overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Министарка Месаровић послала јасну поруку: Србија је данас економски, финансијски и политички стабилна земља

05.08.2024. 09:50 10:10
Пише:
Извор: Printscreen Instagram

Нагласила је важност отварања фабрика и производних погона у руралним подручјима, с циљем смањења незапослености и економског оснаживања локалног становништва

Министарка привреде Адријана Месаровић изјавила је данас да је Србија сада економски, финасијски и политички стабилна земља са значајно мањом стопом незапослености и изразила је очекивање да ће у наредном периоду бити много нових пројеката и инвестиција, посебно у контексту пројекта Expo 2027 и експлоатације руде, што су, како је рекла, историјске шансе за економију Србије.

- Наша земља је економски, финансијски и политички стабилна, а просечна стопа незапослености за први квартал ове године износи 9,4 одсто - рекла је Месаровић у интервјуу за Танјуг упитана какво је стање затекла када је у мају месецу преузела Министарство привреде.

Нагласила је важност отварања фабрика и производних погона у руралним подручјима, с циљем смањења незапослености и економског оснаживања локалног становништва.

На питање какав бенефит мала и средња предузећа могу да осете од реализације EXPO 2027 Месаровић наглашава да су сви привредни субјекти, мали и велики, једнако важни за економски развој земље и да ће сви бити укључени.

- Све године пред нама су године EXPO, све до 2027, а свакако је то једна од највећих историјских шанси и прилика кад је у питању наша земља - рекла је Месаровић.

Додала је да очекује да ће сваки привредни субјект имати бенефите од тог догађаја, јер ће обим број посетилаца и туриста који се очекују донети значајне могућности за развој.

Месаровић је најавила да ће српски производи бити брендирани жигом EXPO у сарадњи са тимом за реализацију изложбе EXPO и Министарством финансија.

- Желимо да осмислимо модел и начин како додатно да истакнемо српске производе из домена малог сектора како би они постали најлепша разгледница коју туристи могу понети из наше земље - истакла је Месаровић.



Говорећи о значају ископавања литијума за Србију, министарка је нагласила да је то историјски велика шанса за Србију.

- Очекујем да ће све студије о процени утицаја на животну средину и све оно што је примат у функционисању бити спроведене. То је приоритет председника Александра Вучића. Очекујем да ће на основу тога доћи до реализације овог пројекта, јер може нашој економији и привреди обезбедити апсолутно квантни скок и нешто што до сада ниједан пројекат није успео да нам омогући - изјавила је Месаровић.

Министарка је је појаснила да ће пројекат, након експлоатације руде и прераде исте у Србији, омогућити стварање ланца снабдевања и реализацију низа инвестиција.

- Овај пројекат ће омогућити производњу катодног материјала, батерија и привући додатне произвођаче у сектор аутомобилске индустрије, попут оних оријентисаних на производњу електричних аутомобила, као што је Стелантис у Крагујевцу - додала је Месаровић.

Министарка је подсетила да је 2012. године када је СНС преузела власт стопа незапослености износила 26 одсто.

- Данас је част и привилегија бити министар привреде у оваквим приликама и уз овако интензивну привредну активност. Ми смо 2012. године затекли фабрике са катанцима и високу стопу незапослености - додала је Месаровић.

Министарка наглашава да се у овом тренутку привреда Србије суочава са новим изазовима, али и приликама за даљи раст и развој Министарство привреде ће, према речима Месаровић, наставити да ради на унапређењу економских услова и подршци привредницима широм земље.

На питање на које секторе се односе десет програма подршке привреди, које је раније најавила и да ли су неки већ објављени Месаровић истиче да је Влада Србије усвојила свих десет и да је већина већ објављена и да су намењени малом сектору.

- До уторка пуштамо два велика програма - што је укупно до сада десет. Они ће представљати вероватно један од највећих импулса ка малом сектору и у потпуности су оријентисани ка оним предузетницима која и регистровани као микро, мали и средњи, али и према предузетницима - рекла је Месаровић.

Она је истакла да у Србији послује око 340.000 предузетника, а да према статистици у просеку бар два члана породице живе од једног предузетника.

- Тако да долазимо до бројке од скоро 700.000 наших суграђана који живе од малих послова и апсолутно мислим да фокус Министарства привреде мора бити и ка малом сектору - нагласила је Месаровић.

Додала је да се Министарство посебно фокусирало на жену као стуб породице, а да кроз ове програме жели да је додатно економски оснажи.

- Програм који радимо у сарадњи са Министарством за бригу о породици и демографију, је програм подршке женама на селу где ћемо омогућити да по појединачној апликацији жени на селу омогућемо сто одсто бесповратних средстава како унапредила своју привредну делатност и како би те породице остале да живе на селу - рекла је Месаровић.

Месаровић је додала да је и ове године припремљен и програм за женско предузетништво с тим што је сада у оквиру програму омогућен већи удео бесповратних средстава за самохране мајке.

- Ту је и програм значајан за почетнике и младе, за стартапове. Фокусиран је на младе људе који имају идеје. Имамо у оквиру Министарства привреде, Програма за подстицај развоја прерађивачких капацитета у области лова, рибарства, производње вина, пива и јаких алкохолних пића. По први пут смо тај програм, концептуално осмислили, издвојили и омогућили тим привредницима посебан сет финансијска подршка државе - рекла је Месаровић.

Додала је да је Министарство припремило бесповратна средства и у оквиру Програма подршке развоју старих и уметничких заната и послова домаће радиностиза старе уметничке занате и домаће радиности.

- На то сам посебно поносна с обзиром да су стари уметнички занати веома заступљени у нашој држави. Имамо посебан сет програма са 100 одсто бесповратне подршке за њих - рекла је Месаровић.

Она је нагласила да је циљ Министарства да додатно оснажи и занатлије који чувају српску традицију.

Месаровић је навела и да је Министарство припремило Програме подршке малим предузећима за набавку опреме као и Програм развојна шанса – линија за прерађивачку индустрију.

- У овом моменту они су оријентисани само на мали сектор. Ја позивам све привредне субјекте и предузетнике да се јаве на ова програме. Сви су јавно доступни, могу их пронаћи на сајту Министарства привреде и веома је важно да се јаве у што већем броју, и да тај импулс привреди пружимо у оном обиму у којем смо хтели и желели наспрам обезбеђених финансијских средстава -рекла је Месаровић.

Она је истакла да су ове године концептуално програми мало другачији и да су обухваћене и неке делатности које раније нису биле предвиђене програмима подршке.

- Ја бих истакла да смо у односу на prеthodnе године, када је износ бесповратних средстава био у висини од 20 до 25 одсто, омогућили једну снажнију финансијску подршку финансијску. Тај бесповратни износ се сада креће од 50 до чак 100 одсто - рекла је Месаровић.

Она је нагласила да је након више месеци застоја у реализацији програма подршке кад је у питању женско предузетништво, и стартапови и млади Министарство успело да их откочи у сарадњи са кабинетима председника Србије и председника Владе и да ће сада, иако припадају, 2023. години, бити одобрена средства привредним субјектима који су тада аплицирали.



- Биће одобрена 414 захтева, а у укупном износу 5,4 милијарде динара ка малом сектору и предузетницима - рекла је Месаровић.

Месаровић додаје да је привреда кључна за економију државе, нагласивши важност интеракције и прилагођавања политике потребама привредника и грађана.

Министарка је истакла да Министарство привреде, у складу са политиком председника Александра Вучића, неће бити министарство затворених врата, већ оријентисано према потребама обичних људи и привредника.

- Ми ћемо бити на терену, оријентисани ка обичном човеку, привреднику, грађанину, и економском оснаживању појединца. То је оно што и политика председника Вучића заступа управо то. И ја ћу бити на терену максимално могуће, да чујем проблеме и изазове, и да све оно што је реално применимо у раду министарства - додала је Месаровић.

Месаровић је такође истакла да су многи програми креирани након посета терену и ослушкивања потреба привредника, посебно малог сектора.



- На основу статистичких података и онога што омогућава креирање квалитетних програма, ми смо креирали програме који одговарају потребама привреде - закључила је министарка.

Месаровић додаје да Министарство привреде ради на сету нових програма који ће бити представљени најкасније до јесени, са фокусом на извозно оријентисане активности.

- Радимо на новим програмима у сарадњи са Агенцијом за финансирање извоза, која је такође у ресору Министарства привреде, и омогући ћемо сет програма који се тичу малих компанија и предузетника, како би их оснажили и омогућили им да се извозно оријентишу - рекла је Месаровић.

Министарка је истакла да ће до краја године бити пласирано 300 милиона евра у сектор мале привреде преко Фонда за развој Републике Србије.

- Биће издвојено 100 милиона евра за пројекте компанија за трајна обртна средства преко Европске инвестиционе банке, док ће 200 милиона евра бити пласирано преко Француске развојне агенције за реализацију пројеката из зелене агенде - додала је Месаровић.



Она је нагласила да ће укупно бити пласирано преко 40 милијарди динара кроз сет програма, што представља историјски високу суму опредељену за мали сектор.

- Наравно, нећемо занемарити ни сектор великих компанија нити привлачење страних директних инвестиција, у чему смо се већ истакли и остварили лидерску позицију у 2023. години, а очекујемо исто и у текућој години - истакла је министарка.

На питање шта се може очекивати од Министарства с обзиром да је од како је преузела ресор Министарства привреде присуствовала полагању камена темељца за фабрику у Аристон у Нишу, фабрику ПВО у Чачку, као и покретању производња електричних аутомобила Фиат Гранде Панда у Крагујевцу, Месаровић додаје да би волела да види много нових инвестиција и подсетила да је Аристон 10 фабрика у Нишу коју је отворио председник Србије Александар Вучић.

- Само када је у питању град Ниш, данас ради чак 22 хиљаде више запослених у односу на период 2012. То су подаци које често морамо помињати и не смемо их заборавити имајући у виду колики је то преокрет и који је промени економску слику наше земље - рекла је Месаровић.

Када је у питању најављени наставак подршке Србије ка Републици Српској и министарка истиче да ће Србија наставити подршку усмерену ка јачању привреде РС, наглашавајући значај интензивирања економске сарадње између две територије.

Месаровић је подсетила да је пре неколико дана била у дводневној радној посети Републици Српској током које се у Бањалуци састала са председником и премијером Милорадом Додиком и Радованом Вишковићем као и са министром привреде и предузетништва Војином Митровићем.

- Посета је протекла веома лепо и корисно. Присуствовали смо пословном форуму са преко 70 привредних субјеката из Србије и Српске. То је био веома значајан форум, где смо спојили две привредне коморе и додатно интензивирали наше односе - изјавила је Месаровић.

Додала је да је веома је важно да се привредна активност на територији Републике Српске додатно интензивира.

- Ту постоји велики простор за реализацију инвестиција из Србије. Очекујем да ћемо до краја године имати значајне вести - рекла је Месаровић.

Она је истакла да ће се трудити да у наредном периоду организују чешће сусрете са привредницима из Републике Српске, као и са страним компанијама које послују у Србији.

На питање како ће изгледати њен извештај поводом првих 100 дана Владе Србије Месаровић наглашава да ће он бити реалан, додаје да је то кратак период и да је пуно посла пред Министарство.

- Пуно је посла пред нама и морамо још много радити, много се приближити привреди. Наравно, пословни привредни амбијент у нашој земљи је на завидном нивоу. Србија је препозната на инвестиционој мапи света, као земља у коју треба инвестирати, као земља која је економски и политички јака и која ће наставити са реализацијом низа инвестиција - рекла је Месаровић.

Она је нагласила да је већина страних инвестиција у Србију дошла захваљујући личном утиску и утицају који је створио председник Србије Александар Вучић и односом и везама са другим страним државницима.

24sedam.rs

Аутор:
Пошаљите коментар