overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Путин: Србија би могла да постане важан елемент у транзиту руског гаса

19.12.2017. 11:54 18:37
Пише:
Извор: PA-EFE/YURI KOCHETKOV

МОСКВА:  Председник Србије Александар Вучић и Руске федерације Владимир Путин завршили су вечерас у Москви билатералне разговоре након којих је потписано низ споразума о сарадњи у различитим областима, а у обраћању новинарима Путин је истакао да је разговор био искрен и садржајан те најавио даљи развој и јачење односа две земље. 

Путин је у заједничком обраћању са Вучићем истакао да ће Русија наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.



Како је рекао Русија ће по питању Косова подржати сваку одлуку која ће бити постигнуа између Беогарда и Приштине нагласивши да би решење требало да се постигне политичким средствима у дијалогу две стране и да буде у складу са Резолуцијом 12.44 СБ УН.



"Русија је заинтересована за стабилизацију прилика у региону. Руска страна ће наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије", рекао је руски председник.

 

Путин је рекао да су се разговори највећим делом односили на економску сарадњу уз оцену да она расте и да ће се то и наставити и најавио да ће Русија покрити потребе Србије за гасом.

Он је рекао да би Србија могла да постане важан елемент у транзиту руског гаса и да се ради на увезивању Србије у пројекат Турски ток.



“Србија може да постане важан елемент у транзиту руског гаса”, поручио је Путин.



Он је на конференцији за новинаре после сусрета са председником Србије Александром Вучићем оценио да су разговори протекли у отвореној, пријатељској атмосфери и да су били продуктивни и да су обухватили читав спектар тема.



У оквиру разговора, како је рекао, констатовано је још једном да је енергетика приоритетна сфера сарадње две земље.



Подсетио је да Србија тренутно готово у потпуности набавља гас из Русије, да је у овој години испоруке гаса из Русије у Србију достигле две милијарде кубних метара а да би следеће могле да достигну и 3,5 милијарде.


Вучић Путину поклонио ћилим, руски председник икону Св. Саве

Председник Србије Алексаднар Вучић и председник Руске Федерације Владимир Путин разменили су данас поклоне приликом састанка који су имали у Кремљу.



Председник Србије је Путину поклонио пиротски ћилим, док је руски председник Вучићу даровао икону Светог Саве.



Реч је о икони нађеној на руској територији, а Путин је Вучићу поклонио икону као личну донацију Храму Светог Саве у Београду.


Према његовим речима, такође пођеднако је важна сарадња у трговинско-економској области и нагласио да робна размена бележи сигуран раст.



Ове године та размена је, према Путиновим речима, повећана 26 одсто.



"Све су и веће руске инвестиције у Србију и оне достижу четири милијарде долара док су српски партнери у руску привреду уложили пола милијарде 



долара", рекао је Путин, додајући да потписана Декларација у области модернизације привреде представља додатни импулс унапређењу сарадње.



Подсетио је Руске железнице уз помоћ кредита Русије од 800 милиона долара раде на реализацији модернизације српских пруга, а две земље имају запажену сарадњу и у банкарском сектору.



Како је рекао, разговара се о формирању слободне трговинске зоне између Евроазијског савеза и Србије.



"У току су консултације а очекујем да то резултира потписивањем споразума", рекао је Путин.

Вучић: Хвала Русији за вето, нећемо да уводимо санкције 

Вучић је изјавио да ће Србија у политичком смислу увек бити захвална Владимиру Путину што је спречио да српски народ добије жиг геноцидног народа, као и на томе што и даље има могућност да се бори за Косово и Метохију, те поновио да Србија неће уводити санкције Русији.



Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Путином поновио да Србија јесте војно неутрална земља и нема тежње да уђе у војне савезе укључујућу НАТО.



"Желео бих да у име Србије изразим захвалност на подршци коју нам Русија пружа у смислу очувања територијалног интегритета и суверенитета земље. Русија је увек била пријатељ Србије", рекао је Вучић који се прво обратио на руском језику.



Он је позвао Путина да дође на отварање храма Светог Саве које је планирано 2019. године, а у чије је опремање руска страна уложила значајна средства.



Вучић је захвалио Русији на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.



Вучић је подвукао да се Србија није и неће мешати у унутрашње ствари Русије, али је пожелео Путину успех на предстојећим изборима, како би се наставила политика јачања односа две земље.



"Као представник једног малог, али поносног и достојанственог народа желео бих да поручим руском народу да Србија високо цени пријатељсво Русије", рекао је Вучић.



Он је назначио да ће Србија увек бити захвална Русији и председнику Путину на више ствари, али на три посебно.



То су, како је рекао, тренутак када је Русија ставила вето на резолуцију СБ УН чиме је спречила да српски народ добије жиг срамоте због геноцида, као и на томе што Србија још увек има могућност да се бори за КиМ, путем мира и одговорном и озбиљном политиком.



"И треће, Србија је војно неутрално земља и нема тежње да уђе у војне савезе, па ни у НАТО, а захваљујући подршци Путина успели смо делимично да ревитализујемо авијацију и очувамо статус војно неутралне земље", назначио је председник Србије.



У разговорима је, каже, било и речи о наставку војно техничке сарадње, те споменуо да је Србија додатно заинтересована за хеликоптере и транспортна средства.



Како је рекао, данас је потписано неколико важних споразума Србије и Русије, а посебно је истакао значај споразума о повећању испорука гаса, што је важно за оне стране.



Чињеница да Србија користи све више гаса је доказ напретка индустрије земље наше, апострофирао је Вучић и додао да се Србија није суочила са проблемом испоруке гаса за потрошаче, као и да испуњава своје финансијске обавезе за разлику од пре седам-осам година.

Указао је да се робна размена између две земље сваке године повећацва, да је ове године била знатно већа него прошле, те да постоји могућност за још виши раст.



"Србија је мала земља, бројчано и територијално, али смо један од ретких народа које се часно и праведно понаша према руским пријатељима. Знам да за Русију то нема великог значаја, али моја је дужност да истакнем да Србија није и неће увести санкције Русији и да ће радити на очувању искреног пријатељства", рекао је Вучић.



Он је додао да је сигуран да ће се у томе успети, јер је политика руководства Србије суверена, независна и одговорна политика.



Обраћајући се на српском језику, Вучић је рекао да су разговорима унапређени односи и учвршћено поверење и изразио је уверење да ће у областима културе, спорта и осталим сферама унапредити сарадња.



Додао је да ће Србија на највишем нивоу узети учешће у обележавају 75. годишњице од велике Стаљинградске битке, јер су, каже, Срби један од ретких народа који нису учествовали на страни фашизма у рату и увек су се дичили антифашистичком традицијом.



"Захвалио сам се Путину и позвао га да дође у Београд, јер 2019. планирамо да отворимо Храм Светог Саве, на обележавање 800. година аутокефалности српске цркве и изразио захвалност руској страни за огрому помоћ за то", рекао је Вучић.



Он је додао да је са Путином разговарао у четири ока, као и да су делегације две земље разговарале и у ширем и у ужем саставу, те да се разговарало о унапређењу економске сарадње која значи бољи животни стандард грађана, али и о томе како и на који начин да решавају проблеме у институцијама међународне заједнице.



Вучић је честитао свим грађанима Србије славу Светог Николу, коју каже слави велики број грађана, као и он лично, а председнику Путину и Русији сутрашњи Дан служби безбедности, јер зна колико им је то важно.



"Имали смо одличне разговоре и надам се наставку плодоносне садрадње са Русијом", закључио је председник Србије. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: С Путином и о војнотехничкој сарадњи

Вучић: С Путином и о војнотехничкој сарадњи

19.12.2017. 08:07 09:59