light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Даница Вукајловић- Као премијер Вучевић да оснажи Србију и помаже Вучићу

24.02.2024. 13:08 13:18
Пише:
Извор: Screenshot

Даница Вукајловић, др Управљања ризиком од катастрофалних догађаја и пожара о политичкој ситуацији у Србији

1. Како сагледавате политичку ситуацију у Србији након конститутивне седнице скупштине Србије и стратегије конфликта коју је одабрала опозиција?

Политичка ситуација у Србији је иста или слична последњих годину ипо дана. Странке окупљене око Драгана Ђиласа служе се најпрљавијим могућим средствима како би странцима представили Србију у најгорем могућем светлу. Служе се неистинама, манипулацијом, од себе праве жртве. Унапред себи приписују победе на изборима иако су и сами свесни да су од тога удаљени светлосним годинама. Нажалост, мислим да ће њихови потези бити све радикалнији како им масовност на протестима буде била све мања и мања.

2. Зашто је стратегија исте те опозицјие потпуно другачија на констутитутивној седници скупштине Ап Војводине?

Ово се може огледати у томе да су странке окупљене око Драгана Ђиласа као основни циљ на изборима одржаним 17. децембра имале освајање Београда. То је једино што их је занимало и све своје ресурсе су усмерили ка Београду. Грађани су одлучили да им јасно ставе до знања да их не желе, претрпели су очекиван и потпуно природан пораз, сходно томе да се њихова политика базира искључиво на смени Александра Вучића и Српске напредне странке, а грађанима немају шта да понуде. Са тим поразом не желе да се помире и уместо да се позабаве анализом из ког разлога их грађани не желе, они истог дана када се председник Александар Вучић бори за наш народ у Јужној српској Покрајини одлазе у Брисел да каљају углед своје земље и усвајају срамну резолуцију којом само грађанима Београда потврђују да су исправно поступили кад су 17. децембра дали своју подршку листи: "Александар Вучић - Србија не сме да стане"

3. Који би по вашем мишљењу требали да буду будући приоритети владе Србије и зашто?

Приоритети будуће Владе треба да буду економска и социјална стабилност, брига о младима, наставак развоја земље и завршетак изградње капиталних пројеката. Дефинитивно да је Експо 2027 нешто што је од круцијалне важности за нашу земљу и гарант просперитета.

4. Ко би по Вашем мишљењу био најбољи за будућег премијера Србије и зашто баш он?

Милош Вучевић се током свих ових година квалификовао као неко ко је предан вођењу одговорне политике у интересу своје земље. Показао је бескомпромисну љубав према својој отаџбини и свакако неоспоран интегритет. Када говоримо о њему, говоримо о човеку који је у сваком моменту задржао приземност и своју приступачност сваком грађанину, и остао политичар достојан поверења. Поред председника државе Александра Вучића, Вучевић је неко ко у себи има велик државнички капацитет.  Човек од ауторитета, способан да се носи са свим изазовима који се поставе пред њега. Човек који је предан политици раста и развоја, и који би знатно допринео држави као председник Владе.

Данашња времена захтевају јаке, чврсте и одлучне лидере! Србија заслужује човека попут њега, који ће раме уз раме са председнико Републике Србије Александром Вучићем да се бори и води нашу земљу у сигурну и стабилну будућност. Вођен правим вредностима, свестан да Србија може ићи напред једино ако седи на сопственој столици, и води своју политику - српску политику. Милош Вучевић се својим делима која стоје иза њега доказао као достојан места премијера Републике Србије, и чврсто верујем у то да би Србија тиме добила један чврст и поуздан ослонац за даљи напредак и слободарску политику! Милош Вучевић је дефинитивно човек који зна шта је потребно Србији и њеним грађанима, и неко коме Србија може предати своје безрезервно поверење у мандату председника Владе.

5. Колико се у данашњој Србији обраћа пажња на заштиту животне средине и који су по вама највећи изазови у овој области и шта би требало да се предузме?

Сваке године све више је осврта ка унапређењу стања заштите животне средине. Министарство и остали надлежни органи развијају више модула и програма за аплицирање на пројекте за унапређење свих система заштите животне средине. Такође је олакшан пут пријаве штете над природним екосистемима коју може да пријави сваки грађанин из разлога што је развијена апликација која је веома лако доступна свима.

Држава би треба да ради на проширеним програмима едукације становништава о животној средини и њеном значају, и да са тим програмима крене већ од предшколског узраста, као и транспарентнијем приступу о свим мерама и активностима које су спроведене у сфери заштите природе, а нису довољно транспаренто исказане.

6. Какво је стање у Србији по питању Безбедности и здравља на раду?

У протеклих 10 година доста добар акценат је стављен на област безбедности и здравља на раду. Подигнути су стандарди који иду у прилог запосленима. Имамо и доста добар закон који је донет прошле године. Као неко ко је имао прилику да се овим позивом бави у сверама високих ризика, имам свест о приоритету безбедности и превентиве. Изузетно је битно подизати свест о значају улагања у људску безбедност, јер на крају крајева колико кошта људски живот? Има ли цену? Из тог разлога безбедност запосленог треба да буде на првом месту, испред сваког другог интереса. Људи су снага и стуб сваке компаније, као и државе у којој живимо.

7. Много се расправља о женама у политици и правима жена генерално. Како ви гледате на ова питања и да ли су заиста жене угрожене у мери којој поједини медији придају толику важност?

По мом мишљењу доста лицемерно од појединих медија, сходно томе да смо сведоци покуша деградације и малициозних коментара и вређања жена Српске напредне странке, поготово на друштвеним мрежама од стране оних који нису присталице данашње власти. То ваљда тако иде у њиховом свету, када не могу да оспоре рад и труд, онда неистинама ударају на морал тих жена. У Србији у којој ја данас живим, права жена су на изузетно високом нивоу, оне су цењене и поштовање, и све више поверења им је дато. Жене су стуб нашег друштва и разумеју да држава није играчка. Данас је све више жена на руководећим позицијама, у нашем парламенту је повећан број жена са 30 на 40 процената, и ви данас први пут у историји Републике Србије имате жену за председницу владе. Важно је нагласити да је сва наведена подршка женама управо указана за време мандата Српске напредне странке и председника Александра Вучића.

8. Зашто су наредни избори у Новом Саду пресудни за развој града и на који начин ви мислите да су потребне одређене политичке иновације или оне нису потребне?

На наредним изборима у Новом Саду, грађани ће бирати између две опције. Оне која је донела просперитет граду, која је граду донела титулу европске престонице културе и младих, која је привукла капиталне инвестиције, отворила нова радна места и која ће наставити започети развој града и оне опције која за циљ има да испразни градску касу, да се обогати и да Нови Сад врати у ружну прошлост. Мислим да ми као странка треба да ставимо већи фокус на начин комуникације са младима. Нажалост, млади су најподложнија категорија манипулацијама. Из дана у дан младима се манипулише полуинформацијама путем интернета.

дневник

Аутор:
Пошаљите коментар