clear sky
20°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Споразуми важни, не дерогирају договоре Београда и Приштине

03.11.2022. 14:19 15:42
Пише:
Извор: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

БЕРЛИН: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су споразуми које су лидери западнобалканске шесторке данас потписали на Самиту Берлинског процеса, важни пре свега за младе у региону, и да је тиме Србија још једном показала да је апсолутно за регионалну сарадњу, истичући да ти документи ни на који начин не дерогирају оно што је договорено или се договора у дијалогу Београду и Приштине.

У Берлину су данас потписани споразуми о мобилности којима се омогућава путовање уз личну карту у региону, међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.



"То су важни споразуми, пре свега за младе у региону, о признавању академских квалификација и о признавању професионалних квалификација, који се сада односи на три професије - лекара, стоматолога и архтекти, као и о признању личних карата", рекла је Брнабић.



Поручила је да је за Београд било важно да покаже да је увек за регионалну сарадњу, да је у интересу Србије и грађана да регион буде боље повезан, да буде безбеднији, стабилнији, да имамо гарантован мир и стабилност, да можемо да напредујемо.



Указала је да овакви споразуми за Србију није нешто претерано ново, зато што је већ урађено и у то већем обиму у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", са Албанијом и Северном Македонијом.



Брнабић је поручила да је посебно важно да ови споразуми не дерогирају оно што смо договорили или догоравамо у оквиру дијалога Београда и Приштине.



"То је било доста тешко испреговарати, али успели смо. То нема никакв утицај на оно што смо договорили о личним картама, што задржава државност Србије на КиМ и олакшава живот Србима на КИМ. То је важно", рекла је Брнабић .

Полако усклађујемо нашу визну политику са ЕУ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Србија полако усклађује визну политику са политиком Европске уније, наводећи да у Берлину није било притисака тим поводом.



Одговарајући на питање новинара о укидању визне либерализације у контексту мигрантске кризе, односно да ли је у Берлину било додатних притисака на нашу земљу, Брнабић је рекла да није било притисака и да Србија има добру сарадњу са Фронтексом - Европском агенцијом за заштиту граница и обала.



"Договорили смо да ће они бити присутнији и на нашој граници са Северном Македонијом", рекла је Брнабић новинарима у Берлину.



Она је казала да, поред тога, Србија има и трилатералну сарадњу са Мађарском и Аустријом.



"Разговарала сам са министарком спољних послова Аустрије. Она се захвалила на томе што смо рекли да имамо јако добру сарадњу и ми полако усклађујемо и нашу визну политику са визном политиком ЕУ. То је нешто што ћемо радити и даље", рекла је Брнабић.



Премијерка је истакла да је у главном граду Немачке било доста речи о енергетици и о пакету од милијарду евра помоћу за Западни Балкан, и то 500 милиона евра за директну подршку због високих цена и 500 милиона евра за инвестиционе пројекте.



"Ту постоји непознаница да ли су та средства већ планирана у оквиру претприступних фондова или су нова. Ми са Западног Балкана смо замолили да то буду нова средства, јер ако су из претприспутних фондова, онда ништа ново нисмо добили", рекла је Брнабић.



Она је казала да је свакако добро што се то поменуло као опција, па ће се видети на који начин ће та средства стићи.



Каже да је председница ЕК Урсула фон дер Лајен говорила о помоћи од 165 милиона евра, у оквиру тих првих 500 милиона евра за Западни Балкан.



"Представила сам оно што ми зовемо нова енергетска политика и Србија је у том смислу позвала на већу регионалну сарадњу и на прагматизам. Ако бисмо политику оставили по страни и сарађивали на енергетским пројектима, само у хидро потенцијалима између Србије, БиХ и Црне Горе имамо више хиљада мегавата нових капацитета из хидро енергије", рекла је Брнабић.



Премијерка је истакла да је то важно за нашу енергетску стабилност.

Аутор:
Пошаљите коментар
Лидери Западног Балкана потписали три споразума о мобилности

Лидери Западног Балкана потписали три споразума о мобилности

03.11.2022. 12:42 12:44
Шолц: Заједничка будућност без граница је кључна за Западни Балкан

Шолц: Заједничка будућност без граница је кључна за Западни Балкан

03.11.2022. 10:16 10:20