few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Палма добио одговор за размишљање... 

16.06.2017. 13:03 15:27
Пише:
Извор: Танјуг (Тања Валић)

БЕОГРАД: Очекујем да Драган Марковић, на основу мог експозеа и на основу састава владе који изложим, у том тренутку, и само на основу тога, одлучи да ли ће дати подршку мени као мандатару и тој влади, или неће, рекла је данас мандатарка Ана Брнабић.

"Само на основу тога", нагласила је Брнабић у одговору на ранију Марковићеву изјаву да она "није његов премијер".



Брнабић је иначе приметила да је право сваког посланика да гласа за или против новог премијера, али је данашњом изјавом заправо прецизирала да се та одлука доноси на основу предложеног програма и састава владе.



Лидер ЈС, иначе члан владајуће проевропске и прореформске коалиције, мимо тога, међутим, подршку Брнабићевој ускраћује од самог помињања да је она међу кандидатима, и то - пре свега због њеног сексуалног опредељења, дакле, личних особености.



Драган Марковић је, наиме, одмах после конференције за медије председника Србије Александра Вучића и истицања имена Ане Брнабић као кандидата за председника Владе Србије, изјавио и на Фејсбуку написао да она “није његов премијер“. 



Марковић је и раније негативно реаговао на могућност да припадница ЛГБТ популације буде на челу владе, а његов коалициони партнер, председник СПС Ивица Дачић, истицао да је то Марковићев од раније познат лични став. 



Он је, наиме, после консултација са Вучићем рекао да премијер Србије треба да буде "домаћин, који има децу и зна како да се бори за осталу децу".



Јединствена Србија, као део коалиције са СПС, има шест посланика у Скупштини Србије.



Њихови гласови свакако неће бити пресудни за избор Брнабић и њеног кабинета, али отварају питање - може ли чланица владајуће коалиције да заступа проевропску и реформску политику владе, а да има дискриминаторске ставове пшо било ком основу.

„Увођење новог информационог система еЗУП у јавну управу, као и примена Закона о општем управном поступку, грађанима Србије на годишњем нивоу уштедеће укупно око шест милиона сати чекања на шалтерима и око 245 милиона динара, само у административним таксама која се плаћају за разна уверења, изјавила је Ана Брнабић.



Брнабић је апеловала и на све остале органе управе да се што пре прикључе у тај систем јер, како је навела, постоје сви услови да он функционише у целој Србији. 



"Реално је да систем уведемо до краја године, надам се и пре, а увођење система повезивања база података шест државних институција омогућава много лакши рад људима у општинским службама, али исто тако, омогућава много бољи квалитет живота грађанима Србије, штеди им време, новац”, рекла је министарка.



Она је посетила Врњачку Бању, где се уверила како протиче увођење новог информационог система у тој локалној самоуправи и истакла да ће систем ће грађанима, када буде уведен у целој земљи, укупно на годишњем нивоу грађанима уштедети око 245 милиона динара, само у административним таксама.



Иако је синоћ сазнала да је добила поверење председника државе за састав нове владе, Брнабић каже да није хтела да одложи раније најављену посету Врњачкој Бањи, јер пројекат еЗУП први је на коме је почела са својим тимом да ради у августу прошле године, а да је 1. јуна завршен и да је стартовала имплементација, прво у Лозници, а сада и у Врњачкој Бањи.



"Настављамо даље свакако, са позиције председника владе, надам се, уколико ме Скупштина изгласа. Имам пуно поштовање према институцијама Србије, тако да чекам свакако одлуку Скупштине, а велика ми је част да служим својој земљи. Идемо даље са новом владом, резултати су важни,то је оно што остаје иза нас", рекла је Брнабић.



Само за те поступке, новчана уштеда за грађане износи више од 600.000 динара на годишњем нивоу за административне таксе и више од 1.000 сати уштеде у времену, ако се рачуна да је за вађење једног извода или потврде грађанину потребан у просеку један сат.

Дочек у Врњачкој Бањи

Најављени долазак министарке државне управе и локалне самоуправе а од синоћ мандатарка за састав нове владе Ане Брнабић изазвао је много пажње у Врњачкој Бањи, где се окупио велики број грађана и новинара да је дочекају и поздраве.

Брнабић данас у Врњачкој Бањи треба да демонстрира нови информациони систем еЗУП, односно да провери систем којим су повезане базе података шест државних институција.

Грађани и за унутрашњост неуобичајено велики број новинарских екипа чекају скори долазак министарке и највероватније прве премијерке у историји Србије.

Аутор:
Пошаљите коментар