scattered clouds
11°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Централна свечаност на Савском тргу, у славу српског јединства и тробојке

15.09.2021. 18:47 20:31
Пише:
Фото: Танјуг/Раде Прелић

БЕОГРАД: Уз налет хеликоптера са заставама Србије и интонирање химне Србије и Републике Српске, на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, почела је централна манифестација обележавања Дана српској јединства, слободе и националне заставе.

Обележавању присуствују председник Србије Александар Вучић, патријарх српски Порфирије, премијерка Ана Брнабић, министри у влади,председник Скупштине Ивица Дачић, српски члан Председништва Милорад Додик, представници Срба из региона, око 40 амбасадора, грађани…

Prеthodno, уз звуке песме “Тамо далеко” 100 трубача, на Тргу Славија спојиле су се две колоне учесника манифестације, која се затим спустила до Савског трга.

Око 17 часова са Калемегдана су испаљени почасни плотуни.


Вучић: Празник слободе, јединства и мира

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на централној манифестацији обележавања Дана српској јединства, слободе и националне заставе, да се ради о празнику идентитета, који јасно говори ко смо, одакле долазимо и где идемо.



Вучић је, на почетку свог говора, указао да је краљ Петар Први Карађорђевић уручио јуна и новембра 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци, те подвукао да ниједна од њих, није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.



"Јунаци којима је поверен задатака да се старају о застави прошли су све битке Балканског рата, и Првог светског рата да би на данашњи дан јуришајући под тим барјацима кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим српским јунацима, нашим прецима јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде, албанске споменице", нагласио је он.



Вучић је казао да им је српска тробојка црвено, плаво, бела била важнија, већа и преча од живота јер је опомињала да слобода Србије нема цену ни алтернативу. Зато су, додаје, барјактари гинули, али су заставе преживеле.



"Њих није било, али застава увек јесте. Због њих и свих других који су под том заставом и славу, дали животе данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе", поручио је он.



Вучић је истакао да је то празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура традиција и вера, али и вредности целог друштва, који чине једну државу цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна зашто и шта јој је чинити.



Како је рекао, датум који је изабран, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта - дан у којем леже и наша бол и наша слава, а који, приметио је, чине први део Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.



"Тог 15.септембра једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле у смрт. Тај дан је био само први у низу у којима смо, као на плебисциту, без обзира на цену, бирали Србију и слободу", поручио је председник Србије.



Данас је, каже, важно да славећи њихову жртву, сваку проливену кап крви, на још једном плебисциту усвојимо план за будућност у којој ћемо се поностии заставом слободе, мира и будућности.



"Ово је застава нашег јединства, у намери да сачувамо српски идентитет, право да будемо оно што јесмо - један исти народ који не жели да узме ни од кога ништа, никога да угрози, већ само да за себе добије право које припада и другима, право на име, историју, културу, језик, веру, традицију, постојање", рекао је Вучић.



Како каже, то је право на достојанство, на сећање, али и на оно на шта, истиче, нико не може да нас натера, иако многи, безуспештно покушавају - када ћемо и шта да заборавимо, себи и другима.



"Није увек све било сасвим светло током историје, али на овим просторима не постоји нација која је прошла кроз гробну таму и поднела жртве да би угледала светло и послата слободна. Шта ћемо да заборавимо, може да буде само наш избор, а не одлука било кога са стране", рекао је Вучић.



Председник је истакао да је српска застава - застава нашег страдања, наших костију, јама, логора, деце коју су нам узели, коју сасвим сигурно никада нећемо заборавити и са поносом је носити.



У њој су, поручио је, и све наше бесмислене поделе, пропали снови, свака наша грешка, али је важно да и таква застава представља јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, али да јесмо различити и да је лепота заједништва у томе.



"Наша црвено-плава-бело тробојка није позив на једноумље, већ супротно, на чување разлика под једном заставом, под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот. Робови су сви што су, поробљени, слободни се разликују и зато јесу слободно. То мора да важи за све на Балкану, где год живели, да буду слободни у истој мери", рекао је Вучић.



Председник је поручио да то није никакав "српски свет" за који нас оптужују, већ свет слободних, да без последица можемо гласно да изговоримо име и презиме народа којем припадамо.



"И да одговорим свима који нас данима нападају из региона, али и некима у нашој земљи, којима ни тробојка није света, ни пробој Солунског фронта, па кажу да смо измислили празник... Онда смо измислили и Стефана Немању, јер му нисмо имали ни улицу и споменик... Али, нисмо измислили, нас су они измислили, само ми нисмо за њих знали, јер смо се додворавали другима, а заборављали на свој народ, историју, тробојку", рекао је Вучић.



Приметио је да Дан албанске заставе не смета никоме, али смета дан јединства једног народа и слободе коју слави српски народ.



"Само наша застава им смета и очкују да им се правдамо и извињавамо. Никада више за српску тробојку нећемо да се извињавамо", поручио је председник Србије.



Вучић је истакао да од јединства и слободе нема веће вредности, а застава има улогу доказа да бити Србин не значи бити крив и ностити терет осуде.



"Уз ту заставу иде понос Мишара, Делиграда, Куманова, Милоша, Ђорђа, Александра, Колубаре, Цера, Кајмакчалана... свих живота датих за чување слободе, за све мученике из Пребиловца, Јадовна, Јасеновца, које више никада не смемо да заборавимо", поручио је Вучић.



Истакао је да је то нова, другачија Србија, поносна, која ништа ни од кога не тражи, нити моли, само тражи права која имају и други.



"Српски језик, језик Меше Селимовића, Иве Андрића, Црњанског, култура, вера без мржње, то је наше биће, то нас одредујује и чини достојним народом. То даје снагу и наук је да у овом веку тражимо мир и да снагу и величцину отркијемо у животу, раду, великим подзивима, пругама, путевима, фабрикама... да знамо и верујемо да можемо једнако или више од других", рекао је Вучић.



Он је додао да сутра наши потомци треба да се поносе нама, да их научимо како се у слободи живи и како се памти, а заборавља само својом вољом.



Вучић је захвалио Републици Српској, њеним представницима, као и Србима из Црне Горе, који се не стиде да кажу да су Срби у Црној Гори, као и мученом народу на КиМ.



"Хвала и свима који данас нису смели да истакну српску заставу због претњи режима у региону, јер знам да су њихова срца овде са нама и да куцају за нас, свој српски народ", поручио је председник Србије.



Вучић је поручио и свима који су prеthodnih дана претили Србији, која је ћутала, који су измишљали изјаве које није дао, речи које није изговорио са циљем да би још један жиг срамоте ставили на чело српском народу и Србији, да му не пада на памет да им се правда, ни за њихове змишљотине, и да им се извињава за било шта.



"Оно што ћу да радим, колико год будем могао, онолико времена колико је остало, свим срцем и душом водићу Србију да буде још јача, још снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права БиХ, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту на кугли земаљској, да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове Јасеновац, Пребиловац, Јадовно, ни Олуја, Бљесак, нити било шта друго, ни погроми из 2004.", нагласио је он.



Истакао је да је то наш завет.



"Ви нападајте, ми ћемо да поштујемо ваше заставе, јединство вашег народа, ништа нам не смета. Нашу тробојку носићемо поносно увек. Као што су говорили рушиће овај споменик, он ће остати вековима иза нас. Наша тробојка, црвено, плаво, бела биће вечна", закључио је Вучић.



Патријарх Порфирије: Будимо јединствени, али не себични и против других

Патријарх СПЦ Порфирије вечерас је у Београду, на централној свечаности обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, на Савском тргу код споменика Стефану Немањи, позвао српски народ да буде јединствен и грађане да никад не буду вођени себичним и ситним страстима и интересима, као и да не буду супротстављени једини другима.

"Молим се Богу на данашњи дан са свима вама саобранима да никада не будемо покретани себични и ситним страсти и интересима, да не будемо насупрот једини другима већ да будемо једно у себи и међу собом, а онда да градимо и јединство са свима", поручио је патријарх српски у присуству председника Александра Вучића и државног врха Србије, као и члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Поглавар СПЦ је истакао да није важно колико ћемо успети већ да будемо на том путу - да уредимо себе и свој дом и да као такви покушамо да будемо добар пример и углед свима у добру и врлини, независно од тога шта нам други мисле и чине.

Тако ћемо бити благословени, казао је Порфирије и поручио: "Нека је целом српком народу благословен овај празник, амин Боже".

Патријарх је, такође, поручио да јединство народа не сме бити засоновано ни на себичним интересима, на томе да се затворимо у себе и одвојимо од других, јер бисмо тако били у конфликту са њима.

Како је рекао, на тако заснованим циљевима јединство би се претворило у своју супротност и вратило нам се као бумеранг и разорило нас.

Патријарх Порфирије, такође, указао је да не може неко бити светски, а да није свој.

Нико те неће волети ни поштовати ако не волиш и не поштујеш себе и своје, поручио је Порфирије.



Додик: Пролазили смо голготе, али нисмо дали слободу

Цитатом Алексе Шантића "свуда там где је душа која, тамо је мени отадаџбина моја", српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је почео обраћање на свечаном обележавању Дана српског јединства, заставе и слободе на Савском тргу у Београду.

Поздравио је све присутне и посебно захвалио председседнику Александру Вучићу на напору који је, како је рекао, уложио да би их све окупио вечерас.

"Браћо и сестре, јединство смо увек показивали у најтежим историјским тренуцима и то је одредило наш карактер који се разликује од других који су олако прихватили поданиште и туторство и оне 1389., и 1914., као и 1941. и 1999", рекао је Додик и поручио да су за разлику од њих "Срби бранили своју слободу уверени да ће бити тешко".

Пролазили смо, казао је, голготе, али нисмо дали слободу, јер Срби не могу да живе без слободе срби не може да жиби без слободе и зато смо "ми у Републици Српској поносни на чињеницу да смо различити од других, ако со различити".

"Република Српска је поносна што је данас усвојила Закон о очувању језика и ћириличног писма", рекао је Додик и позвао председника Вучића да, како је казао, "производи сваке године овако моћну манифестацију нашег јединства...".

Додик је поновио да не воли када Србе из БиХ називају Босанцима.

"Ја сам Србин, православац, говорим српски, пишем ћирилицом моја крсна слава је Ђурђевдан, и ништа ме не индентификује са речју Босанац", казао је Додик.

Ми Срби из БиХ, истакао је, нисмо босански Срби, као ни они у Хрватској који нису хрватски Срби.

"Ми смо Срби који кроз векове градио свој идентитет, чувајући, језик писмо и крсну славу ", навео је Додик.

Упитао је чиме Срби изазивају неке друге који се увек нешто љуте и приговарају нам.

"Ми се понашамо једноставно и нормално, не желимо ништа туђе, не желимо никога да мењамо, да асимилујемо...", рекао је и додао да Срби хоће да воде јединствену политику српског народа.

Додик је рекао да порука која долази из Србије и Вучића у Српску је да "више никада неће бити Олује", а да је стратегија одбране да Србија мора да штити Србе где год да живе.

Срби из Републике Српске, поручио је Додик, воле Србију и загледани смо у њу.

"Наша земља није БиХ, наша земља је Србија и уверен сам да су Срби страдањем допринели да овај "век нашег уједињења и нашег јединства - почињемо овако".

Поручио је да Срби не позивавју на пушке и и топове, већ на мир, сарадњу и уважавање.

"Република Српска је српска земља, живимо је као државу, што она по свему јесте, по територији, свом народну и извршној власти. То што нема столицу у УН верујем да ћемо једног дана и то превазићи", навео је Додик.

Поручио је да Срби хоће јединство у миру и са другима, Бошњацима, Хрватима и осталима, али немојте нам, казао је, бранити да обележавамо наше празникеи не дирајте нам светиње.

"Вучић је успео да Србију подигне на виши ниво да буде јака и то је знак да морају да нас нападају - њега, мене и све Србе. Срби су свесни себе, ово је наша земља, ово су наше државе, али сви други могу да живе и у Србији и у Српској", поручио је Додик.


 

Срби славе своја два идеала - јединство и слободу

Србија данас слави тројни празник - дан српског јединства, слободе и националне заставе и два српска идеала - јединство и слободу, поручено је вечерас на централној манифестацији обележавања 15. септембра.

"Данас славимо и националну заставу као симбол који нас обједињује, а све то на дан и годишњицу српског пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. године", порука је којом је глумац Горан Султановић,отворио програм на Савском тргу.

Данас се, каже, сећамо јуначких предака који су 1918. године постигли нешто равно неомгућем.

"Да се подсетимо сликом и речима неких важних порука које су на овај дан биле поруке српских родољуба. Да схватимо шта је заиста најважније у нашим животима и шта је то чему морамо да тежимо и за шта да се боримо, као пре једног века, само на други миран начин и кроз разумевање пресудне важности нашег народног и националног јединства", рекао је он.

Како је рекао, сећамо се обавезујуће команде од пре 103 године, Живојина Мишића, његовим див јунацима али и читавом српском потомству:

"Напред у отаџбину, без починка до крајњих граница љуских могућности".

Слику испред споменика Стефана Немање, употпунила су глумци у ликовима војвода Живојима Мишића, Степе Степановића и Петра Бојовића.

Такође, око споменика су постављене пуковне заставе које су ношене у различитим периодима српске историје.

Пре обраћања патријарха српског Порфирија, окрестар Дејана Петровића извео је нумеру "Пукни зоро".

Централна свечаност, након обраћања званичницка, биће завршена уз ватромет изнад Савског трга.

Аутор:
Пошаљите коментар