СЕЗОНА ПРИПРЕМЕ ЗИМНИЦЕ Свеже поврће још краси новосадске пијаце ПАПРИКА ЗА АЈВАР НАЈСКУПЉА
Михољско лето, које је обележило цео октобар, полако се ближи крају, пред нама је хладнији део године. Самим тим све је мање свежег воћа и поврћа, а то је увек сигнал да је време да се направе залихe зимнице које ће трајати до првих пролећних плодова.
Већ припремљене зимнице нису стигле на новосадске пијаце, али тезге су пуне свежих паприка, парадајза, купуса и осталог поврћа, које се традиционално кисели пре зиме.
Црвена паприка за ајвар на Рибљој пијаци кошта између 300 и 400 динара по килограму, купус и шаргарепа коштају 120 динара, лук и цвекла око 100 динара по килограму, а тиквице и парадајз 200 динара.
– Цене се нису много мењале од прошле године, највише је поскупео карфиол јер га је јако мало преостало, што није уобичајено за ово доба године – рекла је за „Дневник” продавачица са Рибље пијаце. – Приметила сам да се све више купује готова зимница јер је то људима и практичније, а донекле се и више исплати.
На тезгама се може пронаћи кувани парадајз и укисељене љуте папричице, продавци кажу да ће остала зимница стићи тек средином новембра, када je највећа потражња.
Текст и фото: Б. Гуран