КАДА ГОСТИ БАНУ БЕЗ НАЈАВЕ Спас је у минут торти, која подсећа на сладолед
Ако вам се једе нешто слатко, кремасто и освежавајуће, али немате воље ни времена за дуго мућење, печење и хлађење – минут торта ће постати ваша нова омиљена посластица!
Припрема за овај колач траје свега десетак минута, не захтева рерну, а резултат је посластица којој се сви враћају.
Минут торта је идеална када изненада дођу гости, за топле дане или као брзи слатки залогај за целу породицу. Постаје још лепша ако је расхладите до краја, готово да има укус и текстуру сладоледа, а ево како се прави.
Потребно је:
- 300 г пишкота или петит кекса
- млеко за умакање кекса
- 1 кантица киселе павлаке (400 мл)
- 5 кесица шлага у праху (око 200 г)
- 4-5 кашика шећера у праху (или по укусу)
- 1 кесица ванилин шећера
- 1 кесица кремфикса (опционо, за чвршћи фил)
- 300-400 г црвеног воћа (јагоде, малине, вишње, рибизле – свеже или смрзнуто)
- додатни шлаг и воће за декорацију (по жељи).
Припрема
Пишкоте или кекс кратко умочите у млако млеко и поређајте у калуп с обручем или одговарајући плех.
У посуду сипајте киселу павлаку, додајте шлаг у праху, шећер у праху, ванилин шећер и кремфикс (ако користите). Све заједно мутите миксером неколико минута док не добијете чврсту, глатку крему.
На пишкоте нанесите половину фила, преко ставите воће, затим остатак фила и још један слој воћа за декорацију.
Ако вам се жури, ставите торту у замрзивач на око сат времена. Ако имате више времена, оставите је неколико сати у фрижидеру да се лепо стегне.
По жељи, торту можете украсити додатним шлагом и воћем непосредно пре служења.