light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кад Тителски брег добије воду биће друга прича

28.11.2017. 09:33 09:44
Пише:
Извор: Дневник/Јелена Ивановић

Буџет Општине Тител је 650 милиона динара, а за идућу ће бити мало виши јер је од Покрајине и Републике ове године добијено више него prеthodnih година.

Председник општине Тител Драган Божић каже да је њихов буџет прави домаћински и развојни.

– Ове године смо од виших нивоа власти преко пројеката добили близу 200 милиона динара – каже Божић. – Целу годину обележио је потпуно нови однос између локалне, покрајинске и републичке власти, набоље, наравно.

Општина је ове године имала добру сарадњу с Покрајинским секретеријатом и Управом за капитална улагања.

– Највише новца је добијено од Покрајинског секретеријата за пољопривреду, од којих смо у два насеља у Шајкашу и Тителу заменили вентиле на водоводној мрежи која није реконструисана од 1964. године – каже Божић.

Целу годину је обележио потпуно нови однос између локалне, покрајинске и републичке власти, набоље наравно (Драган Божић)

Вредност оба пројекта је 55 милиона динара. Од поменутог секретеријата Општина је добила и 4,5 милиона динара за уклањање дивље депоније у Гардиновцима, као и пет милиона динара за уређење атарских путева јер се становништво претежно бави пољопривредом те је Општина добила и два милиона динара за пољочуварску службу и опрему.

– Доста наших пољопривредних произвођача је добило субвенције за заливне системе – каже Божић. Општина Тител има 2.000 хектара државне земље, међутим, за издавање се користи до 700 хектара.


Тиса као шанса

Божић додаје да би целу слику општине сигурно изменила изградња претоварне луке на Тиси због близине Дунава. По његовим речима, нажалост, нису у Просторном плану Републике Србије, али је место на Тиси предвиђено за лучко место.

- То би нам отворило разне могућности, од изградње складишних капацитета, претоварних и на крају прерађивачких, поготово што је у непосредној близини индустријска зона, где би се то могло изградити – каже Божић, и додаје да су то за сада само жеље и да је тешко изменити Просторни план Србије. – Такав пројекат би, уз наводњавање Тителског брега, за наредних 200 година изменио набоље живот свих људи који живе овде.


– Ту смо веома дефицитарни и имамо велики проблем, због великог броја сточара у Мошорину, који, по Закону о пољопривредном земљишту, имају право на субвенционисање једног хектара по једном грлу и према томе и броју грла које има општина Тител, требало би нам 4.000 хектара да поделимо по основу приоритета – каже Божић.

Тих 700 хектара није било довољно, поготово ове године због суше, за набавку и спремање хране.

Покрајинска влада и Влада Србије одобриле су девет милиона динара за израду идејног пројекта за наводњавање Тителског брега

Велики губици су у Општини Тител нарочито изражени због Тителског брега, који има 8.000 хектара најквалитетније земље, међутим, због надморске висине од 120-130 метара, немогуће је наводњавање стандардним методама из бунара, него је потребно урадити озбиљан систем за наводњавање, који подразумева узимање воде из Тисе.

– Пре неколико година урадили смо идејни пројекат студије изводљивости, да би то тек ове године уродило плодом. Покрајински секре-

теријат за пољопривреду, с Вуком Радојевићем на челу, на седници прошле недеље с Покрајинском владом и Владом Републике Србије, одобрио је девет милиона динара за израду идејног пројекта за наводњавање Тителског брега, а задатак ће бити поверен ЈВП „Воде Војводине“ – каже Божић, и додаје да су веома захвални Игору Мировићу и Покрајинској влади, с којом ова општина има изузетну сарадњу.

Он напомиње да морају што пре да решавају проблем сточара јер у Мошорину има више од стотину фарми, које дневно производе од 80.000 до 100.000 литара млека.

– То нас сврстава у ред водећих општина у Србији по производњи млека – каже Божић.

Неколико приватних млекара долази свакодневно по млеко и двогодишњи труд је лане уродио плодом те су успели да отворе приватну млекару „Амакс“, која тренутно запошљава више од 30 радника, и прерађује више од 30.000 литара млека.

– Дневно из те фабрике, која већ има свој бренд познат у Србији под називом „Моје стадо“ Мошорин, излази више од 25 тона готових производа, којим се снабдевају и Клинички центар Војводине, студентски и ђачки домови, велики трговински ланци – каже Божић.

Он додаје да су ових дана позвали власника фирме „Амакс“ Дамира Манчића да се укључи у позив Развојне агенције Војводине везан за субвенционисање радних места.

– Пошто смо трећа категорија по неразвијености, за нас се додељује 5.000 евра по раднику, што је господин Манчић прихватио и спреман је да запосли нових 20 радника – истиче Божић.

Та млекара је пројектована да преузме све млеко које се производи у Мошорину, а тамо се већ раде производи од овчијег и козјег млека, не само од крављег. Божић напомиње да тај објекат нуди у перспективи развој Мошорина, који има 2.700 становника и постаје место које живи и дише пуним плућима.

– То је показатељ колико малом месту значи озбиљан инвеститор, а осим тога, успели смо тамо да отворимо и један млин, као и откупне силосе за наше пољопривреднике, пошто су били незадовољни ситуацијом од prеthodnih година, када су, због разних мешетара, остали дугови и од 100.000 евра за преузете житарице – каже Божић.

У Мошорину је такође једна словачко-српска фирма откупила земљиште за изградњу енергане на биогас, а у тај посао ће се укључити и једна грчка фирма, тако да ће енергана по плану бити брзо готова.

Индустријска зона у Тителу се гради уз помоћ Покрајинске владе, Министарства привреде, и у завршној је фази опремања.


Кренуло запошљавање

По последњем попису у Тителу живи 16.500 становника те је упослење сваког човека велики помак.

Божоћ напомиње да је велика ствар учињена кад су у Нови Сад доведена два велика инвеститора, „Делфи“ и „Лир“, јер су многи становници општине Тител потражили радно место баш тамо.

– Податак да смо у априлу ове године имали 1.460 незапослених, а у септембру 948, и верујем да ће до Нове године бити још мање, најбољи је показатељ да ствари иду набоље. Близу 500 радника је упослено за мање од годину – напомиње Божић.Доста људи је нашло посао и у занатским фирмама у Шајкашу.


– Зона се протеже на 150 хектара, од чега је у власништву Општине више од 50 хектара, које можемо одмах да понудимо заинтересованим инвеститорима – каже Божић. – Струја је урађена, пут је при завршетку радова, вода је доведена, оптички каблови постављени.

Хладњачу су откупили швајцарски инвеститори и отворили фирму „Калвинс потато“ на самом улазу у Тител. У комплетно реновирање уложено је десет милиона евра, променила је намену, упослила 20 радника и почела да ради.

Фабрику која се бави металном галантеријом Општина је купила из стечаја, а потом продала београдској фирми која се такође бави производњом пластике и до краја године ће бити пресељена из Београда. План је да се у њој запосли до 150 радника.

М. Стакић

 

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Тител. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

Аутор:
Пошаљите коментар
У тителској библиотеци чувају пасиониране читаоце

У тителској библиотеци чувају пасиониране читаоце

23.11.2017. 22:28 22:33
Тител: Уз Тису ничу спортски терени

Тител: Уз Тису ничу спортски терени

18.09.2017. 12:56 13:32