И ЧОВЕКОЛИКИ МАЈМУНИ НАУЧИЛИ ДА ЈЕ КАФАНА ВАЖНА Нећете веровати како се понашају кад мало попију
Најновија студија британских научника, која је анализирала снимке шимпанзи како конзумирају ферментисано воће, показала је да се животиње након конзумације повезују.
У студији се наводи да, као што се људи окупљају како би се дружили, и шимпанзе могу да се скупљају у групе како би радили нешто слично, пише Гардијан.
Научници са британског универзитета Ексетер су снимили групу шимпанзи у националном парку Кантанез у Гвинеји Бисао како деле воће које садржи алкохол, можда не у количинама од којих би се напили, али довољним за пријатан осећај који људи, на пример, добијају када попију пиво.
„Знамо да код људи уживање алкохола ослобађа допамин и ендорфин, који доводе до осећаја задовољства и опуштености”, казала научница из тима Ана Боуленд и додала да је такође познато да обичај заједничког конзумирања алкохола доводи до јачања друштвених веза.
Како каже, сада је слично понашање примећено код шимпанзи.
Друга научница Кимберли Хокинс указала је да ови човеколики мајмуни иначе не деле храну, па је откриће да деле воће које садржи алкохол утолико занимљивије.
Према њеним речима, иако је у питању воће које садржи мали проценат алкохола, шимпанзе га једу свакодневно у великим количинама, тако да би се то вероватно могло упоредити са конзумирањем пива код људи.
„Морамо да сазнамо више о томе да ли шимпанзе намерно траже воће са етанолом и како га њихов метаболизам прерађује, али овакво понашање би могло да указује на ране фазе еволуције обичаја слављења уз пиће”, навела је Хокинсова.