.05.2024. 21:28 08:58
Пише:
Извор: Screenshot Informer TV

Премијер Србије Милош Вучевић говорио је вечерас за Информер ТВ о завршеној Генералној скупштини УН, у Њујорку, на којој је донета Резолуција о Сребреници, за коју су гласале 84 земље. Према његовим речима иза нас су тешки дани.

-Тешке недење су иза нас. Резолуција је формално усвојена, а суштински не. Она има легалитет, а нема легитимитет. Немате већину, да не кажем под којом тачком су је кандидовали, под културом мира. С једне стране осећај неправде, с правом, с друге стране осећај поноса, да смо као држава успела да забави о јаду све ове велике силе. Да ми будемо мали упаљач који је пробудио слободарски дух у многим државама. Истина је јача од неправде. Много сам поносан, ово је била битка Давида против Голијата. Из енергије председника се покреће цела Србија и Српска да није сама. Капа доле за то што је председник урадио, вероватно се замерио. Нисмо свесни стварима којима сведочимо, нисмо свесни овог отпора који је Србија учинила. 107 држава је суштински стало на страну истине, а сигуран сам да је најмање 20 под присилом и муком. После гласања су неки покушали да себе оперу. Имамо политичку обавезу да не заборавимо њихово пријатељство. Морају да се памте. Жена из Никарагве је одржала предавање шта је геноцид. Сад је битно да Србија и Српска не поклекну, горе главе, сад се ломи резултат. Нама треба смиреност, саборност и вера у Бога и себе. Када то имате уз себе све може да се издржи.

Премијер је нагласио да је након ове седнице Мађарска уписана златним словима.

-Имали смо с њима тешки период, али то што су урадили је за дивљење. Капа доле Словачкој, Грцима. Мени је за Иран најкривље што је гласао, увек смо се трудили да будемо пријатељи. Моје порекло је од Куча,требало би да будем за већу дозу разочараности, али они имају право да доносе своје одлуке. Имам питање где је 100.000 Срба из Сарајева. Отишли су јер су спасавали главе на раменима. Где је ћирилица у Црној Гори?Што вам смета црква и језик? Па, то су вам прозападне вредности, да поштујете моју културу. Највећи број индивидуално осуђених су Срби, етнички смо протерани, окупиран део територије. То су психолошки ратови који се воде, то је председник Вучић неколико пута говорио. Ми данас смо били у стању да се боримо против ове резолуције. До 2012. године ми бисмо гласали за ову револуцију. Ово је за мене први успех да ми кажемо "Не", када су за нас у питању национални интереси. Мења се геополитика. То они у колективном Западу не разумеју, мисле да смо и ми даље у 90-им годинама прошлог века. Погледајте колико држава сме да каже не или да им каже у брк шта је истина. Мексико је био уцењен на најгори могућ иначин, да ће им повући фабрике и инвестиције. То народ мора да зна. Мења се свет и истина долази на видело, угледа светло дана. 

Резултат посете председника Сија је глас против резолуције који је дошао од представника Кине.

-Кина, која има конзервативнију дипломатију, њихов стални представник је гласао против. Не заборавимо Руску федерацију. Капа доле и Белорусији, Минску. Мађарима капа доле, Кипранима, Грцима. Не би Босна гласала да су поштовали њене институције. Један амбасадор се одметнуо тамо у Њујорку. Шта ће добро донети та Реолуција БиХ и нама, нико не зна. Нити ће доћи до помирења, само смо отворили Пандорину кутију. Скандалозно је било отварање немачке амбасадорке. Политичка судбина Вучића је у рукама грађана Србије. А на нама је да чувамо нашег председника, оне које смо бирали, јер је и то одраз зрелости народа. Сви као један. Он се замерио, али је добио велику подршку грађана Србије и Срба у свету- рекао је премијер и додао:

-Сада иде талас анестезије. Од сутра ће кренути сви да нас убеђују да нема последица, да су се претерано узбуркале страсти, да смо ми од свега направили драму, да је то нормално да се таква резолуција усвојила. А онда ћете чути да мора да буде ревизија Дејтонског споразума. Ту ће се наћи три, пет историчара, правника да је то пут за укидање Републике Српске. Знате шта значи то што Емирати нису гласали, знајте да је то тешко. Они су нам довели 4,5 држава на страни истине. Па Индонезија, највећа муслиманска држава, је била уздржана. Свет се мења, ја бих рекао на боље.

Он се дотакао и реакције Ђиласа на доношење Резолуције и рекао:

-Ово што је Ђилас урадио је само аутогол. Неукусно је то што је рекао, то је за презир. Да погледате и идете даље. Могао је да каже да ово није мала ствар, а не да Вучић поднесе оставку. Има оних који су пијуни у рукама амбасадора, а има и оних који су по имену и презимену по пореклу овај народ а имају антагонизам према сопственом народу. Они чак нису имали ни комунистичку идеологију. Прешли су брзо у социјалдемократске кругове, да би онда прешли у зелену нијансу. Они су као семафор. Али, имају континуитет- презиру Србију, српску цркву и државника. Срби воле да имају снажног лидера. Нећу да имам председника кога нико не зна у држави, хоћу да имам човека који је одговоран за нашу државу. Па, и у кући мора да се зна ко је домаћин. Не могу да будем грађанин света, а да нисам прво Србин. Не могу да волим другог, а да мрзим своје. Све поштујем и уважавам. Они се гаде делова града, ово није Београд, ово не припада Новом Саду. Потпуно недорасло овој ситуацији. Сутра треба да идемо сви поносно на посао, у школу, да се дружимо, да идемо уздигнуте главе и правог погледа и исцељене душе. Да сви са поносом носимо српску тробојку. То је наша застава, не иритирамо никога. То је застава ове државе. Српска застава нек се вијори довека, као знак слободе. Љубав морамо да имамо према сопственом народу- закључио је премијер Србије. 

Аутор:
Пошаљите коментар