ЈАБУКЕ СУ БОЖЈЕ ВОЋЕ, ТВРДИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ За питу најбоља кожара, за мршављење грени смит
Гастроентеролог др Војислав Перишић недавно је говорио о благодатима јабука, назвавши их „божјим воћем“ и истакавши да оне у себи садрже све витамине и минерале потребне човеку.
Он је објаснио и која врста јабука је најбоље, те када их је боље конзумирати – увече или ујутру.
„У Србији не треба да се брину да ли ће током зиме бити снадбевени минералима и витаминима ако нема цитруса. Без цитруса се може. Оне обезбеђују витамине А, Ц, Д и селен, све. Јабука је божје воће. Једите, народе, јабуке и не брините за здравље. У Енглеској имају изреку: „Једите јабуку дневно, живећете годину дана дуже“, истакао је др Перишић гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.
Гастроентеролог је додао да је сорта грени смит најмање корисна по човеков организам, али да је с друге стране најмање калорична.
„Ко хоће да мршави, нека једе јабуку грени смит. С друге стране, кожара је најстарија аутохтона сорта која се уопште не прска. Постоји једна врста кожаре, зове се дапсићка, изузетно је хранљива, али је мало воденија од других врста“, истакао је, па додао:
„Златни делишес је јабука која има највећи проценат шећера – 16 одсто, а један човек ми је открио да је већина воћних ракија направљена са мешавином златног делишеса. Она има посебну арому“.
Др Перишић је нагласио и да не би требало јести више од две јабуке на дан, односно око 200 калорија, а додао је и да ако ујутру једете јабуку, то треба урадити пре доручка. Дао нам је и савет за најбољу питу од јабука – каже да треба употребљавати врсту јабуке кожара.