broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Јовановић тражи оставку или смену Радете

26.07.2018. 11:28 12:27
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Председник ЛДП Чедомир Јовановић обратио се данас шефовима посланичких клубова писмом у којем је затражио да се не одржавају седнице парламента док потпредседница скупштине Вјерица Радета не поднесе оставку или не буде смењена са свих функција, саопштено је из те странке.

Јовановић је оценио да је Радета антицивилизацијским речником "напала" преминулу председницу Мајку Сребренице Хатиџу Мехмедовић, срамно се ругајући њеној жртви и жртви њене породице.

"Ради се о жени која је остала без мужа и два сина у геноциду почињеном у Сребреници. Оно што је урадила Радета после њене смрти је нешто са чиме се нико нормалан у овој земљи не може сложити", навео је Јовановић.

Каже да је Радета била најгласнија у вези са случајем Меха Омеровића што је резултирало његовом оставком, те додао да је сада време да и сама напусти скупштинску клупу.

"Након њеног дугогодишњег ратнохушкачког  политичког деловања, њено последње исмевање жртава рата је нешто чему се морамо јасно и гласно супротставити. После последњег срамног чина, Вјерица Радета и даље остаје на месту са којег се води парламент. То је недопустиво за друштво које тежи ка успостављању европских цивилазацијских вредности", истакао је Јовановић.


Радикалка обрисала Твитер налог?

Иначе, након масовних негативних реакција на твит потпредседнице Скупштине Србије, Вјерица Радета је прво обрисала поменуту објаву на овој друштвеној мрежи, а потом је данас нестао и њен цео Твитер налог. Остаје нејасно да ли га је Радета потпуно угасила или само привремено замрзла...

А. Г.


Јовановић каже да је дужност свих парламентараца да се изјасне о његовом предлогу и да "покажу јединствен став да Вјерици Радети није место у парламенту".

Народна посланица и функционерка СРС Вјерица Радета недавно је непримерено реаговала на свом Твитер налогу на вест о смрти председнице Удружења "Мајке Сребренице" Хатиџа Мехмедовић, која је у Поточарима изгубила мужа и два сина.

"Читам умрла Хатиџа Мехмедовић из удружења бизнисменки Сребренице. Ко ли ће је сахранити. Муж или синови?!", написала је Радета.

И ДС и ЛСВ траже хитно разрешење

Народни посланици Демократске станке покренули су данас захтев за разрешење Вјерице Радете са места потпредседнице Народне скупштине Србије.

Такође, Лига социјалдемократа Војводине тражи смену Радете у парламенту и захтева покретање кривичног поступка.

 У образложењу посланика ДС се истиче да је недопустиви говор мржње у изјави потпредседнице скупштине, којом се обрачунава са жртвама злочина у Сребреници и вређају њихове породице, угрозило углед институције парламента који она представља, због чега се захтева да је Скупштина Србије хитно разреши са те функције.

Атмосфера мржње која се континуирано подстиче и толерише од стране носилаца највиших политичких функција у држави, морају стати најпре у Народној скупштини, као демократској институцији која представља све грађане, саопштила је ДС.

Како је наведено, увреде и бол који је потпредседница нанела породицама жртава са позиције потпредседнице скупштине заслужује јасну и хитну реакцију народних посланика. 

Због тога, посланици ДС данас ће упутити предлог за разрешење потпредседнице Народне скупштине Вјерице Радете и позвати народне посланике да се придруже иницијативи. 

Лига социјалдемократа Војводине је саопштила да је ужаснута реакцијом потпредседнице Скупштине Србије Радете на вест о смрти председнице Удружења Мајке Сребренице Хатиџе Мехмедовић.

"Морбидност која излази из свих оквира политичког деловања морала би да згрози сваког хуманог и цивилизованог човека".

У ЛСВ наводе да Радета "дубоко фрустрирана, несрећна, неталентована и по свему неуспешна политичарка има право на своје личне мржње и борбу са властитим демонима".

"Али, наше друштво не сме да буде талац било чијих политичких и психолошких поремећаја. Радета мора бити хитно смењена са места потпредседнице Скупштине Србије и без одлагања јој се мора одузети посланички имунитет. ЛСВ од тужилаштва очекује да ради свој посао и покрене кривични поступак против Радете", наведено је у саопштењу те странке.

Аутор:
Пошаљите коментар