(ВИДЕО) СЛАНА КАФА ПОСТАЈЕ ХИТ Стручњак открива да ли СО ЗАИСТА ПОПРАВЉА УКУС ОМИЉЕНОГ НАПИТКА
Интернетом кружи мноштво текстова који саветују да у кафу додате свакојаке зачине у кафу, јер тако постаје „боља“, а додавање соли је по некима претеривање.
Да ли то стварно ради одлучио је да разоткрије Јутјубер и стручњак за кафу Џејмс Хофман. Према његовим речима, то је боље не радити, али постоје изузеци кад је со кафу учинила укуснијом.
– Со се сматра једним од пет основних укуса. Сланост може појачати слаткоћу и умањити горчину – каже Хофман у видеу.
Уколико пијете квалитетну кафу со вам неће требати, онда вам со вероватно неће требати.
– Кад је кафа добра и квалитетна, она има идеалну горчину, попут пива или црне чоколаде – истиче стручњак.
Међутим, ако вам се нађете у ситуацији да је пред вама горка шољица кафе, било би боље да тражите со, а не шећер.
– Со треба сматрати додатком, попут млека или шлага. Она може да поправи укус кафе, али ако се стави превише може да поквари цео ужитак – појашњава Хофман.
Ако одлучите да је додате со у јутарњој шољици кафе, Хофманов предлаже 0,6 грама соли на 200 милилитара кафе.