И зелениш уме да засити КАКО ЖИВЕТИ БРЗО, А ХРАНИТИ СЕ ЗДРАВО
У времену када живимо све брже, па самим тим често и неквалитетније, не значи да не постоје здравије опције којима се можемо окренути и тако лакше и боље прегурати дан. Овде, свакако, најпре мислимо на исхрану, јер сви знамо ону крилатицу да здравље улази на уста!
Нови Сад је последњих година град разноразних могућности и по том питању, па тако данас скоро сваки кварт има неки здрав кутак у ком можете и с ногу јести, а опет бити сити и пуни енергије. Екипа „Дневника” је скромно „пречешљала” које опције у граду имамо уколико желимо, али и – да се не лажемо – можемо, свакодневно да издвојимо новац како бисмо појели нешто што ће неко други да нам спреми.
Један од таквих ресторанчића је и „Fill Full Soup & Salad Bar” (Хаџи Рувимова 41), који је такорећи пионир у нашем граду, будући да, када га је власница Сања Игњатић отварала, није било много локала у којима се могао купити искључиво здрав оброк.
– Дуго сам и сама седела у канцеларији и имала проблем шта ћу да једем док сам на послу и онда, кад сам престала да радим менаџмент пре шест година, одлучила сам да понудим овако нешто у Новом Саду и да се никад не вратим у канцеларију – прича Сања Игњатић за наш лист. – Код мене имате целовите оброк салате, у којима су и витамини и протеини, а кад их поједете не опада вам шећер, већ сте сити и активни за наставак рада. Када сам почињала, у граду је тада ово било ново и људи су били доста сумњичави да могу да се наједу од тог „зелениша”, међутим, сад сам задовољна како ми иде. Доста наручују уобичајне комбинације, као што су пилетина, јаја, сир, кукуруз, парадајз, али људи су постали смелији, нарочито кад им сугеришем да изађу из зоне комфора, односно да не једу стално једно те исто.
У локалу „Fill Full Soup & Salad Bar” у понуди има 35 намирница – меса, рибе, свежег и бареног поврћа, воћа, леблебија, орашастих плодова, а свако има могућност да сам осмисли своју комбинацију. Цене се крећу од 490 динара по оброк салати и варирају само у односу на количину намирница које наручујете. Осим наведеног, можете купити и хладно цеђене сокове и каше.
С друге стране, уколико сте за неко јело на кашику, у „Рекалибрацији” (Јеврејска 42) вас чекају потажи (300 динара), али и разна кувана јела (од 400 динара), а наравно и оброк салате (500 динара), тортиље (500 динара), бургери (од 400), колачи (од 300 динара)...
– Све што припремамо и продајемо је здраво и све је наша породична производ-ња. Још од отварања заинтересованост је ве-
лике, сада имамо сталне муштерије које се хране код нас, углавном су то вегетеријанци и вегани, као и људи који посте. Могу рећи да имамо и доста муштерија које нису из Новог Сада, највише Београђана, али и из осталих места као и из иностранства – каже за „Дневник” Јелка Јаковљев, мајка оснивача „Рекалибрације”.
Уколико вам се једе нешто слатко, а здраво, можете купити и палачинке за 700 динара, торту од два килограма по цени од 6.500 динара па навише, колаче од 250 динара и то у „Здраворазуму” (Трг Саве Вукосављева 2).
Л. Радловачки
– Б. Гуран
Пројекат „Изазови и бенефити органске пољопривреде у Војводини” реализује Дневник Војводине прес, а суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.