overcast clouds
14°C
15.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ПОВРЋЕ ЈЕ НЕОПХОДНО ДА ЈЕДЕТЕ У ПРОЛЕЋЕ Бићете здрави као дрен а имаћете и витку линију

11.03.2025. 13:42 13:52
Пише:
Извор:
Крстарица/Дневник
povrce
Фото: Freepik

Лиснато поврће садржи мало калорија, али довољно витамина, па је идеално за одржавање витке линије

Сезона младог поврћа је почела, на пијацама већ може да се нађе први мартовски зелениш. Искористите га на најбољи могући начин, а ово су намирнице које треба да се нађу на вашој трпези...

Зелена салата

Она у пролеће прва стиже на наше столове. Ово лиснато поврће садржи мало калорија, али довољно витамина, па је идеално за одржавање витке линије. Препоручује се и у исхрани дијабетичара јер витамин ПП, који садржи, активира дејство инсулина. Поред тога, подстиче бољу пробаву и снижава повишени крвни притисак.

povrce
Фото: Freepik

Спанаћ

Ово је друго по реду лиснато поврће на листи популарности у пролећној сезони. Листови спанаћа богати су јодом и витамином Ц. Можете га конзумирати у свежим салатама, бланширан или динстан, као надев у питама и савијачама, али и као самостално јело. Ако га имате вишка, слободно га чувајте у замрзивачу.

spanac
Фото: Freepik

Млади лук Ово поврће је прави извор воде за наш организам, а с њом и витамина Ц и А, каротена, флавоноида, цинка, гвожђа и калцијума. Зелени део младог лука једнако је користан као и бели. Најбоље је јести свеж у салатама, али га можете додати у варива или динстана јела.

Ротквица

povrce
Фото: Freepik

Има лаган, љуткасти укус захваљујући нутријентима који имају изражено антибактеријско дејство. Најбољи укус имају ротквице средње величине - отприлике 2,5 цм. Ротквице које су веће вероватно ће бити горкасте и ваздушасте структуре.

Извор:
Крстарица/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар