ČETIRI GENERACIJE RADIŠIĆA U ČURUGU PRAVE MLEČNA ČUDESA "Čuružano" sir plod tradicije i kvaliteta koji traju ČITAV VEK (VIDEO)
Sto godina tradicije i četvrta generacija farmera Radišića na istom imanju u Čurugu bavi se proizvodnjom sira. Od prabake Kate do Zorice koja sada vodi farmu, prošlo je tačno sto godina i isto toliko znanja, ljubavi i ulaganja.
Mlekara „Farmer” iz Čuruga primer je kako se tradicionalna proizvodnja može uspešno osloniti na savremene principe održivosti i kvaliteta. Na njihovoj farmi krave se hrane organski uzgojenim biljkama, a dobijeno mleko se koristi za proizvodnju sira po najvišim standardima. Zahvaljujući ovakvom pristupu, potrošačima se nudi ne samo ukus, već i proizvod u čiju se čistoću i poreklo može imati poverenja.
Danas je mlekara „Farmer” mala umetnička radionica sira s tradicionalnim receptima i savremenim pogonom. Cela porodica uključena je u ovu mlečnu magiju i vežbaju i petu generaciju koja će nastaviti tradiciju, ističu.
– Imamo zatvoren proces proizvodnje, praktično od njive do trpeze, bavimo se ratarstvom, stočarstvom i proizvodnjom sira više od jednog veka. Naši sirevi su napravljeni od punomasnog prvoklasnog mleka, nemaju aditiva i konzervansa, pa iako ne nose zvanični organski sertifikat, prave se u skladu sa principima organske proizvodnje. Mislim da smo među retkima zbog tog prvoklasnog mleka, a imamo svež program, sitan sir, krišku, rolovane sireve obične i sa dodatkom začina i proizvodimo polutvrde sireve, koji kod nas u komori odražavaju minimum tri meseca, poput gaude, čedara, ementalera, trapista – kaže Zorica Radišić, koja je 2023. godine od Portala za pravo i privredu dobila nagradu za razvoj ženskog preduzetništva.
Sad da krene i izvoz
– Radimo i s vinarijama, trudimo se da pokrivamo sve gastronomske oblasti. Ostalo nam je još da probamo izvoz – izlaže planove Zorica Radišić. – Imamo sir za ljude koji vole blag, ravničarski sir, baš po naški, da nema nekih jačih ukusa, napravili smo polutvrde sireve koji, opet, imaju svoj karakter. Neke sireve ostavimo da odzriju godinu-dve, pa napravimo miks kockice, koje stavljamo u maslinovo ulje i začinsko bilje.
Kako kažu, ulje je sa Krita, organsko, a takvo je i bilje.
– Imamo sedam začinskih trava, pošto sam ja farmaceutski tehničar, pa volim da mešam ukuse i mirise, a te trave odlične su za digestivni trakt.Taman i za gurmane i za one koji vole zdravu hranu.
Ipak, Čuružanke ne bi bile Čuružanke da ovim sirevima ne daju lični pečat: sirevi se zovu „ambasador”, „biserni” i poseban, tvrdi sir „čuružano”.
– Bila nam je zamisao da imamo neki sir poput parmezana. Što da u Parmi imaju parmiđano, a mi da nemamo čuružano – našalila se Zorica, gađajući čuveno „geografsko poreklo”. – Ova farma ima četrdesetak muznih krava na robotskoj muži i to nam daje odličan uviđaj u stanje krava, naročito kada je zdravlje u pitanju. Vrlo je bitno da bude zdrava hrana s kojom se hrane kravice, da bude zdravo stado, da bismo dobili zdravo i bezbedno mleko, da možete da napravite vrhunski proizvod.
Mesečno proizvode oko tri tone sira, i prodaju na bazarima i preko društvenih mreža, u malim radnjama specijalizovanim za delikatese, ali možete ih naći i u „Merkatoru”, „Rodi” i „Ideji” pod robnom markom „Ukusi moga kraja”, kao i u „Univereksportu”. Na pitanje da li mlekara „Farmer” ima pomoć države, Zorica Radišić odgovara da bi im to veoma značilo.
– Prošle godine smo dobili pomoć, ove godine smo aplicirali, ali je nismo dobili – kaže, odmahujući glavom.
I. Radoičić