ЧЕТИРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ РАДИШИЋА У ЧУРУГУ ПРАВЕ МЛЕЧНА ЧУДЕСА "Чуружано" сир плод традиције и квалитета који трају ЧИТАВ ВЕК (ВИДЕО)
Сто година традиције и четврта генерација фармера Радишића на истом имању у Чуругу бави се производњом сира. Од прабаке Кате до Зорице која сада води фарму, прошло је тачно сто година и исто толико знања, љубави и улагања.
Млекара „Фармер” из Чуруга пример је како се традиционална производња може успешно ослонити на савремене принципе одрживости и квалитета. На њиховој фарми краве се хране органски узгојеним биљкама, а добијено млеко се користи за производњу сира по највишим стандардима. Захваљујући оваквом приступу, потрошачима се нуди не само укус, већ и производ у чију се чистоћу и порекло може имати поверења.
Данас је млекара „Фармер” мала уметничка радионица сира с традиционалним рецептима и савременим погоном. Цела породица укључена је у ову млечну магију и вежбају и пету генерацију која ће наставити традицију, истичу.
– Имамо затворен процес производње, практично од њиве до трпезе, бавимо се ратарством, сточарством и производњом сира више од једног века. Наши сиреви су направљени од пуномасног првокласног млека, немају адитива и конзерванса, па иако не носе званични органски сертификат, праве се у складу са принципима органске производње. Мислим да смо међу реткима због тог првокласног млека, а имамо свеж програм, ситан сир, кришку, роловане сиреве обичне и са додатком зачина и производимо полутврде сиреве, који код нас у комори одражавају минимум три месеца, попут гауде, чедара, ементалера, траписта – каже Зорица Радишић, која је 2023. године од Портала за право и привреду добила награду за развој женског предузетништва.
Сад да крене и извоз
– Радимо и с винаријама, трудимо се да покривамо све гастрономске области. Остало нам је још да пробамо извоз – излаже планове Зорица Радишић. – Имамо сир за људе који воле благ, равничарски сир, баш по нашки, да нема неких јачих укуса, направили смо полутврде сиреве који, опет, имају свој карактер. Неке сиреве оставимо да одзрију годину-две, па направимо микс коцкице, које стављамо у маслиново уље и зачинско биље.
Како кажу, уље је са Крита, органско, а такво је и биље.
– Имамо седам зачинских трава, пошто сам ја фармацеутски техничар, па волим да мешам укусе и мирисе, а те траве одличне су за дигестивни тракт.Таман и за гурмане и за оне који воле здраву храну.
Ипак, Чуружанке не би биле Чуружанке да овим сиревима не дају лични печат: сиреви се зову „амбасадор”, „бисерни” и посебан, тврди сир „чуружано”.
– Била нам је замисао да имамо неки сир попут пармезана. Што да у Парми имају пармиђано, а ми да немамо чуружано – нашалила се Зорица, гађајући чувено „географско порекло”. – Ова фарма има четрдесетак музних крава на роботској мужи и то нам даје одличан увиђај у стање крава, нарочито када је здравље у питању. Врло је битно да буде здрава храна с којом се хране кравице, да буде здраво стадо, да бисмо добили здраво и безбедно млеко, да можете да направите врхунски производ.
Месечно производе око три тоне сира, и продају на базарима и преко друштвених мрежа, у малим радњама специјализованим за деликатесе, али можете их наћи и у „Меркатору”, „Роди” и „Идеји” под робном марком „Укуси мога краја”, као и у „Универекспорту”. На питање да ли млекара „Фармер” има помоћ државе, Зорица Радишић одговара да би им то веома значило.
– Прошле године смо добили помоћ, ове године смо аплицирали, али је нисмо добили – каже, одмахујући главом.
И. Радоичић