overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Инаугурација председника: Вучић од Грабар Китаровић добио чоколадице

23.06.2017. 17:03 17:57
Пише:
Извор: FoNet

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић данас је од председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић на поклон добио бомбоњере и чоколаде произведене у тој земљи.

"Са одушевљењем сам (поклон) прихватио" рекао је Вучић новинарима у вили Мир након састанка са председницом Хрватске која је дошла на свечани пријем поводом његове инаугурације.



Својевремено се у Хрватској направио "случај" када је Грабар Китаровић деци из Дубровника поделила чоколадице пореклом из Србије, због чега се она касније извинила родитељима те деце.

Сценарио и програм дешавања на инаугурацији председника Србије Александра Вучића

 

Нешто после тога, тада премијер, Вучић је хрватском колеги Андреју Пленковићу поклонио чоколаду "Галеб", произведену у Србији, током обиласка штанда на којем су, у оквиру Међународног сајма привреде у Мостару, представљене српске компаније.



Пленковић је, на питање новинара да ли ће појести ту чоколаду, одговорио: 



"Без проблема".

Председник Вучић изјавио након састанка са хрватском колегиницом Колиндом Грабар-Китаровић, да верује да се односи две државе и два народа могу "како-тако" поправити до краја године.



Вучић је новинарима рекао да је са Грабар-Китаровић разговарао о конкретним проблемима, и да је веома задовољан састанком.



Додајући да ће ускоро одпутовати у Дубровник, Вучић је рекао да ће тамо наставити разговоре са хрватском председницом.



"И да не бисмо журили, није то једноставно, имамо много тога што оптерећује наше односе, али верујем да у наредних шест месеци, односно до краја године, можемо да достигнемо значајније резултате, који би значили и Србима у Хрватској, Хрватима у Србији, који би значили какво-такво поправљање билатералних односа између Србије и Хрватске, али и у целини, између Срба и Хрвата”, рекао је Вучић кратко новинарима након састанка.

Председница Колинда Грабар Китаровић по доласку у Београд изјавила је да је ово прилика да се направи и чврст искорак у односима двеју земаља.



"Разговараћемо о питањима сигурности, али и друге природе. Питањима која стоје пред нама као прилика не само за побољшање стања у југоисточној Европи. Морамо направити један чврсти искорак. Морамо подвући црту под историју, решити питања несталих особа, архива и универзалне јурисдикције, али пре свега прагматично гледати у будућност", рекла је Грабар Китаровић.



Она је навела да је Србија кандидат за чланство у ЕУ. 



"Ми заиста желимо видети Србију, БиХ, Црну Гору, Македонију и Албанију у ЕУ и у томе ћемо им свестрано помоћи, али и истрајати на томе да испуне све оно што је и Хрватска морала испунити. Превише има проблема да бисмо једни друге игнорисали. Морамо заједно радити, све наше службе па чак и оружане снаге", додала је хрватска председница.

Војвођанска оаза у Палати Србија
Вина Војвођанске оазе, као и подруми Палића, Ирига и са Фрушке горе спремни су за дегустацију гостију из целог света. У Палати Србија сваки део Србије има свој кутак и представиће се. Уз војвођанска вина су и клуб сточићи у знаку српске тробојке.
С. Ст.

Посебно је поентирала обавештајну сарадњу две земље не само, како је рекла, по питању тероризма који је постао глобални проблем данашњице. 



"Ту је и кријумчарење људима, дрогама, оружјем и слично. Питања криминала, али и питања локалних заједница које су почеле да надрастају наше територије. Морамо обезбедити да нико не представља претњу државном поретку било којој држави, навела је.

Последње припреме у Палати Србије пред инаугурацију.

 

Осврнувши се на питање хрватске мањине у Србији, Китаровић је рекла:



"Да, Хрвати имају представника у Скупштини Србије, али које је изабран као припадник странке, а не народа, што представља велику разлику од Хрватске где имате три гарантована заступника српске националне мањине, без обзира на број гласова".



Иначе, Китаровић је на аеродрому у Беогарду дочекала потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Председник Србије састао се данас и са комесаром за суседску политику и проширење ЕУ Јоханесом Ханом и то уједно последњи билатерални сусрет уочи вечерашње свечаности поводом преузимања председничке дужности.



Вучић је састанке започео јутрос сусретом са потпредседником руске владе Дмитријем Рогозином, а наставиће их сутра са још низом представника држава и организација, који су поводом инаугурације допутовали у Београд.



Иначе, током дана српски председник састао се са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђи Бингсујеном, словеначким колегом Борутом Пахором, премијером Габона, шефом грузијске дипломатије, министром у Влади Белорусије, парламентарним секретаром Канаде за односе са САД и саветником председника Палестине за међународна питања.



Председник Вучић је разговарао и са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер и министарком одбране Италије Робертом Пиноти  и члановима Председништва БиХ Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем.

Александар Вучић и министарка одбране Италије Роберта Пиноти сагласили су се током данашњег сусрета у Београду да Србија и Италија имају изузетно висок ниво политичких и економских односа.

Како се наводи у саопштењу Генералног секретаријата председника Републике, Вучић је истакао да Италија даје велику подршку европским интеграцијама Србије.



Он је захвалио председнику и премијеру Италије Серђу Матарели и Паолу Ђентилонију на значају који придају сарадњи са Србијом, о чему сведочи, како је рекао, и присуство италијанске делегације на високом нивоу на данашњој свечаности.

Председник Србије састао се данас и са члановима Председништва БиХ Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем, док ће хрватски члан колективног председника БиХ доћи на свечаност поводом инаугурације.



Иванић и Изетбеговић су му том приликом честитали на избору за председника Србије.

Вучић је истакао у разговору са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемелер да веома цени одлуку да тај војни савез на високом нивоу буде представљен на свечаном пријему поводом инаугурације, саопштено је из Председништва.

„То је још један показатељ међусобног уважавања и добре сарадње која се развија упркос војној неутралности Србије“, истакао је председник Вучић.



Он је замолио званичницу НАТО да пренесе поздраве генералном секретару Алијансе Јенсу Столтенбергу, који својим одмереним изјавама показује разумевање за позицију Србије и њене виталне интересе. 



Председник Србије захвалио је на улози КФОР као гаранта безбедности Срба на Косову и Метохији. 



Заменица генералног секретара НАТО Готемелер подржала је напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону. 

Вучић је у разговору са саветником председника Палестине за међународна питања Раухијем Фатухом изразио интерес за јачање политичког дијалога, као и за унапређење економске сарадње која је тренутно, како је оцењено, занемарљива, саопштено је из Председништва.



Како се наводи, председник Вучић захвалио је на палестинском ставу о непризнавању једнострано проглашене независности такозваног Косова и поштовању међународно признатих граница Србије. 



Александар Вучић се састао и са министром за антимонополско регулисање и трговину Републике Белорусије Владимиром Колтовичем а у разговору је констатовано да је у политичким и економским односима двеју земаља од посете председника Вучића Минску остварен видљив напредак.

Министар Колтович, који ће присуствовати свечаном пријему поводом инаугурације пренео је председнику Србије честитке председника Александра Лукашенка. 



Вучић и министар спољних послова Грузије Михеил Џанелидзе сагласили су се данас да две земље имају велики туристички потенцијал и да би успостављање директног лета између Београда и Тбилисија, уз довршетак процеса визне либерализације, допринело развоју туризма.

Аутор:
Пошаљите коментар