ТРЕНД КОЈИ ОСВАЈА ТРПЕЗЕ Кромпирово млеко боље од других биљних алтернатива
Кромпирово млеко, пореклом из хладнијих региона северне Европе, брзо осваја срца оних који се заклињу у природну, хранљиву и одрживу исхрану.
Штавише, то није само хир – његов састав и свестраност убеђују чак и оне који нису одушевљени заменама за млеко на бази биљака.
Зашто изабрати млеко од кромпира?
Кромпирово млеко је права ризница хранљивих материја. Садржи важне витамине као што је Б12, као и гвожђе, фолат и влакна. Импресионира и чињеницом да не садржи глутен, лактозу или орашасте плодове, што га чини одличним за особе са различитим преосетљивостима на исхрану.
Има нежну кремасту текстуру која га чини савршеним додатком кафи или смутијима, а истовремено садржи мање шећера и масти од многих других биљних алтернатива.
Еколошки избор
Еколошки утицај кромпировог млека је изузетно низак, што га чини једним од најодрживијих напитака у овом тренутку. Узгој кромпира захтева мање воде и простора него, на пример, соја или бадем.
То га чини идеалним за све који желе да живе савесније и доприносе заштити животне средине без жртвовања укуса или квалитета.
Како направити млеко од кромпира код куће?
Изненађујуће једноставно. За припрему вам је потребно само неколико основних састојака.
Огулите мало кромпира и кувајте их док не омекшају. Пребаците их у блендер. Додајте воду, прстохват соли и по жељи екстракт ваниле и природни заслађивач.
Ако желите богатију текстуру, можете умешати кашику млевених бадема. Све измешати док не постане глатко и процедити кроз газу или фину цедиљку.
Кремаста, лагана и освежавајућа текстура може да вас изненади на први гутљај. Пиће је неупадљивог укуса, па се савршено меша са другом храном и пићима. Можете га користити као подлогу за смутије, у житарицама, па чак и када кувате десерте.
Састојци:
1 огуљен кромпир средње величине (око 150–200 г)
3 шоље воде (750 мл) – за мешање
1 шоља кључале воде – за кување кромпира
1 кашика уља каноле или другог неутралног биљног уља
1/2 кашичице морске соли
1 кашичица јаворовог сирупа, агавиног сирупа или другог заслађивача (опционо)
1/2 кашичице екстракта ваниле (опционо)
1 кашика ољуштених семенки сунцокрета или протеинске базе (опционо за пунију текстуру).
Чување
Сипати у чисту флашу или теглу са поклопцем. У фрижидеру ће трајати четири-пет дана. Увек добро промешајте пре употребе, јер се састојци могу одвојити.
Кромпирово млеко није само хир. То је доказ да иновација и природа могу створити нешто јединствено. Својим нутритивним саставом, еколошком прихватљивошћу и могућношћу припреме код куће, представља тренд који ће сигурно остати код нас још дуго. Зашто не пробаш и ти?